interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Za i protiv trendova u interijerima

Za i protiv trendova u interijerima
Noviteti na tržištu opreme unutarnjih prostora mijenjaju se vrlo brzo te je teško biti u potpunosti dosljedan svemu što se nameće kao trend. Ipak, trendovi osim samog dizajna, boja i materijala, predstavljaju i nove koncepcije stanovanja, koje su redovito usklađene s vremenom u kome živimo.

15.11.2009.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

interijerNET.hr

0

Užurbanost, pomanjkanje stambenih kvadrata u odnosu na stvarne potrebe, mogućnost jednostavnog održavanja te maksimalna udobnost, nameću trendove suvremenog stanovanja. Ukoliko se trend promatra kao stil života prilagođen stvarnim potrebama, onda on zaslužuje dosljednost, a sam način njegovog pretvaranja u «djelo» može biti u različitim stilovima, materijalima ili bojama. Slijediti dizajn ili koncepciju stanovanja – različiti su stavovi, pristupi kao i mogućnosti, ali odluka temeljena na promišljenim elementima zasigurno će vas dovesti do pravog odabira.

  • 0

Najnoviji trendovi u opremanju dnevnog boravka izraziti naglasak stavljaju na udobnost, mobilnost i višefunkcionalnost. Ovo su svakako poželjne karakteristike, koje osiguravaju bolju kvalitetu stanovanja. Ovako interpretirani i prihvaćeni trendovi, poželjni su i preporučljivi za prostor u kome najviše boravimo, družimo se i opuštamo.

  • 0

Najnovije koncepcije stanovanja, spavaćoj sobi pridružuju dodatne sadržaje osim samog spavanja i odmaranja. Integrirani prostor garderobe, tv uređaj, police za knjige, radni stol, sofa za odmaranje, sprave za vježbanje kao i mnogi drugi elementi, postaju sastavni dio ovog prostora. Spavaća soba postaje  mjesto aktivnog događanja, pa time iskorištenost prostora i sadržaja unutar zadane kvadrature postaje kvalitetnija.

  • 0

Ovakva su rješenja osobito praktična u manjim stanovima gdje se prije nastojalo stvoriti odvojeni prostor za smještaj kreveta. U ovakvim koncepcijama, on postaje ravnopravan element opremanja te se funkcije dnevnog boravka i spavaće sobe preklapaju. Bez dodatnih pregrada te logičnom i atraktivnom postavom elemenata, prostor ostaje nenarušen u svojoj stvarnoj veličini, prozračnosti i prirodnoj osvjetljenosti.

  • 0

Moderne kuhinje su i dalje prostor za pripremanje hrane, ali zbog svoji iznimnih estetskih vrijednosti i dekorativni element koga nikako ne treba sakrivati već istaknuti u prostoru. Ovake kuhinje prerastaju preko integrirane blagovaonice u prostor dnevnog boravka te se ponovo javljuju izvanredne mogućnosti za maksimalnom iskoristivošću i povezanošću prostora. Na ovaj su način pojačani prostorni doživljaji, a ukućani se drže na okupu bez obzira na aktivnost koju trenutno obavljaju – priprema objeda, odmaranje ili rad. Osim funkcionalnih, ovakva rješenja nude i socijalne aspekte promatranja kvalitete stanovanja, jer se obitelj nastoji držati na okupu.

  • 0

Osim logičnih i prihvatljivih koncepcija stanovanja, trendovi nude stilove uređenja, boje, materijale, vrstu rasvjete itd. Igra trendovima zasigurno je atraktivna, ali mnogima nedostupna. Ne patite za doslovnim praćenjem trendova u ovom dizajneskom smislu, jer ih ne možete osigurati u vlastitom prostoru zbog manjka kvadrata ili financijskih sredstava. Trend uvijek možete provući kroz detalje – boje pojedinih zidova, ukrasne predmete, rasvjetna tijela, prostirke, prekrivače, jastučiće ili zastore. Ovakve ćete element puno jednostavnije i jeftinije prilagoditi trendu nego npr. garnituru za sjedenje ili stol i stolice za blagovanje.

  • 0

Trendove ne slijedite u slučaju kada u njima niste prepoznali stvarne vrijednosti, koje podižu kvalitetu stanovanja ili vizualne efekte u prostoru. Opremanje stambenog prostora, koji će služiti prvenstveno za pokazivanje drugima, a ne osobno uživanje, u potpunosti je besmisleno. Trend uvijek odaberite zbog sebe, a ne zbog drugih.

  • 0

Dobro razmislite o bojama, materijalima i ambijentu u kome se osjećate ugodno i opušteno. Bez obzira na trendovske smjernice, odaberite elemente opreme interijera koji su u skladu s vašom osobnošću i stvarnim željama. Zapamtite – rustikalna kuhinja može biti opremljena i organizirana u skladu s trendovskim koncepcijama stanovanja, kao što i trendovski materijali i boje mogu biti primjenjeni u npr. stilskim izvedbama, koje možda nisu dio aktualno trenda.

  • 0

Trendovi nas uvijek vode naprijed, stvaraju nove mogućnosti oblikovanja i prostornog izražavanja, ali primjenom bilo kojeg od njih, ostanite dosljedni sebi kako biste u prostoru mogli istinski uživati!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se