interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Vrtni namještaj

Vrtni namještaj
Proljetni ugođaji stavili su u prvi plan uređenje balkona i terasa. Boravak na otvorenom uz vizualno uživanje u zelenilu, potreba su svih onih koji imaju privilegiju imati vrt, terasu ili dovoljno velik balkon za smještaj vrtne garniture.

06.05.2013.

0

Jedan od osnovnih kriterija pri odabiru vrtnih garnitura je veličina raspoloživog prostora. Ovisno o njemu, smjestit ćete garnituru za objedovanje, udobno sjedenje i opuštanje ili ležanje. Na udobnost će utjecati model garniture, ali i vrsta jastučića i naslona. Garniture mogu biti masivnije ili sitnijeg formata. Preporučljivo je dimeziju vrtne garniture uskladiti s veličinom prostora u koji se smješta, a osobito kad se radi o uređenju balkona, koji su redovito manjih dimenzija od terasa i vrtova.

  • 0

Vrtne garniture se izrađuju od različitih materijala poput drva, kovanog željeza, ratana, plastificiranih pletenih žica, tekstila i drugih. Prirodni materijali su najugodniji za ljudsko tijelo, no nedostatak im je manja otpornost na vanjske utjecaje od umjetnih materijala. Vrtnu garnituru je poželjno na kraju „sezone“ pospremiti na suho mjesto kako bi joj produžili rok trajanja. Iako vrtne garniture od umjetnih materijala dobro podnose vanjske utjecaje, zašitite ih od nečistoća koje se skupljaju tijekom zime, (ukoliko ih ostavljate na otvorenom prostoru).

  • 0

Odabir oblika vrtne garniture, osim o raspoloživom prostoru, ovisi o ukusu pojedinca, ali i potrebama koje garnitura treba zadovoljiti. Vrtne garniture s ovalnim i okruglim stolovima trebaju više manipulativnog prostora, jer se ne mogu smjestiti uz zid ukoliko to prostorne mogućnosti dopuštaju. Ukoliko se radi o vrtnoj klub garnituri, oblik stola neće bitno utjecati na konačan izgled i funkcionalnost. U ovakvim slučajevima će od većeg značaja biti da li odabrati kutnu garnituru ili onu s dvosjedom, trosjedom i foteljicama.

  • 0

Vrtnu garnituru možete odabrati u kombinacijama različitih materijala. Kovano željezo i drvo, ratan i staklo, plastificirani pleteni materijali i metal, samo su neke od uspješnih kombinacija, koje vrtnu garnituru čine atraktivnijom. Jastuci, kao samostalni ili s naslonom, upotpunit će garnituru bojom ili uzorkom materijala. Boje odaberite u skladu s elementima koji se nalaze u okolini - poput tende, suncobrana, boje fasade i sl. kako bi konačan vizualni efekt bio što bolji.

Ugođaj vrta, balkona ili terase može biti rustikalan ili urban, usklađen s prirodnim okolišem ili kontrastan. Rustikalni ugođaji se postižu primjenom prirodnih materijala i tkanina u zemljanim tonovima. Urbane ugođaje ćete naglasiti umjetnim materijalima i metalom te tkaninama u sivim, bijelim ili plavim tonovima. Kontrastni ugođaji se postižu kada se npr. u okoliš ispunjen zelenilom postavi vrtna garnitura modernog minimalističkog oblika ili kada balkon, ispunjen artificijelnim lončanicama sa zelenilom, oplemenite vrtnom garniturom načinjenom od drva ili ratana.

Vrtna garnitura definira vanjski prostor svojim dizajnom, materijalom izrade, dimenzijom i udobnošću. Svi ovi elementi određuju njenu kvalitetu i interakciju s okolinom. Uređenje vanjskih prostora poput vrtova, terasa i balkona od izuzetnog je značaja, jer upravo ovi prostori postaju najiskorišteniji tijekom proljetnih, ljetnih i jesenskih mjeseci.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se