interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Šank – pregrada i ukras prostora

Šank – pregrada i ukras prostora
Šankovi su vrlo popularan pregradni element prostora. Njihova uloga nije samo dijeljenje zona, poput kuhinjske i blagovaonske, oni imaju značajnu funkcionalnu, ali i dekorativnu ulogu. Iako se takav element naziva „šank“, on je zapravo pult, koji može funkcionirati kao produženi kuhinjski element, stol za objedovanje, komoda za postavljanje dekorativnih predmeta, itd.

09.10.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

U prostorima koji su organizirani kao „Open Space“, šankovi tj, pultovi su gotovo nezaobilazan element uređenja prostora. Svojim dopadljvim oblicima i raznovrsnim mogućnostima funkcioniranja, nametnuli su se kao element koji je konstantno u trendu. Najnoviji trendovi mu mijenjaju oblik i namjenu, ali ga redovito zadržavaju u prostoru kao atrakciju koja se ističe materijalima, bojama, dimenzijama i svjetlosnim efektima.

  • 0

Šank tj. pult je izuzetno važan element namještaja kada se tretira kao pregrada, koja dijeli funkcionalne zone. Ponekad se projektira na način da jednom stranom zadovoljava funkcionalne i estetske potrebe jednog prostora, a drugom stranom se uklapa u interijer drugog prostora. Na taj način postaje višefunkcionalan i prilagodljiv te tako maksimalno iskorišten u prostoru.

  • 0

Nekad se pregradni pult koristio isključivo kao šank, pa je tako i dobio popularan naziv „šank“. I danas se pult može koristiti u istoj namjeni te uz njega priključiti barske stolice, koje će prostoru dati ležeran ugođaj. No, šank je danas dobio i mnoge druge uloge, koje ga čine dodatno atraktivnim i izazovnim u prostoru.

  • 0

Šank kao zona objedovanja – ukoliko imate potrebu osigurati kutak, koji će poslužiti za kratke i brze objede, postavljanje šanka tj. pulta će biti idealno rješenje za vas. Ovisno o dimenziji raspoloživog prostora, možete ga organizirati linearno, zaobljeno ili poligonalno. Fasadu šanka prilagodite bojama i materijalima ostalih elemenata u prostoru. Obzirom da je fasada u ovakvim rješenjima najčešće prikrivena visokim stolicama, možete ju izvesti vrlo jednostavno u smislu boja i materijala. Preporuka je poigrati se svjetlosnim efektima, koji će ju činiti posebno atraktivnom u večernjim satima.

  • 0

Šank kao produžetak radne plohe – ponekad je šank pregradni element, ali kako bi njegova iskoristivost bila što bolja, projektira se kao produžetak kuhinjske radne plohe i tako u potrebnim momentima poboljšava funkcionalnost kuhinje. Dizajnerski je integriran u korpus kuhinje, ali ako se izvede minimalistički i transparentno, uklopit će se i u prostor dnevnog boravka ili blagovaonice, (ako su isti vezani s kuhinjom).

  • 0

Šank kao mjesto kuhanja – ukoliko kuhanje poželite odvojiti od ostalog funkcionalnog dijela  kuhinje, postavite ga na zaseban otok ili šank tj. pult. Kao takav, šank se može izvesti vrlo elegantno da svojim dizajnom potpuno negira svoju primarnu ulogu elementa za kuhanje. U fasadu šanka možete integrirati staklenu vitrinu u koju ćete pohraniti posuđe ili dekorativne predmete. Vitrinu obavezno osvijetlite kao bi čitav korpus izgledao što atraktivnije.

  • 0

Šank kao mjesto pranja – na identičan način, poput kuhanja, možete odvojiti praonik od ostalog dijela kuhinje. U takvom slučaju osigurajte dovoljnu dimenziju šanka ili otoka kako za vrijeme pranja ne biste prskali po podu ili okolnim elementima.

  • 0

Šank kao produžetak kuhinje i pregrada funkcionalnih zona – šank može imati dvostruku ulogu u prostoru, biti dio kuhinje, koji istovremeno dijeli prostor. Ovakav šank je obično masivnijih dimenzija i zato ga je potrebno izvesti u minimalističkom dizajnu, koji ga, kao takav, vizualno olakšava u prostoru. Napa iznad šanka, u ovakvim rješenjima, ima ulogu dekorativnog rasvjetnog tijela.

  • 0

Ukoliko se odlučite za L izvedbu šanka, jednu stranu možete oblikovati kao klasičan šank s visokim stolicama, a drugu stranu tj. fasadu kao komodu, vitrinu ili poličar, koji će imati svoju funkcionalnu i estetsku ulogu prema dnevnom boravku i blagovaonici. Na taj način će iskoristivost šanka biti maksimalna.

  • 0

Ukoliko vam prostorne mogućnosti dozvoljavaju, postavite šank tj. pult u interijer doma. Poigrajte se njegovim oblicima, bojama i materijalima i prilagodite ga svojim potrebama. Tako ćete dobiti element, koji će biti ukras prostora s funkcionalnom opravdanošću!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se