interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Ukrasite kuhinju slavinama i praonicima

Ukrasite kuhinju slavinama i praonicima
Vizualni doživljaj kuhinje formiraju različiti elementi integrirani u kuhinjski sklop, a svaki od njih čini funkcionalnim i dojmljivim određene dijelove – štednjaci i nape zonu kuhanja, raspored i oblik kuhinjskih elemenata zonu spremišta, a armature tj. slavine i praonici zonu pripreme i pranja namirnica i posuđa.

07.03.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Kuhinja je najsloženija funkcionalno tehnološka cjelina svakog kućanstva. Uspješan spoj atraktivnog korpusa kuhinje s uređajima i opremom, u zadanim prostornim gabaritima i instalacijskim priključcima, rezultat je pažljivog projektiranja i odabira odgovarajućih elemenata. Opremanje kuhinje je izazov, a uspjeh u funkcionalnom i vizualnom smislu uvjetovan svakim detaljem.

  • 0

Uspješno funkcioniranje kuhinje omogućava pravilan raspored njenih zona, ali i dobar odabir pratećih uređaja i opreme. Obzirom na učestalost radnji poput pripreme i pranja, kuhinjske armature - slavine i praonici – korita, zauzimaju posebno važno mjesto u opremanju kuhinje. Osim vizualnog doživljaja, koji odabranim dizajnom može znatno naglasiti estetske vrijednosti kuhinje, jednako su važni oni funkcionalno – uporabljivi, koji znatno olakšavaju radne procese.

  • 0

Kuhinjske armature i praonici se izrađuju od različitih materijala, u različitim bojama, oblicima i dimenzijama. Velike i duge kuhinje pružaju apsolutnu slobodu u odabiru oblika i dimenzije praonika, a one manje su često uvjetovane raspoloživim prostorom koji uskraćuje odabir prema želji. Ipak, bez obzira na veličinu prostora, možete se poigrati kružnim ili kvadratičnim oblicima.

  • 0

Praonici se izrađuju u različitim oblicima i s različitim dodacima. Mogu se sastojati od jednog ili dva korita, s ugrađenim ocjeđivačem, dodatnim manjim koritom s cjedilom, ugrađenom daskom za rezanje, dozatorom sredstva za pranje, mogućnošću daljinskog upravljanja, itd. Osim za horizontalnu ugradbu, na tržištu se nude kutni, koji će na najbolji način iskoristiti plohe postavljene pod kutem od 90°. Najčešće se ugrađuju u radnu plohu, a otvor za armaturu može može biti u sklopu praonika ili izvan njega.

  • 0

Materijali i boje za izradu praonika su raznovrsni. Mogu biti od inoxa, prirodnog kamena, umjetnih masa, stakla ili kombinaciji različitih materijala. Odabir boje praonika uskladite s odabranim bojama kuhinje tj. radne plohe. U nekim rješenjima su vrlo efektni kontrasti, npr. tamna radna ploha – svijetli praonik ili obrnuto, a ponekad je stapanje boja praonika i radne plohe odličan odabir obzirom na ostale boje u kuhinji. Praonici nisu više nužan element dostupan u jednom materijalu i boji, već dizajnersko osvježenje svake kuhinje s mogućnošću kreiranja različitih kolorističkih i oblikovnih efekata.

  • 0

Neizostavan element uz svaki praonik je armatura tj. slavina. Prilikom odabira definirajte potrebu za jednoručnim ili dvoručnim upravljanjem, potreban kut pomicanja slavine, pripadnost visokotlačnom ili niskotlačnom sistemu. Odaberite slavine s keramičkom brtvom, zbog duljeg roka trajanja.

  • 0

Oblik armature uskladite s potrebnim radnjama u kuhinji i osobnim željama. Visoke slavine oslobađaju više prostora u praoniku te su idealne za kuhinje u intenzivnoj upotrebi. Svakodnevne procese pranja olakšat će armature s produžnim raspršivačem, (poput tuša), koji se izvlači i uvlači prema potrebi u osnovnu armaturu. Integrirani dozator sredstva za pranje također olakšava i ubrzava radne procese.

  • 0

Oblik i boju armature uskladite s odabranim praonikom. Ovi elementi čine cjelinu te ih je kao takve potrebno promatrati. Dizajn armaturu pretvara u pravo malo umjetničko djelo, pa procesi pripreme i pranja namirnica i posuđa postaju užitak. Detalji poput odabira armatura utječu na opći dojam i kvalitetu same kuhinje.

  • 0

Kuhinjski praonici i armature postaju istaknuti elementi kuhinje, koji svojim dizajnom i funkcionalnim mogućnostima olakšavaju radne procese i kuhinju pretvaraju u prostor koji se više ne skriva već ponosno pokazuje!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se