interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Blagovaonica za ugodno objedovanje i druženje

Blagovaonica za ugodno objedovanje i druženje
Blagovaonica je prostor u kome se redovito okupljaju članovi obitelji i prijatelji. Kako bi objed bio još ukusniji, a druženje ugodnije, uredite blagovaonicu na način da ispunjava sve funkcionalne i estetske zahtjeve.

06.12.2009.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

interijerNET.hr

0

Blagovaonica može biti organizirana kao sastavni dio dnevnog boravka ili kuhinje te kao samostalan tj. odvojen prostor. Način smještaja ovisi o prostornim kapacitetima, ali i željenom završnom efektu.  Moderne koncepcije povezivanja prostora nude integraciju blagovaonice s ostalim dijelovima dnevnog boravka, čak i kuhinje, kako bi se postigla prostorna cjelovitost i vizualno povećanje prostora.

Prostrane stambene kuhinje, u kojima se hrana priprema i poslužuje, mogu biti rješenje za kvalitetan smještaj blagovaonice kako bi se prostor dnevnog boravka oslobodio za druge sadržaje. Postavljanje blagovaonice u zasebnu prostoriju zahtjeva komunikacijsku povezanost s kuhinjom, zbog posluživanja, i dnevnim boravkom zbog sadržajnog nadopunjavanja.

  • 0

Način odabira i postavljanja blagovaonskog stola ovisi o veličini prostorije, potrebama obitelji te položaju i povezanosti s drugim prostorima, ponajviše kuhinjom i dnevnim boravkom tj. grupom za odmaranje. Vrlo je važan izvor prirodne svjetlosti, pa je preporučljivo blagovaonicu smjestiti u blizini prozora ili ostakljenih stijena kako bi prostor bio što prozračniji i osunčaniji te boravak u njemu ugodniji.

Kvalitetu ovog prostora povećava povezanost s vanjskim površinama – balkonom, terasom ili vrtom, kako bi se za lijepog vremena moglo objedovati i vani. Dobra rješenja postižu se postavom blagovaonice uz klizne stijene, kojima se ona u željenom trenutku može direktno povezati s vanjskim prostorom bez dodatnog iznošenja stola.

  • 0

Dimenzija prostora potrebna za blagovaonicu je definirana veličinom stola, potrebnim brojem sjedećih mjesta, položajem stola kao samostojećeg ili prislonjenog dužom ili kraćom stranicom uz zid, dimenzijom i količinom dodatnih elemenata poput vitrina, komoda itd.

Međusobni položaj stola i drugih elemenata uređenja prostora treba osigurati kvalitetan komunikacijski tok te nesmetano posluživanje u vrijeme objedovanja. Kako biste osigurali što veći broj sjedećih mjesta u što manjem prostoru, odaberite moderne klupe – obostrano ili jednostrano, te stolice sitnijeg formata. Kvalitetno rješenje pruža odabir stola na razvlačenje, koji u potrebnom trenutku povećava kapacitete, a sjedeća mjesta se jednostavno nadopune sklopivim stolicama, pohranjenim u kućnom spremištu.

  • 0

Blagovaonica može biti vrlo naglašena. U takvim slučajevima se stol smješta kao slobodnostojeći u prostor i obično je većih dimenzija. Stolice mogu biti s naglašenim visokim naslonima ili udobne u obliku polufotelja. Istaknuto rasvjetno tijelo ili efektna izvedba spuštenog stropa centralno iznad stola, naglasit će važnost i eleganciju blagovaonice. Dobra prirodna i umjetna rasvjeta, važan su faktor pravilnog funkcioniranja svake blagovaonice.

Stil uređenja blagovaonice bi trebao biti prilagođen uređenju ostalog prostora, pogotovo ako je integrirana s njim. Ukoliko je blagovaonica smještena u izdvojenom prostoru, stil uređenja može biti potpuno različit. Stilovi uređenja stvaraju različite ugođaje u prostoru, pa odaberite onaj koji vas najviše opušta.

  • 0

Kako biste postigli dekorativnu cjelovitost, povežite uzorak ili boju stolica sa zastorima, dekorativnim jastucima, tepisima, stolnjacima itd. Tema koju ćete provući kroz uzorak ili nijanse boja, treba biti jasna i prepoznatljiva kako biste definirali identitet i karakter prostora. Blagovaonicu obogatite umjetničkim slikama, skulpturama, zidnim tapetama ili fotografijama.

Prateći elementi blagovaonice, poput vitrina ili komoda, nisu nužan, ali mogu biti vrlo praktičan dodatak za pohranjivanje pribora za jelo, tanjura i ostalih predmeta, nužnih za postavljanje, dekoriranje i posluživanje stola. Pravilno organizirana i atraktivna blagovaonica, osigurat će ugodno objedovanje i druženje, stoga joj posvetite potrebnu pažnju pri uređenju!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se