interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Uštedite na namirnicama

Uštedite na namirnicama
Postoji nekoliko načina za uštedu prilikom odlaska u dućan. Najčešći način su kuponi, ali ako niste pobornik skupljanja kupona, imamo i druge načine za uštedu. Ako skupljate kupone, koristite ih samo na stvari koji bi i inače kupili, kako ne bi umjesto da uštedite još potrošili dodatan novac na stvari koje inače ne kupujete. Ako imate kupon za novu kremu koju inače ne koristite niste uštedjeli novac, već ste ga potrošili.

03.11.2008.

Portal Žena.hr

0

Ovo ima smisla samo ako možete kupiti isti ili sličan proizvod koji uobičajeno kupujete, po sniženoj cijeni – sve ostalo je trošenje novaca.

Evo i ostalih načina za uštedu na namirnicama:

1. Nikada ne kupujte gladni. Prema istraživanjima ljudi kupe oko 35% namirnica više kad su gladni. To je sve što imam za reći, a vi sami zaključite na koji način ćete uštedjeti.

2. Prije nego krenete u kupovinu, napravite popis stvari koje vam trebaju i toga se pridržavajte. Najbolji način da zapišete sve što vam treba jest da na frižider stavite papir na koji ćete pisati što vam treba odmah kad vam ponestane. Tako ćete biti sigurni da niste ništa izostavili. Samo nemojte zaboraviti ponijeti papir sa sobom u dućan.

3. Probajte marke lanca dućana. Neke namirnice su isto toliko dobre kao i brandovi, ali neke i nisu, no u pravilu su uvijek jeftinije, pa zašto ih ne bi barem probali. Samo nemojte reći djeci da niste kupili brand.

4. Kad dođete u dućan, nedajte se prevariti robom na akciji koja vam uz proizvod daruje i neki poklon ili igračku. Umjesto da uštedite, ovako ćete kupiti stvari, koje vam u krajnjem slučaju i ne trebaju.

5. Uzmite košaricu umjesto kolica. Mnogi supermarketi zamjenjuju manja kolica onim većima. Razlog je da izgleda kao da ste kupili manje stvari. Kroz ovu optičku varku, kupci dolaze u iskušenje da kupe više stvari nego su planirali. Najbolja zaštita protiv toga je da uzmete košaricu.

6. Kupite više proizvoda kad je rasprodaja. Ako su konzerve rajčice izuzetno povoljne, kupite zalihu konzervi – ako kupujete stvari koje imaju sniženu cijenu 30-80% znatno ćete uštedjeti na prehrani. Kupujte naravno samo hranu koja ima duži rok upotrebe, da ne bi morali bacati hranu jer joj je prošao rok trajanja.

7. Obratite pozornost na niže police. Najskuplji proizvodi obično su smješteni na policama u razini očiju. Što niže pogledate, to su i niže cijene proizvoda.

8. Pratite što se prodaje na komad / na kilogram. Tamo gdje je cijena po komadu, uzmite najveći komad voća ili povrća. Očito ćete dobiti više za utrošeni novac. Manje očito jest isto tako da bi trebali kupovati manje komade kad je cijena po kilogramu. Možete kupiti 4 manje banane za cijenu 2 velike, ionako ćete pojesti jednu po jednu. Opet, dobit ćete više za svoj novac.

9. Budite oportunista. Kupujte ono što vam se sviđa kad je na rasprodaji. Trebate li svaki dan imati naranče? Kupite ih onda kad su jeftinije. Onda kada nisu, uzmite sok od naranče, grejp ili neko drugo voće koje je na sniženju. Kao oportunist kod kupovanja namirnica imate veliki izbor. Isto tako kupujete sve što vam se sviđa, jer prije ili kasnije će neke namirnice biti na sniženju. Bonus: kada je voće ili povrće na sniženju, obično je i najbolje kvalitete, jer je vrhunac sezone.

10. Izbjegavajte spontane shoppinge, jer tada najmanje možete usporediti cijene i stvarne potrebe. Ono što vam se u trenutku spontane kupovine čini kao ušteda 30%, u stvarnosti je, ako taj proizvod nećete koristiti, 70%-tni nepotrebni trošak.

11. Zapisujte koliko ste novaca potrošili u dućanu. Na taj način ćete vidjeti koliko novaca stvarno mjesečno trošite, te koji su vam veći mjesečni izdaci. Idući mjesec ćete onda lakše isplanirati što vam je neophodno u kućanstvu, a što može i pričekati. Isto tako lakše ćete pratiti što ste kupovali i moći ćete bez problema smanjiti troškove za 10% u odnosu na prethodni mjesec, samo ako obratite pozornost na to što kupujete.

U suradnji sa portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se