interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Mjesto za sjedenje u vrtu

Mjesto za sjedenje u vrtu
Vrt nije mjesto u kojem se samo kopa, sadi i gradi, već se u vrtu mora i sjediti i uživati. Ovdje ćemo opisati neka organizirana mjesta za sjedenje, a da to nisu terase. Kada smo pisali o pergolama napomenuli smo da se one koriste i kao dio mjesta za sjedenje u razini terena vrta ili malo poviše njega.

14.05.2008.

interijerNET.hr

Časopis Građenje i opremanje

0

  • 0

U svakom slučaju kada smo odlučili izgraditi takvo mjesto, moramo dobro razmisliti o njegovoj veličini. Ona ovisi o tome kakve su naše životne navike, kako je veliko naše društvo s kojim ćemo dijeliti taj prostor, koje ćemo sve aktivnosti upražnjavati i uvezi s tim kakav ćemo namještaj koristiti i za koliko osoba. Ono što je zajedničko za sve njih je pravilo da ona moraju biti prekrivena (popločana) nekim čvrstim materijalom. Danas na tržištu ima zaista veliki izbor pogodnih materijala s različitim načinom ugradbe. Kada smo odredili veličinu tog prostora, moramo razmisliti i o njegovom obliku. Da li će to biti neki poznati geometrijski oblik ili ćemo pustiti da naše kreativne sposobnosti dođu do izražaja stvarajući nove kombinacije oblika, to prepuštamo sebi ili stručnjaku za dizajn vrta.

  • 0

Ako ćemo oblikovati prostor sami bitno je ne pretjerati šarenilom oblika i materijala. Za ovakva popločenja vrijede ista pravila kao i za staze i terase. Ako se prostor za sjedenje nalazi blizu kuće moramo koristiti materijale koji odgovaraju vidljivim materijalima od kojih je sagrađena kuća, ili ako je taj teren udaljen prilagoditi ćemo materijale stazama u vrtu ili čak ogradi, ako je u blizini. Bitno je da ne uđemo u šarenilo i neukus samo zato, što se u robnim kućama prodaje toliko različitih materijala… 

  • 0

Kada smo odabrali mjesto, veličinu i oblik, možemo pristupiti izgradnji. Posljednja odluka će biti na koju razinu postaviti mjesto za sjedenje: da li će biti u razini terena ili ćemo ga pak podići nešto iznad. Ako je teren vrta ravan ali nije dosadan, možemo popločenje napraviti u razini, što znači oko 5 – 10 cm iznad razine okolnog terena. U slučaju kada je teren i u široj okolici i previše ravan, a da bi postigli mali kontrast i raznolikost, možemo podići popločano mjesto na visinu dviju stepenica (računajte da jedna vrtna stepenica ne smije biti viša od 13 cm, a niti niža od 10 cm) što ce reći oko 25 cm. ponekad je dobro mjesto za sjedenje obrubiti kakvim dekorativnim zidicem visine do 50 cm, ali ako je teren nagnut i mjesto za sjedenje mora biti ukopano u cijelosti ili barem djelomicno, u takvim slučajevima potporni zidić na mjesto nasipanog terena je skoro obavezan. Ova tehnička pitanja se razmatraju od slučaja do slučaja, što ovisi i o konfiguraciji terena vrta i o veličini samog prostora za sjedenje.

  • 0

Najprije moramo ocrtati na tlu točan oblik odabranog prostora. Za ocrtavanje možemo koristiti suhi pijesak ili sprej u boji. Kada smo oznacili prostor pristupamo plitkom iskopu, čija dubina ovisi o karakteristikama tla. Ako je tlo propusno, dubina iskopa će biti oko 28 cm. Dno iskopa moramo dobro uvaljati malim vrtnim valjkom uz vlaženje tla. Na dobro uvaljanoj podlozi nasipamo 10 cm šljunka ili kamena tucanika, pa opet dobro uvaljamo valjkom. Beton u sloju od 10 cm ugrađujemo na uvaljani šljunak ili tucanik, te ga dobro razastremo i poravnamo. U slucaju kada je betonirana površina veća koristimo i armaturnu mrežu koju ugrađujemo prije lijevanja betona. Pustimo nekoliko dana da se beton dobro prosuši, ali ga nemojmo ostavljati otkrivena na suncu. Pokrijmo ga folijom koja ne propušta sunčevu svjetlost ili kartonima od ambalaže, koji su u nekoliko sloja. Dobro je povremeno zalijevati vodom betoniranu površinu. Kada je beton potpuno suh, ugradimo ploče na cementnom mortu, a kasnije (ovisi od samih ploca) fugiramo ili ne. U slučaju kada je tlo jako propusno možemo izbjeći ugradnju betona. Tada moramo povećati debljinu šljunka, dobro ga uvaljamo i to nekoliko puta uz povremeno zalijevanje, pa na njega nasipamo isprani pijesak, poravnamo ga i pristupimo ugradnji elemenata (obicno betonskih koji nemaju glazirano lice), a fuge između njih su minimalne, jer elementi jako dobro prijanjaju jedan uz drugi. Na taj smo način riješili odvodnju oborinskih voda. Ako je tlo nepropusno dobro ga je drenirati kako se ne bi voda skupljala ispod i okolo terase. Ostali postupak ostaje isti. Proizvođači ploča i elemenata za opločnike obično imaju prikazanu tehnologiju ugradbe svojih produkata. Ovdje smo objasnili klasiku, postupak koji se koristi kod vecine popločenja.

  • 0

Kada smo sagradili željeno mjesto za sjedenje moramo pristupiti organizaciji prostora kako na njemu, tako i oko njega. Pretpostavimo da je okolni teren pod travnjakom, u tom ce slucaju naša terasa izgledati kao nešto u nekoj boji i s nekim oblikom, ali će to stajati usamljeno u prostoru i stvarati dojam nedorečenosti i nedovršenosti. Stoga moramo prionuti i kultivirati taj prostor. Kako? Posaditi ćemo bilje složeno u lijepe smišljene grupacije u skladu s okolnim prostorom. Kod odabira vrsta koje ćemo saditi moramo isto tako dobro razmisliti što želimo i onda proučiti karakteristike odabranih biljaka. Kada smo ispunili sve opisane zahtjeve, možemo pristupiti sadnji. Da li smo odabrali najbolje i da li je naše rješenje sretno, vidjeti cemo sljedeće godine, a i u narednim godinama, kada posađeno bilje po prvi put pokaže svoj pravi oblik i boje. Popraviti propuste i greške uvijek imate vremena. Konacno na greškama se i uči. Naši stari kažu da «svi znaju sve», pa stoga neće biti suvišno pogledati što su drugi napravili, iskoristiti njihovo znanje za sve ono što im je pošlo za rukom, a i na njihovim se greškama uči pa nemojte raditi isto što i oni samo zato da bi ih nadmašili. Natjecanja među susjedima često dovode do totalnog devastiranja prostora i pokazuju pomanjkanje smisla za estetiku. Takva se terasa gradi da bi tu ostala dugi niz godina i stoga njezin izgled nas mora veseliti. Ovdje ćemo prikazati nekoliko načina za izgradnju i uređenje mjesta za sjedenje u vrtu.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se