interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Staklo kao trend

Staklo kao trend
Svojom je transparentnošću kao materijal nenametljivo, a elegancijom i profinjenošću, koje ispoljava kroz elemente namještaja, izuzetno istaknuto u prostoru. Staklo je materijal, koji ima mnoge prednosti i stoga je s razlogom poželjno u kreiranju interijerskih ugođaja.

12.07.2009.

interijerNET.hr

0

Stakleni namještaj je opet u trendu! Primjena stakla u najrazličitijim oblicima dizajnerskih rješenja pokazala su da je ono neizostavan element dizajna interijera, jer se efekti, koje stvara u prostoru, ne mogu postići niti jednim drugima materijalom. Osim toga, raznovrsne završne obrade stakla kao i tehnologije, koje su ovaj krhki i osjetljivi materijal transformirale u čvrst i sigurnosan, znatno su povećale njegova estetska i kvalitativna svojstva.

  • 0

Staklo je dostupno u različitim obradama i bojama, a odabir će odrediti prostorni zahtjevi kao i željeni dizajnerski efekti. Obrada stakla može biti termička ili površinska, a kao rezultat istih na tržištu se nudi: obično staklo, kaljeno staklo, satinirano staklo, pjeskareno staklo, laminirano staklo, sigurnosno staklo, brušeno staklo, ornament staklo, staklo s otiskom te različite umjetničke obrade stakla, koja se ističu osobitim i originalnim izgledom i bojom.

  • 0

Neovisno o trendovima, koji se nameću na svjetskom tržištu, staklo je uvijek  bilo prisutno u dizajniranju  elemenata namještaja. Trenutno mu se daje tolika važnost da stakleni komadi namještaja postaju imperativ za stvaranje modernog, trendovskog interijerskog ugođaja. Pravilan odabir je onaj koji trend ne čini sam sebi svrhom, te je vrlo važno odabrati staklene elemente, koji će u potpunosti ispuniti svoju funkcionalnu ulogu te povećati estetske vrijednosti prostora.

  • 0

Stakleni namještaj ima dualnu prirodu – ističe prostor svojom transparentnošću i naglašava dizajn svojim osobitim mogućnostim savijanja i oblikovanja interesantnih formi namještaja. Kao takvo, idealno je za primjenu u velikim i malim prostorima. Staklene forme ostvaruju osobite efekte u kombinaciji s rasvjetnim tijelima te se njihovom primjenom prostorni odnosi mogu dodatno naglasiti.

  • 0

Kako biste pravilno odabrali i postavili elemente staklenog namještaja, analizirajte svoje potrebe, prostorne mogućnosti kao i željene efekte u prostoru. Primjena staklenih elemenata osobito se preporučuje u manjim stanovima u kojima se želi naglasiti prozračnost i povećati prostor. Primjena staklenog stola za blagovanje, radnog stola, komode ili staklenih polica, rasteretit će vizure i ostvariti željene efekte povećanja prostora.

  • 0

Iako se u malim prostorima stakleni namještaj nameće kao nužda i jedno od najpovoljnijih rješenja za optičko povećanje, odabir stakla u prostranim stanovima i kućama odraz je želje za isticanjem estetskih vrijednosti i kvalitetnog dizajna. Potpuno prozirno, mutno ili obojano, staklo je uvijek posebno u svojim izražajima zbog veće ili manje transparentnosti te svjetlosti koju nužno propušta. Upravo taj odnos s prirodnom i umjetnom rasvjetom te dnevno – noćni ugođaji, koje takav odnos stvara, čine staklo jedinstvenim u oblikovanju namještaja te razlogom za njegov odabir.

  • 0

Bez obzira na čvrstoću stakla, komade namještaja od ovog materijala nastojte ne stavljati na frekventne pozicije prostora, osobito komunikacijske, svakodnevno izložene udarcima predmeta, koji se unose ili iznose iz stambenih prostora. Staklene komode idealno će ukrasiti dnevni boravak ili blagovaonicu na vizualno istaknutoj poziciji, ali je za obitelji s malom djecom preporučljivije primjeniti dizajn, koji oblikuje bazu od punog materijala, a nadgradnju tj. gornji dio od staklenih elemenata.

  • 0

Prozirne staklene police nije preporučljivo stavljati na visinu nižu od 1m, jer na takvim pozicijama, zbog transparentnosti, nisu dovoljno vidljive. Nehotičan udarac u takvim slučajevima može dovesti do oštećenja stakla i ozljeda. Sve rubove staklenih elemenata u prostoru preporučljivo je izvesti kao zaobljene kako bi se i na ovaj način izbjegle mogućnosti ozljeda.

  • 0

Stakleni stolovi redovito se izrađuju od sigurnosnog stakla, koje podnosi velika opterećenja i eventualne udarce bez vidljivih oštećenja. Stakleni stolovi, u kombinaciji s drugim materijalima kao bazom – drvom, metalom, kamenom i sl. mogu biti toliko efektni da dominiraju čitavim prostorom, a istovremeno ga vizualno ne opterećuju.

  • 0

Primjena stakla u interijeru može  biti raznovrsna, od upotrebe staklenog namještaja, do dekoriranja prostora staklenim ukrasnim predmetima, primjene staklenih rasvjetnih tijela, izrade staklenih pregrada, ugradnje staklenih vrata, podova, ograda, stepenica itd. Staklo nam nudi bezbroj kvalitetnih rješenja i kao takvo uvijek će biti u trendu!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se