interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Odaberite stolice za Vaš dom

Odaberite stolice za Vaš dom
Stolica, kao neizostavan element uređenja interijera, ima značajnu ulogu, jer osim mogućnosti udobnog sjedenja, treba biti i ukras prostora.

04.03.2008.

interijerNET.hr

0

Povijest stolica seže daleko u prošlost. Čak 3000g. pr.n.e. u starom Egiptu su se izrađivale stolice različitih oblika. Iako su njihov dizajn i udobnost neusporedivi sa modernim stolicama, bile su, kao i ostale iz različitih povijesnih stilova, bitni elementi razvoja ovog neophodnog komada namještaja svakog kućanstva te javnih, ugostiteljskih, društvenih i drugih prostora.

 • 0

Stolice su uvijek bile tema za mnoge dizajnere, a također i arhitekte te su neki od njih, osim po zadivljujućim arhitektonskim zdanjima, ostali poznati i po stolicama. Iako dizajnirane prije nekoliko desetljeća, i danas su u trendu, jer vrhunski dizajn i kvaliteta imaju svoje mjesto u svim stilovima uređenja.

 • 0

Odabir stolica je vrlo zahtjevan zadatak, jer se na tržištu nalazi veliki izbor različitih modela, boja, materijala i dimenzija, koji ih čine svojstvenima i posebno prigodnima za određene prostore.

 • 0

Prilikom odabira stolica, pažnju je potrebno usmjeriti na prostor u koji će se one smjestiti. Ukoliko je prostorija manja, odaberite stolice sitnijeg formata i svjetlijih boja. Na taj će način biti manje upadljive u prostoru i on će se doživljavati većim i prostranijim.

 • 0

Veliki i osvijetljeni prostori su stvoreni za odabir stolica većeg formata u tamnim, svijetlim ili intenzivnijim bojama. Pogrešan odabir u velikom prostoru se može dogoditi jedino ako postavite premale stolice, koje će se svojom dimenzijom potpuno izgubiti u prostornosti sobe. Iako je prostornost poželjna, njen pogrešan odnos s dimenzijom pojedinih komada namještaja može prostor učiniti ispraznim i neugodnim za boravak. Zbog toga je odabir prave mjere vrlo bitan.

 • 0

Odabir stolica će ovisiti i o tipu prostorije u koju se smještaju. Kuhinjske stolice trebaju biti praktične i lake za pomicanje, udobne za sjedenje te lake za održavanje. Smještaj tapeciranog stolca u kuhinji pokazat će se vrlo lošim izborom nakon nekoliko prljanja hranom ili tekućinom. Plastični, drveni ili metalni stolac s jastučićem, kvalitetan je odabir za prostore u kojima je povećana mogućnost prljanja pojedinih komada namještaja.

 • 0

 • 0

Udobne stolice tapecirane tkaninom ili kožom odličan su izbor za blagovaonice povezane s dnevnim boravkom, jer će osim za objedovanje, idealno poslužiti i kao nadopuna sjedećih mjesta boravka. Svojom udobnošću će omogućiti ugodno sjedanje svakom gostu.

 • 0

Odabir materijala za stolice bi trebao ovisiti o postojećem namještaju. Ukoliko dominira drveno pokućstvo, stolice u istom materijalu bi bile idealna nadopuna ambijenta. Dobar izbor su i stolice ili polufotelje, potpuno presvučene tkaninom, kožom ili nekim umjetnim materijalom.

 • 0

Moderni prostori s minimalističkim uređenjem prihvaćaju gotovo sve tipove stolica – od modernih izvedenih u drvu, metalu ili plastici do stilskih kao svjesnih kontrasta i naglasaka u prostoru.

 

Odabir završne obloge je individualan, ali treba paziti o tome koliko je odabrani materijal ugodan za sjedenje, izaziva li znojenje, koliko je hladan, osjetljiv na prljanje i habanje. Boju stolica pokušajte uvijek uskladiti s nekom od boja interijera ili dezena zastora.

 • 0

Prije kupovine, isprobajte sjedenje u vašim novim stolicama. Udobnost je toliko važan faktor da će vam i najbolje dizajnirana stolica postati neugledna ukoliko ne pruža potrebnu udobnost. Pravilan položaj leđa za vrijeme sjedenja je jedan od najvažnijih elemenata.

 • 0

I na kraju financijski faktor... Na tržištu postoji toliko različitih modela i cijena, da ćete sigurno moći odabrati dobro dizajniranu i udobnu stolicu, koja će biti u skladu s potrebama interijerskog rješenja i vašim financijskim mogućnostima.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se