interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Funkcionalne pregrade od namještaja

Funkcionalne pregrade od namještaja
Ukoliko želite imati veliki otvoreni prostor u svom domu, a ipak ga morate funkcionalno pregraditi, učinite to elementima namještaja, koji će zadržati cjelovitost prostora, a istovremeno stvoriti intimnije zone prema vašim potrebama.

06.08.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

 

 

Pregrađivanje prostora i grupiranje pojedinih funkcionanih zona doma može biti vrlo komplicirano. Pregradama se prostor smanjuje i mijenja njegov vizualni identitet. Osobito je velik problem takva organizacija prostora u manjim stanovima u kojima se cjelovitošću prostora zadržava osjećaj veličine i prozračnosti, koji su nepohodni za osjećaj ugode. Izbjegavajte visoke i masivne pregrade, pogotovo u manjim prostorma, a poslužite se pregradama od namještaja, koje će prostor podijeliti i svojom funkcijom zadovoljiti više grupa. Pregrade od namještaja su najčešće niže ili transparentne tako da se ne doživljavaju kao barijere već elementi prostora.

  • 0

Jedna od najčešće primjenjivanih pregrada u prostoru je kuhinjski šank, pult ili „otok“, koji najčešće odjeljuje radnu zonu kuhinje od blagovaonskog dijela. Izvedba šanka ili pulta može biti na način da on funkcionalno zadovoljava i kuhinjske i blagovaonske potrebe. Obzirom da se često izvodi kao dublji, s kuhinjske strane može poslužiti kao dodatni element za pospremanje posuđa ili namirnica, a s blagovaonske strane kao polica ili vitrina. Ovaj element može biti i jednonamjenski, npr. samo za potrebe kuhinje s dekorativnom fasadom prema blagovaonici.

  • 0

Blagovaonica i dnevni boravak mogu biti spojeni ili vizualno odvojeni. Ukoliko je prostor dugačak, poželjno je grupe odijeliti kako bi se prostor učinio dinamičnijim i atraktivnijim. Najjednostavniji način za dijeljenje dnevnog boravka i blagovaonice je primjena komode , poličara ili staklene vitrine, koja je obostrano transparentna. Ovakvi pregradni elementi mogu biti i mobilni, tj. s kotačićima tako da ih prema potrebi možete pomicati. Ukoliko želite intimnije grupe, pregrada može biti postavljena na željeno mjesto, a kada ih želite spojiti, pregradni element jednostavno pomaknete.

  • 0

Obzirom da je kamin svojevrstan element opreme i namještaja, odlično će se uklopiti u koncepciju slobodnijeg pregrađivanje prostora kada se kao samostalan element postavi u neku od središnjih pozicija dnevnog boravka. Oko njega se formira kružna veza, koja je uvijek efektna u prostoru. Potrebno je napomenuti da se centralna pozicija kamina u prostoru preporučuje samo u izuzetno velikim dnevnim boravcima.

  • 0

Pregradni elementi u obliku poličara odlično će poslužiti i u pregrađivanju hobi prostora - bilo da se radi o prostoru za djecu ili odrasle. Svojom postavom, jasno će odrediti zone za određene namjene, npr. slušanje glazbe ili gledanje tv-a, tjelovježbu, slikanje ili bilo koju drugu vrstu opuštanja. Kao hobi prostori odlično će poslužiti tavanski prostori, koji su zbog specifične krovne konstrukcije dodatno atraktivni i kao takve ih je najbolje sačuvati cjelovite tj. pregraditi elementima namještaja prema potrebama.

  • 0

U manjim stanovima spavaća soba može biti poluotvorenog tipa, a pregrada načinjena u kombinaciji komode i dinamičnog poličara, koji će biti dvostrano orjentiran prema spavaćoj sobi i dnevnom boravku. To znači da element nema „leđa“ u pravom smislu riječi već fasadu na dvije strane.

  • 0

Maštovite pregrade od namještaja se mogu postaviti u dječjoj sobi, a osobito su preporučljive ako sobu dijeli dvoje djece. Dobrom postavom pregrade, podijelit ćete „teritorij“ prema pripadnosti što djeci može biti važno kada nemaju vlastitu sobu. Pregrade od namještaja su praktične i preporučljive i to najviše iz razloga jer zadržavaju cjelovitost prostora, a istovremeno osiguravaju funkcionalnu podjeljenost.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se