interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Osvježite dom bojama

Osvježite dom bojama
Unošenjem malih promjena u životni prostor učinit ćete ga interesantnijim i svježijim. Različiti su načini na koje ovo možete postići, ali jedan od najkvalitetnijih i atraktivnijih bit će osvježenje bojama.

28.07.2008.

interijerNET.hr

0

Bez obzira koliko ste pristaša umjerenih i neutralnih boja, primjenom kojih ćete jednostavno uskladiti sve elemente uređenja i opremanja, igra bojama stvorit će dinamiku i novu dimenziju prostora u kome živite. Za upuštanje u ovakvu igru potrebno je samo malo hrabrosti, a rezultat će biti više nego zadovoljavajući. Boje su dio naše svakodnevice, pozitivno utječu na psihu i dobro raspoloženje te ih je preporučljivo primijeniti u uređenju interijera.

  • 0

Ukoliko ne planirate mijenjati elemente namještaja i na taj način unijeti nove boje u svoj dom, obavezno to učinite ličenjem zidova. Na će ovaj način promjene ugođaja i doživljaja prostora biti očite i kvalitetne. Odabir boje zidova ovisit će o već postojećim elementima interijera, eventualnim nedostacima prostora, koji se primjenom pravilno odabrane boje mogu optički korigirati, te osobnom ukusu i sklonosti određenim bojama.

  • 0

Preporučljivo je koristiti maksimalno tri različite boje u interijeru. Poigravanje s više nijansi ili boja od ovoga može biti vrlo atraktivno, ali najčešće uz pomoć stručnjaka – arhitekata ili dizajnera. U protivnom, prostor će se doživljavati kaotičnim, preopterećenim i neugodnim za boravak. Usklađenost boje zidova i elemenata opreme interijera stvorit će prostor ugodan za opuštanje i razonodu.

  • 0

Nježne nijanse žute, narančaste, zelene ili plave možete primijeniti na svim zidovima boravka, spavaonice ili dječje sobe. Kao takva, boja neće biti dominantna u prostoru već će se uklopiti u stvaranje ukupnog dojma. Kombinacija dvaju različih boja u istom prostoru može također biti vrlo diskretna i nenametljiva ukoliko primjenite nježne nijanse. Naizmjeničnom primjenom jedne i druge boje stvorit će se koloristički sklad i ritam koji će svakako biti ugodan oku.

  • 0

Primjena intenzivnijih nijansi boja npr. crvene, žute, ljubičaste, zelene, plave itd. nameće određene odnose u interijeru, koji moraju bit usklađeni kako bi bili uspješni. Preporučljivo je obojati samo jednu plohu zida u prostoru ovakvom intentivnom bojom, npr. dio ili cijeli zid dnevnog boravka na kome se nalazi tv s komodom i policama. U ovakvom slučaju, ovo postaje apsolutno dominantni dio interijera, koji se na određeni način doživljava kao velika slika s kolorističkom pozadinom i uklopljenim elementima namještaja. Detalji poput presvlaka za stolice, jastučića razbacanih na trosjedu ili dekorativnih predmeta, mogu biti u istom dominantnom koloritu. Preostali zidovi prostora moraju obavezno biti u nježnim i smirujućim bojama (bež, svijetlo žuta, svijetlo zelena, boja breskve ili bijela).

  • 0

Optičku korekciju niskog prostora postići ćete bojanjem stropa u svijetliju nijansu od boje zidova. Isto tako, visoki prostor vizualno ćete sniziti primjenom tamnije nijanse boje stropa od one na zidovima. Uski prostor proširite bojanjem dužih zidova svijetlom bojom, a onih kraćih nešto tamnijom ili intenzivnijom. Na suprotan način ćete korigirati veliku širinu prostora. Dijelove stana orijentirane na sjever ili s vrlo malo osvijetljenosti i osunčanosti bojajte obavezno žutom bojom kako biste stvorili dojam sunčeve svjetlosti u njemu.

  • 0

Vlastiti ukus i sklonost određenim bojama bitan su faktor za odabir i stvaranje ugodnog ambijenta za boravak. Hladnije boje poput nijansi zelene, plave ili ljubičaste neće biti dobar odabir za temperamentnije osobe, koje će se bolje osjećati u okruženju toplih boja poput žute, narančaste ili crvene. Dakle, uz uvjete koje postavljaju elementi prostora, a to je usklađivanje novih boja s postojećim, suočite se i s vlastitim karakterom, odaberite pravu boju za vas i osigurajte ugodan i atraktivan životni prostor.
PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se