interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Mozaik u interijeru

Mozaik u interijeru
Mozaik je svoje vrijednosti u umjetničkom i dekorativnom smislu dokazao svojom prisutnošću kroz povjest, pa je i danas neizostavan element dekoriranja stambenih i javnih prostora.

08.11.2009.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

interijerNET.hr

0

Razvoj mozaika, kao umjetničke tehnike, javlja se još u antičko doba. U staroj Grčkoj i Rimu se koristio za dekoriranje unutarnjih prostora, a procvat je doživio u vrijeme Bizanta kada su kršćanski mozaici ukrašavali podove, zidove, stropove, pa čak i vanjske zidove sakralnih objekata. Mozaici su redovito korišteni u svjetovnoj tj. stambenoj arhitekturi, a mnogi i danas svjedoče o vremenu i vrijednostima povjesnih razdoblja ih kojih potječu.

  • 0

Mozaik je umjetnička tehnika, kojom se slaganjem raznobojnih ili jednobojnih komadića kamena, stakla ili keramike, u pravilnim ili nepravilnim formama, stvaraju umjetničke slike ili dekoracije. Dvije su osnovne tehnike izvođenja mozaika: direktna, kojom se komadići odabranog materijala direktno lijepe na željenu podlogu, te indirektna, kojom se mozaik slaže na pomoćnu podlogu, a zatim prenosi na podne ili zidne površine.

  • 0

Zbog svojih iznimnih umjetničkih i estetskih vrijednosti, mozaik obilježava i arhitekturu suvremenog doba te se uspješno integrira u moderne interijere. Primjena mozaika u stambenim, poslovnim i javnim objektima i danas oduševljava one koji su već spoznali vrijednosti mozaika, kao i sve ostale, koji ga, kao element dekoracije, tek upoznaju. Tretiran na moderan ili klasičan način, mozaik uvijek unosi poseban ugođaj u prostor, a ovisno o prikazanom motivu i dimenziji, izaziva divljenje i pozornost.

  • 0

Iako je monumentalna primjena mozaika u interijeru rezervirana uglavnom za reprezentativne objekte, uvođenje mozaika u vlastiti stambeni prostor, u mjeri prilagođenoj veličini i funkciji pojedine prostorije, stvara isto tako reperzentativne dojmove. Mozaik je moćno sredstvo za stvaranje naglašenih dekorativnih ploha u interijeru, a istovremeno odlično ispunjava sve zahtjeve oko primjene i održavanja kada se pojavljuje kao obloga podnih - komunikacijskih i zidnih – zaštitnih površina.

  • 0

Najčešću primjenu mozaika u stambenim prostorima susrećemo u opremanju kupaonica i «relax» prostora. Mozaici od kamena, stakla ili keramike odlično ispunjavaju sve estetske i funkcionalne zahtjeve u prostoru kupaonice gdje je izražena potreba za jednostavnim čišćenjem i dezinficiranjem uz garanciju vrhunskih estetskih doživljaja. Mozaik može prekrivati sve površine zidova ili samo neke naglašenije. Ukoliko su svi zidovi prekriveni mozaikom, poželjno je kombinirati jednobojne i višebojne te tako stvarati mirnije i razigranije zone kupaonice. Razigranijim učinite zid s umivaonikom i ogledalom ili prostor oko ležeće kade te tuš kabine.

  • 0

Kuhinjski prostor će biti oplemenjen primjenom mozaika. Preporučljive zone za njegovu postavu su zidovi iznad radnih ploha i uređaja, a osobito atraktivno može biti njegovo postavljenje na fasadu kuhinjskog pulta koji dijeli i spaja kuhinji i blagovaonicu. Boje mozaika je poželjno prilagoditi već prisutnim bojama u interijeru bilo da se radi o jednobojnim ili višebojnim izvedbama.

  • 0

Profinjeni mozaici mogu biti osnovni element dekoracije dnevnog boravka. U ovakve je prostore preporučljivo stavljati kamene i staklene mozaike kako bi se napravio odmak od keramičkih, koji se najčeše koriste u kupaonicama i kuhinjama, (ovo ne treba shvatiti kao apsolutno pravilo). Mozaikom je atraktivno odvojiti pojedine zone dnevnog boravka, npr. radnu ili onu za hobi i razonodu. Vizualno odvajanje se postiže oblaganjem dijela ili kompletnog zida koji obuhvaća pojedinu zonu boravka.

  • 0

Mozaik u spavaćoj sobi idealno pronalazi svoju poziciju na naglašenom zidu, koji se najčešće nalazi nasuprot uzglavlja kreveta i na kome je smješten tv uređaj. Umjerene boje mozaika, koje slaganjem tvore određenu formu ili jednobojnu plohu, primjerene su prostorima za odmor i opuštanje, jer svojom prisutnošću ne stvaraju napetost i privlače pažnju već se elegantno i nenametljivo integriraju s ostalim elementima interijera.

  • 0

Komunikacijske zone, kao i ulazni prostor u stan ili kuću, dobit će primjenom mozaika nove estetske vrijednosti te ravnopravno s ostalim prostorima stvarati konačan dojam. Primjena mozaika preporučljiva je za sve dijelove stambenog prostora, a profinjenom igrom ovom fantastičnom tehnikom slaganja materijala, vizualno uživanje je zagarantirano!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se