interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Rustikalne kuhinje

Rustikalne kuhinje
Rustikalni stil privlači ljude koji cijene tradicionalne vrijednosti i traže visoku kvalitetu namještaja, pa tako i kuhinjskih elemenata. Osnovna karakteristika rustikalnih kuhinja je stilsko obilježje prošlih vremena pomiješano s kvalitetom i funkcionalnošću.

15.02.2009.

interijerNET.hr

0

Retro izgled vrlo je efektan i atraktivan, a posebnim ga u većini slučajeva čini ručna izrada. Osim toga, posebnom obradom drvenih površina na njima ostaje vidljiva patina tj. «trag vremena», iako se radi o sasvim novim elementima.

  • 0

Puno drvo uz pojedinačne elemente obrađene keramikom ili opekom, tipični su materijali za izradu rustikalnih kuhinja. Vrata kuhinjskih elemenata mogu biti puna s različitim načinima obrade drva, ispunjena prozirnim, mutnim ili ornament staklom te načinjena od perforiranog drva kao polutransparentna. Radna ploča kuhinje se redovito izvodi od prirodnih materijala – drva ili kamena, kako bi se naglasio željeni stil, koji je redovito povezan s prirodnim materijalima.

  • 0

Rustikalna kuhinja je opremljena modernim kućanskim aparatima – štednjakom, napom, pećnicom, ugradbenom mikrovalnom pećnicom itd. Odabirom i ugradnjom retro dizajniranih kućanskih aparata, u potpunosti će se postići rustikalni efekt u interijeru.

  • 0

Moderno koncipiran prostor rustikalne kuhinje neće niti malo ugroziti njen ladanjski ugođaj. Najnoviji trendovi u dizajniranju kuhinjskih elemenata i njihovog rasporeda u prostoru, izvedeni u rustikalnom stilu, stvorit će interesantne i atraktivne kompozicijske cjeline. Spoj modernog i tradicionalnog, rezultirat će toplim i šarmantnim kuhinjskim prostorom u kome će svako rado boraviti pripremajući i konzumirajući ukusne obroke.

  • 0

Rustikalna kuhinja je osobita i zbog toga jer se kao dio interijerskog uređenja odlično uklapa u svaki dom, bilo da se nalazi na selu, u gradu ili prigradskom naselju. Rustikalni stil se uspješno kombinira s modernim minimalističkim uređenjem na način da se kao poveznica prostora postave rustikalni detalji poput pojedinačnih komoda, vitrina, foteljica, ogledala i sl. Smišljeno stapanje rustikalnog u moderno minimalističko uređenje, pravi je izazov, a osobito je uspješno kada iz međusobno povezanog prostora kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka rustika kreće upravo iz kuhinje.

  • 0

Rustikalna kuhinja obiluje šarmom i toplinom te se najčešće izvodi kao vrlo prostrana, jer je omiljeno okupljalište svih članova obitelji. Prozori koji propuštaju dovoljno sunčeve svjetlosti, šarmantni ladanjski zastori, koji pokrivaju samo dio prozorske površine s tipičnim naglašenim motivima i bojama, upotpunit će rustikalni ugođaj kuhinje.

  • 0

Za razliku od moderno dizajniranih kuhinja, rustikalna je vrlo otvorena i otkriva tegle različitog sadržaja, keramičke posudice, pribor za pripremanje hrane, bočice za začine i sve ostalo što se svakodnevno koristi u kuhinji. Zdjela svježeg voća te cvijeće u vazi ili lončanici postavljeno na centralni stol, bit će pravi ukras prostora.

  • 0

Odabir boje rustikalne kuhinje je stvar osobnog ukusa i odabira, jer su ovakve kuhinje jednako atraktivne u svim nijansama. Ograničavajući faktor mogu biti postojeće boje ili materijali interijera u koga treba uklopiti novu rustikalnu kuhinju. Osim toga, ukoliko kuhinja nema dovoljno prirodnog svjetla, poželjno je odabrati svijetliju boju kako bi se kuhinja doživljavala prostranijom, svježijom i otvorenijom.

  • 0

Podne i zidne plohe rustikalne kuhinje se mogu obložiti različitim tipovima keramičkih pločica. Zidne plohe je interesantno obogatiti mozaik pločicama, koje će se osobito uspješno istaknuti na plohi iznad ploče štednjaka. Pod kuhinje može biti drveni, ali pri tome treba paziti na kvalitetu i način obrade podnih drvenih površina zbog učestalog vlaženja pri održavanju.

  • 0

Rustikalni stil, a time i rustikalne kuhinje su vječni. Odabirom upravo ovakve kuhinje, zasigurno nećete pogriješiti, a toplinu i ugođaj teško će nadomjestiti bilo koji drugi stil uređenja.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se