interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Izvori inspiracije za uređenje doma

Izvori inspiracije za uređenje doma
Uređenje doma je vrlo zahtjevan i izazovan zahvat, a pogotovo kada mu se pristupa promišljeno i planski. Nakon ukazivanja potrebe za uređenjem ili adaptacijom postojećeg stambenog prostora, najčešće se javljaju nedoumice oko odabira stilova, boja, materijala kao i definiranja općeg ugođaja prostora.

23.08.2009.

interijerNET.hr

0

Pronalazak odgovarajućih ideja, kojima će se stambeni prostor pretvoriti u oazu, opremljenu i prilagođenu vlastitim ukusima i načinu života, nije jednostavan i zbog toga što ponekad premalo poznajemo sami sebe. Ispitivanje vlastitih sklonost, kao i sklonosti ostalih članova kućanstva, primarni je zadatak kako bi konačni ciljevi bili u potpunosti uspješno ispunjeni.

  • 0

Arhitekti i dizajneri, kao stručne osobe, koje se bave projektiranjem i dizajniranjem, imaju svoje načine pokretanja stvaralačke energije i kreativne snage, kojom stvaraju i definiraju kako prošle, tako i sadašnje i buduće stilove uređenja. Način razmišljanja  i promatranja stvari oko sebe, koga primjenjuju, možda i u vama pobude ideje i kreativnost kojih niste niti svjesni.

  • 0

Svijet, koji nas okružuje, teži ravnoteži i skladu, koji su dokazani te izraženi kroz mnogobrojne matematičke i fizikalne zakone i formule. Upravo tu ravnotežu, sklad, proporciju i harmoniju treba uvesti u stambeni prostor u kome živimo. Ovakva okruženja su izrazito ugodna i opuštajuća te djeluju pozitivno na psihu i raspoloženje. Prostorni sklad se postiže optimalnim rasporedom namještaja tj. volumena u prostoru, kvalitetnim odnosima svjetla i sjene te kolorističkim izražajima, koji u velikoj mjeri definiraju ugođaj prostora.

  • 0

Jednostavna igra na papiru, u kojoj ćete skicirati poglede na četiri zida dnevnog boravka, spavaće ili dječje sobe, zamisliti ih kao vage na čije stranice postavljate željeni namještaj i boje, na način da niti jedna ne preteže volumenom namještaja, nedostatkom svjetlosti, (koji se može nadomjestiti svijetlim toplim bojama) ili agresivnim koloritom, pomoći će vam u stvaranju skladnog i uravnoteženog ugođaja. Ukoliko ne možete postići ravnotežu na sve četiri strane, potrudite se uravnotežiti bar dvije nasuprotne strane zidova. Harmonija i ravnoteža često su nadahnuće umjetnicima, pa ih kao kreativnu snagu pokušajte iskoristiti i vi!

  • 0

Priroda je beskonačno inspirativna i poticajna, pa nije niti čudno da je baš ona ostavila toliko traga kroz različita arhitektonska, dizajnerska, slikarska ili kiparska ostvarenja. Promatranje prirode – boja, koje se izmjenjuju kroz godišnja doba, plodova, koji se razlikuju svojim neobičnim oblicima i koloritima, vodenih površina, koje mijenjaju boju ovisno o vremenskim uvjetima, dubini i okolini koja ih okružuje, stijena i kamenja, koji se odlikuju neobičnim strukturama, slojevitošću popraćenu promjenom boje i oblika, snježne bjeline, koja stvara profinjen i elegantan ugođaj - samo su neki od načina pronalaska inspiracije za željene boje, materijale ili oblike namještaja u interijeru.

  • 0

Proučavanjem umjetničkih djela poput slika, skulptura ili fotografija, zasigurno ćete potaknuti i vlastitu kreativnost. Dramatični moment slike ili pokreta skulpture, može pobuditi osjećaje, sjećanja ili stvoriti novu ideju, koja će biti odgovor za traženi detalj ili definiciju kompletnog ugođaja prostora. Zapaženje i osjećanje detalja vrlo je važno za kvalitetno uređenje prostora, ali i za život uopće.

  • 0

Putovanja su oduvijek donosila nadahnuća i novu stvaralačku energiju te se svi nakon njih osjećamo zrelijima i bogatijima. Upoznavanje različitih kultura, običaja, zemalja, arhitektonskih dostignuća i svega ostaloga, idealno će poslužiti onima koji traže izvor inspiracije i za uređenje vlastitog doma. Promatranje i upoznavanje vlastite zemlje i svijeta, nadahnut će vas za nove prostorne ugođaje, dizajnerske i kolorističke odnose, koji će kao takvi biti integrirani u vašem životnom prostoru.

  • 0

Najjednostavniji i najprimjenjiviji način pronalaženja inspiracije je prelistavanje kataloga i časopisa s moderno uređenim stambenim prostorima. Proučavanje i praćenje trendova je potrebno, ali ne da bi ih se slijepo kopiralo već prilagodilo vlastitim potrebama i prostornim mogućnostima. Maštovitost, koja će stvoriti unikatan prostorni ugođaj, jer i sami ste unikatni, poželjna je i potrebna. Prostor bez duše, a dajete ju baš vi svojim stilom života i detaljima koji ga prate, nema pravu vrijednost. Stoga, otvorite oči, promatrajte svijet oko sebe i iz njega crpite inspiraciju, kojom ćete oplemeniti i obogatiti vlastiti dom.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se