interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Staklo kao atrakcija interijera

Staklo kao atrakcija interijera
Transparentno ili bojano, staklo može stvoriti pravu atrakciju svojim prisustvom u interijeru. Ovisno o zahvatu, poželjno je koristiti sigurnosno staklo, koje će osim estetskih efekata stvoriti i one sigurnosne.

30.10.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Staklo je neizbježan materijal u opremanju interijera. Osim samih elemenata namještaja, dizajniranih staklom, ono se koristi i za druge prostorne elemente poput podova, stropova, zidova, stubišta, ograda, itd. Ovisno o veličini prostora i zahvata, koji se planira izvesti u staklu, mogućnosti egzibicionističkih rezultata su veće ili manje. Primjena stakla u interijeru uvijek će biti zapažena, jer stakleni elementi, a osobiti oni od transparentnog stakla, ostavljaju svoj trag u prostoru, ali zadržavaju vizualnu prostornost i prozračnost.

  • 0

Foto: Interpane

Najčešći način primjene transparentnog stakla je ostakljenje fasadnih površina, ali i stvaranje staklenih pregrada u prostoru. Transparentne staklene pregrade su osobito dobro rješenje u uredskim prostorima, u kojima je potrebno postići vizualnu povezanost i zvučnu izolaciju. No, primjena transparentnih, staklenih, interijerskih stijena je odlično rješenje i u stambenim prostorima. Idealno je za one koji npr. žele postići ugođaj „open space-a“, a istovremeno žele odvojiti kuhinju zbog širenja mirisa prilikom pripremanja hrane. Na isti način se može odvojiti dnevni boravak od radog ili hobi prostora.

  • 0

Foto: Glas Troesch

Jedan od najatraktivnijih načina primjene stakla u interijeru je izrada staklenih transparentnih stepenica. Kako bi ugođaj bio kompletan, uz ovakvo stepenište je potrebno napraviti staklene ograde, a stubište pozicionirati uz staklene stijene. Osjećaj lebdenja, prozračnosti i profinjenosti, bit će prvi dojam svakom posjetitelju. Svjetlosni efekti, koji se mogu postići, posebna su tema večernjih ugođaja.

  • 0

Foto: Glas Troesch / Hans Ege Luzern

Dodatna atrakcija, koja se može postići primjenom stakla u interijeru, je izrada staklenog stropa tj. poda, koji također naglašava osjećaj lebdenja i veličinu prostora. Prohodni stakleni stropovi tj. podovi nisu uvijek poželjno rješenje u javnim prostorima, ali u privatnim, u kojima nema ograničavanja u načinu korištenja, mogu postati prava egzibicija. Stakleni pod galerije ili dijela hodnika na katu, vizualno će povezati etaže i prostor učiniti vertikalno dinamičnim.

  • 0

Foto: ClimaplusSecurit-Partner / Verlinden

Obzirom da se transparentno staklo uvijek povezuje s prozračnošću, vizuanim kontaktom, osjećajem lebdenja i slobode, primjenite ga na takav način i u kupaonici, koja je prostorno najčešće manjih dimenzija. Tuš kabina može postati beskonačno prostrana, ukoliko se poigrate transparentnim staklom i printom na staklu. Odaberite prizor prema želji, npr. pogled prema moru, planini, jezeru i sl. i upravo taj motiv stavite na staklenu tuš kabinu. Prostor od nepunog kvadratnog metra postat će prostran i vizualno ugodan. Tuširanje će dobiti novi smisao i razveseliti sve ukućane.

  • 0

Foto: Glas Marte GmbH

Staklo pruža mnogobrojne mogućnosti svima koji žele nešto posebno i izazovno u prostoru. Iako ponekad skuplje za izvedbu, efekti koje stvara svojim prisustvom postavljaju ga na listu najpoželjnijih materijala u interijeru.

Naslovna slika: Semcoglas Holding GmbH

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se