interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Pergole u vrtu

Pergole u vrtu
Pergole su konstrukcije samostalno podignute u vrtu ili ugrađene uz stambeni objekt kao njegov prirodni nastavak, kao dio općeg arhitektonskog rješenja. Pergole se postavljaju iznad kolnih prolaza, umjesto garaže, kao neka vrsta nadstrešnice, iznad mjesta za sjedenje i odmor u dvorištu, iznad mjesta za roštilj i sl.

29.11.2007.

Časopis "Građenje i opremanje"

0

  • 0
Oko konstrukcije pergole obično se sade različite penjačice ili povijuše, koje svojom težinom mogu prouzročiti njezino rušenje, te je stoga od presudne važnosti dobro utemeljiti konstrukciju. Vertikalni nosači pergole mogu biti izrađeni od armiranog betona, od metalnih cijevi ili profiliranog željeza, te od drvenih greda. Betonski se nosači koriste u slučajevima kada je pergola dio zgrade ili kada se naslanja na fasadu zgrade. Beton daje veliku stabilnost i otpornost na vremenske utjecaje kao što su opterećenja od vjetra ili snijega, ali zbog svog izgleda mora biti obrađen žbukom ili kamenom. Takvi su nosači prilično robusni i njihovo uklapanje u opći oblik objekata  nije jednostavno. Metalni nosači mogu biti od bešavnih cijevi ili od profiliranog željeza, obično pravokutnog profila. Metalnu konstrukciju treba dobro zaštiti  od djelovanja atmosferskih utjecaja uporabom vodootpornih lakova za metal u raznim bojama. Metalni nosači moraju biti čvrsto utemeljeni u betonski temelj. Oni dolaze u obzir samo kao nosači za ruže penjačice i nikako kao samostalni elementi u dvorištu.
  • 0
Najljepši i najprirodniji su nosači od drvenih greda. Ovakva građa mora biti dobro obrađena bez neravnina i ostataka materijala od rezanja. Prigodom temeljenja drveni dio, koji ulazi u beton mora biti impregniran uporabom premaza od katrana ili odrađenim motornim uljem. Dalje drveni dijelovi moraju biti zaštićeni od djelovanja sunca, vjetra i kiše premazivanjem  firnisom najmanje dva puta. Bilo koji vodootporni prozirni lak za drvo je isto tako dobra ideja. Poprečne letvice koje su dio pergole moraju biti u svim slučajevima izrađene od drvene građe, jer je ona najpogodnija za nosač nježnih grana povijuša i penjačica. Horizontalne drvene letvice moraju biti  profila najmanje 5 x 8 cm, a okomiti nosači minimalno 12 x 12 cm. Visina pergole mora iznositi  najmanje 220 cm. Teren ispod pergole mora biti popločen nekim čvrstim materijalom. Koristimo ploče od prirodnog kamena ako smo u blizini koristili taj materijal za pokrivanje staza ili neku terasu. Ploče postavljamo  precizno vodeći računa da će se po njima hodati i postavljati stol i stolice, što znači da moraju biti poravnate i vodoravne. U posljednje vrijeme sve više se koriste daske od umjetnog drveta koje ne trunu i ne mijenjaju svoj oblik sušenjem ili vlaženjem. Pergole se mogu postavljati i na već sagrađene terase uz kuću. U tom slučaju one djeluju kao vanjska soba za boravak  u poluotvorenom prostoru. Postoje i pergole po kojima se ne penju biljke. Takve pergole služe za smanjenje sunčevog osvjetljavanja nekog prostora primjenom  krovne konstrukcije od okomito postavljenih dasaka na razmaku od 40 cm i to na način da se križaju u dva smjera pod kutom od 90 stupnjeva. U poprečnom presjeku dimenzije daske su 5 x 12cm.

  • 0

  • 0

Kod tako raspoređenih dasaka sunčani zraci nikada ne padaju izravno i okomito na površinu ispod njih. Na taj se način osigurava boravak u laganoj hladovini.  Pergole mogu biti izrađene i od  kamenih nosača u kombinaciji s drvenim poprečnim letvicama. Takve se konstrukcije koriste kada imamo potrebu natkriti veću površinu kao što su dugi kolni prolazi koji vode od ulaza u dvorište do garaže na udaljenom dijelu vrta, ili za natkrivanje dugih pješačkih staza u parkovima ili većim vrtovima.

  • 0
Pergole se grade i kao samostalni manji objekti u vrtu i to na način da izgledaju kao vrtne kućice. Može se izgraditi kameni zid visine 180 cm a uz njega kao prirodni nastavak se ugrađuje drvena pergola u "L" obliku, a jedan njezin dio može biti pokriven laganom krovnom konstrukcijom. Jedan od otvora sa strane može biti zatvoren drvenom rešetkom od obrađenih letvica. Te su rešetke veliki spas u vrtu i koriste se za više stvari. Ponekad sprječavaju nepoželjne poglede, drugi put služe kao potporanj za biljke penjačice uz ograde ili uz fasadu kuće. Koristimo ih i zajedno s inačicom pergole, a to je lučna drvena ili metalna konstrukcija za ruže penjačice. Dobro odabranom kombinacijom možemo stvoriti privlačna intimna mjesta za boravak u vrtu, izdvojena iz cjeline. Da li ćemo koristiti  ukrasne penjačice po cijeloj površini pergole ili ćemo ostaviti dijelove konstrukcije otvorene zavisi od slučaja do slučaja. Uvijek je dobro pomno razmotriti što želimo, kako ćemo koristiti neki uređaj i tek potom prionuti poslu.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se