interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Trendovske boje u interijeru doma

Trendovske boje u interijeru doma
Boje su sastavni dio kreiranja ugođaja prostora. Trendovi u primjenama boja se mijenjaju, ali ostavljaju dovoljno široku paletu kako bi svaki pojedinac bojom stvorio željene ugođaje i bio dosljedan najnovijim trendovima.

11.07.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Čak i ako niste sljedbenik trendovskih imperativa, boje koje se nameću kao posljednji hit, zasigurno će zauzeti mjesto u vašem domu. Trendovi uvijek nude „evergreen-e“, koji se uklapaju u različite stilove uređenja i zadovoljavaju različite ukuse pojedinaca. Igre bojama mogu stvarati naglašene efekte u prostoru, a možete ih primjenjivati na zidnim ili podnim plohama, elementima namještaja, rasvjete, dekorativnim tkaninama i predmetima. Jednostavne i brze promjene najbolje ćete postići bojama na zidovima, koje ličenjem lako prilagođavate najnovijim trendovima.

  • 0

Spomenutim „evergreen-ima“ pripadaju bijela boja te kontrastni odnosi bijele s crnom ili tamno smeđom. Ovakve kombinacije su uvijek u modi, pa se posebno ističu i ove godine. Bijeli interijeri su prozračni i smirujući te preporučljivi za manje stanove, kojima se ovom bojom vizualno povećava dimenzija. Bijela će se odlično uklopiti i u veće prostorne cjeline, čija će se dimenzija dodatno naglasiti.

  • 0

Kontrastni odnosi bijele i crne tj. tamno smeđe se osobito preporučuju u kuhinjskim prostorima. Poželjna je dominacija bijelih elemenata čija se čistoća i jasnoća dodatno naglašava tamnim elementima ili detaljima. Ovakve kontraste možete uspješno izvesti u svim stilovima uređenja.

  • 0

Kada je riječ o rustikalnim stilovima, trendovi uz primjenu bijele dozvoljavaju kombinacije s paletom zemljanih boja, jer će one najbolje izraziti pripadnost ovom stilu. Miješanjem ovih boja postižu se efektna rješenja u kuhinjama, ali i ostalim prostorijama doma.

  • 0

Apsolutni hit su postale pastelne boje, a ističu se nježno žuta, narančasta, ljubičasta, zelena, plava, ružičasta... Ovakav raspon boja kao i njihovo nijansiranje omogućava stvaranje ugodnih i razigranih interijera. Ove boje se rado viđaju na zidovima, namještaju, tepisima i ostalim elementima prostora. Ovisno o senzibilitetu i ukusu, nijanse ovih boja pronalaze svoje mjesto u svim dijelovima doma.

  • 0

Pastelne boje je poželjno kombinirati s dominantnom bijelom. Ukoliko vam bijeli interijer postane vremenom jednoličan te poželite trendovske promjene, jednostavno ćete ih postići uvođenjem pastelnih boja kroz detalje. Tepisi, dekorativni jastučići, taburei, boje zidova i ostali detalji u pastelnim nijansama, osvježit će doživljaj bijele boje u interijeru te mu dati sasvim novu vizualnu dimenziju.

  • 0

Pastelne boje možete uvesti kroz sjedeće garniture, stolice ili fotelje. Ukoliko se pojavljuju u nježnim nijansama, možete uspješno kombinirati dvije do tri pastelne boje u istoj prostoriji. Ovo je osobito preporučljivo u dječjim sobama u kojima kolorit djeluje poticajno fizički i psihički.

  • 0

Za sve one kojima je bijela „prehladna“, a pastelne boje prerazigrane, najnoviji trendovi nude nijanse sive te paletu boja koja obuhvaća boju bijele kave do srednje smeđe boje. Ovakve umjerene kombinacije stvaraju uravnotežene ugođaje prostora te toplinu koja se obično traži u interijeru doma. Po želji, ove boje također možete nadopuniti detaljima pastelnih nijansi, koje će se doživljavati kao sekundarne u prostoru.

  • 0

Istaknute pastelne boje primjenit će najhrabriji. Ukoliko ih postavljate na elemente namještaja ili sjedećih garnitura, zidove i podove učinite maksimalno neutralnim primjenom svijetlih boja. Ukoliko su zidovi naglašeni, prostor smirite namještajem u svijetlim nijansama, bijeloj boji ili strukturi drva.

 

  • 0

Paleta trendovskih boja je široka – bijela, siva, boja bijele kave, nijanse smeđe, pastelne boje u svim nijansama, zemljane boje u klasičnim i rustikalnim stilovima, tamne boje poput crne, tamno plave, petrolej plave, ljubičaste ili smeđe. Izbor je doista raznolik kao i mogućnosti zadovoljavanja različitih zahtjeva, kreiranja raznovrsnih ugođaja i efekata. Poigrajte se bojama i stvorite nove ugođaje u vašem domu.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se