interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Parket - priroda u vašem domu

Parket - priroda u vašem domu
Parket je bio i ostao omiljena podna obloga pri opremanju stambenih, javnih i poslovnih prostora. Odlikuje ga trajnost, lakoća održavanja i ugoda, koju svojom prisutnošću unosi u prostor.

01.11.2010.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Harmoničan odnos čovjeka i prirode prenosi se u interijere kroz primjenu drva u oblikovanju namještaja te postavljanju drvenih zidnih i podnih obloga. Kada se govori  o podovima i podnim oblogama, potrebno je naglasiti njihovu vizualnu dominantnost u prostoru zbog ukupne površine koju zauzimaju. Upravo iz tih razloga, vrsta podne obloge značajno utječe na ugođaj prostora. Efekti prirode, koje parket unosi u prostor, neće vas ostaviti ravnodušnima u hladnim - minimalističkim ili izrazito toplim - rustikalnim prostorima, pa se još jednom potvrđuje da je parket prava podna obloga za svaki ambijent.

 • 0

Parketi se izrađuju od domaćih vrsta drva poput hrasta, bukve, jasena, graba, trešnje, bagrema, javora te stranih vrsta drva kojima pripadaju i egzote. Obzirom na podneblje u kome živimo, najbolje je odabrati parkete od domaćih vrsta drva, koje su prilagođene klimatskim uvjetima u kojima su stabla izrasla i u kojima se konzumiraju kao podne obloge.

 • 0

Termičkom obradom drva, oplemenjuju se i čine vizualno privlačnijim parketi od bukve, jasena i graba. Oni obradom mijenjaju boju u tamnije tonove i postaju otporniji na štetočine i vlagu. Finalna boja parketa ovisi o vrsti drva, laka i eventualnoj želji za toniranjem. Ukoliko niste sigurni što želite, naručite izradu različitih uzoraka, koji će vam pomoći u konačnom odabiru. Nužno je upoznati se s vrstama parketa i njihovim karakteristikama, jer mogu utjecati na konačan odabir obzirom na buduću namjenu prostora.

 • 0

Masivni parket je klasičan proizvod, izrađen od jednog komada drva u debljini 21 mm i učestalo se koristi u opremanju svih vrsta prostora. Kvalitativni razredi, različite dimenzije i mogućnosti slaganja, daju širok asortiman ponude parketa, pa se tako ovaj proizvod prilagođava individualnim željama korisnika. Masivni parket, proizveden stručno, uz strogu kontrolu kvalitete, zadržava svoja svojstva i uporabnu vrijednost preko 50 godina.

 • 0

 • 0

Masivni parket nove generacije je onaj debljine 14mm. Tanjim parketom lakše se izravnavaju nivoi kada se parket kombinira s drugim vrstama podnih obloga, tanji parket bolje propušta toplinsku energiju, (ukoliko se koristi podno grijanje), jeftiniji je, a ima sve kvalitativne odlike parketa uobičajene debljine, uključujući i mogućnost višekratnog brušenja.

 • 0

Parketne daske hit su u uređenju interijera. Dugi i široki drveni elementi kreiraju  ugođaj tradicionalnih obiteljskih kuća, a osobito do izražaja dolaze u prostorijama veće površine. Masivnost i čvrstoća dasaka osiguravaju kvalitetu, pa su neizostavan dio uređenja modernih interijera, te očuvanih i obnovljenih tradicionalnih kuća i vila. Uobičajeno je slaganje dasaka u formi tzv. seljačkog poda, ali su zahvaljujući obradi pero-utor mogući i drugi oblici slaganja.

 • 0

Lamel parket je vrhunac popularnosti doživio u drugoj polovici 20. stoljeća kada je masivno korišten pri opremanju novoizgrađenih stambenih i poslovnih objekata. Polja sastavljena od lamelica, lijepe se na mrežicu, koja se postavlja na pod. Ovaj način postavljanja je vrlo jednostavan, a pravilnim održavanjem pod može trajati nekoliko desetaka godina, (budući su lamelice debljine 8 mm, pa se mogu višekratno brusiti). Lamel parket je cjenovno najpovoljnija podna obloga od punog drveta.

 • 0

Posebna kategorija lamel parketa je kant parket, koji jamči izdržljivost te nudi zanimljiva estetska rješenja. Izrađen je od malih, međusobno spojenih letvica, kod kojih je skupljanje i širenje drveta svedeno na minimum. Jednostavan je za održavanje i uporabu, pa je kao takav u početku bio namijenjen za frekventne prostore. Zbog svojih vizualnih i kvalitativnih vrijednosti, postao je popularan i u stambenim prostorima. Debljine je od 14 do 22mm, širine letvica 10 do 20mm, a dužine do 300mm.

 • 0

Mozaik parket se postavlja od komada drva različitih veličina, vrsta i boja. Slaže se po unaprijed zadanim shemama, čiji tvorac možete biti i sami te tako stvarati unikatne mozaike. Ovakav parket može prekrivati kompletnu podnu površinu ili samo određeni dio, koji se želi naglasiti.

 • 0

Parket pruža raznovrsne mogućnosti postavljanja i naglašavanja poda, koji značajno utječe na konačni vizualni dojam prostora. Odaberite parket, unesite prirodu u svoj dom i uživajte u harmoničnim odnosima u interijeru vašeg doma.

 • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se