interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kuhinja s okusom luksuza

Kuhinja s okusom luksuza
Iako je kuhinja prostor namjenjen pripremanju hrane i pozornost u njoj je ponajviše usmjerena na radne procese, okus luksuza i elegancije, koji prožimaju kuhinju, učinit će boravak u njoj ugodnijim, a radne procese jednostavnijim.

23.05.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Estetski doživljaji prostora stvaraju snažne utiske, a ovisno o njima osjećamo se više ili manje ugodno u određenim prostorima. Kuhinja, kao jedan od najvažnijih dijelova doma, zaslužuje posebnu pažnju u projektiranju, odabiru materijala, načinu izrade i konačnom dekoriranju. Estetske doživljaje pojačava dojam finog luksuza, koji ovaj radni prostor pretvara u onaj za ugodu i opuštanje. Vizualni dojam luksuza postiže se na različite načine, pri čemu visina uloženih financijskih sredstava i visoka kvaliteta, nisu jedina garancija luksuznih ugođaja!

Za pojačavanje vizualnog dojma kuhinje izuzetno je važan odabir fronti kao i način njihove obrade. Elegantne, minimalističke fronte, bez naglašenih ručkica, u skulpturalnim monolitnim izvedbama, izgledaju vrlo otmjeno. Dojam pojačava odabir materijala s finalnom obradom visokog sjaja.

  • 0

Vječno luksuzne su rustikalne kuhinje, izvedene u svijetlim ili tamnim bojama, elegantnim i jednostavnim obradama drva te kamenim radnim plohama. Uvođenjem metalnog – srebrnog ili zlatnog odsjaja, kroz ručkice, lajsne ili dekorativne predmete, dojam luksuza se pojačava. Rustikalne kuhinje mogu biti opremljene moderno dizajniranim uređajima, pa će spoj modernog i rustikalnog stvarati posebno atraktivne efekte.

  • 0

Ugođaj kuhinje kreira rasvjeta. Naglašena rasvjetna tijela na stropu, integrirana indirektna ili vidljiva led rasvjeta u kuhinjskim elementima, pretvara ju u svjetleći korpus, koji u večernjim satima dobiva novu svjetlosnu i prostornu dimenziju. Igrom svjetla i sjene, kuhinja postaje izuzetno dekorativna, a to je osobito bitno kad je prostorno i vizualno povezana s blagovaonicom ili dnevnim boravkom.

  • 0

Atraktivno dizajnirani ugradbeni ili samostalni kuhinjski uređaji i oprema, podižu estetsku vrijednost kuhinje. Odabrani dizajn definira vizualni nivo luksuza, koji se može izraziti kroz ultramoderno ili klasično oblikovanje pojedinih elemenata. Uređaji i oprema mogu biti izuzetno istaknuti u prostoru te samu kuhinju staviti u drugi plan tj. prikriti nedostatke koji vam vizualno smetaju. Osim toga, način funkcioniranja pojedinih uređaja i tehnološke mogućnosti, koje olakšavaju radne procese, bitno utječu na nivo luksuza.

  • 0

Odabir završnih zidnih i radnih kuhinjskih ploha sudjeluju u stvaranju konačnog ugođaja. Zidne plohe mogu biti obložene keramičkim pločicama, staklenim obojanim ili dekoriranim plohama, a kao posebno efektno, ističe se oblaganje materijalima metalizirane, reljefne završne obrade. Ovakva rješenja su vizualno egzibicionistička i vrlo luksuzna. Ukoliko je naglašena zidna ploha, ne ističite osobito radnu i obrnuto. Radna ploha može izgledati otmjeno i profinjeno ukoliko se odlučite za materijale koji imitiraju prirodne vrste kamena, visokog su sjaja ili sadrže blještave čestice.

  • 0

Ukoliko imate jednostavnu kuhinju, a željeli biste pojačati dojam luksuza, ukrasite ju dekorativnim predmetima – slikama, skulpturama, ukrasnim zdjelama, vazama itd. Posvetite pažnju odabiru ovih predmeta, jer za ukupan dojam luksuza oni moraju biti doista pažljivo odabrani i postavljeni. Osim dekorativnih predmeta, ugođaj će pojačati tv uređaj na zidu ili ugrađen u vrata kuhinjskog elementa, koji će uz pripremanje hrane omogućiti praćenje omiljenog programa.

  • 0

Pravilnim odabirom boja, materijala, uređaja te dekorativnih predmeta, kuhinja postaje elegantna, profinjena i luksuzna te nadasve ugodna za pripremu hrane i boravak.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se