interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Faberge u Dubrovniku - Blago carske Rusije

Faberge u Dubrovniku - Blago carske Rusije
U Kneževom dvoru u Dubrovniku od 01. listopada do 11. studenoga 2007. izložit će se vrijedna umjetnička zbirka nastala u draguljarnici Petera Carla Fabergéa.

24.09.2007.

interijerNET.hr

0

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika, Kulturno povijesna fondacija „The Link of Times“ (Spona vremena) u suradnji s Dubrovačkim muzejima izložit će u Dubrovniku stotinjak vrijednih eksponata iz svoje kolekcije. Zbirka je najpoznatija po carskim uskrsnim jajima, sadrži oko 500 vrijednih umjetnina, a po svojoj raznolikosti, kvaliteti izrade, veličini i stilu jedinstvena je u svijetu.

Grad Dubrovnik potpisnik je partnerstva s Fondacijom „The Link of Times“, a Dubrovački muzeji u suradnji s kustosima – stručnjacima za Fabergeovu zbirku iz Fondacije postavit će izložbu u muzejskom prostoru Kneževa dvora.

Fabergeova izložba „Blago carske Rusije“ gostuje po najuglednijim galerijama i muzejima diljem svijeta i tri do četiri godine unaprijed je rezervirana i isplanirana , a ova dulja pauza od mjesec i pol dana između dva velika svjetska gostovanja, osnivač i vlasnik fondacije gospodin Vekselberg iskoristio je za dovesti ovu uistinu prestižnu izložbu na poklon Dubrovniku i Hrvatskoj.

 

 

Viktor Vekselberg, uspješni ruski poduzetnik, osnivač je fondacije „The Link of Times“ utemeljene s ciljem povratka ruskog blaga u Rusiju. Gospodin Vekselberg otkupio je 2004. godine cjelokupnu zbirku američkog medijskog magnata Malcoma Forbesa i time postao vlasnikom čak devet od ukupno 42 sačuvana carska jaja nastala u Fabergéovoj draguljarnici. Najveći broj Fabergéovih jaja posjeduje Muzej u Kremlju – ukupno 10, po američkim muzejima evidentirano ih je 13, tri su u zbirci kraljice Elizabete II, dva u vlasništvu fondacije Sandoz, jedno posjeduje monaška kneževska obitelj, a preostala 4 nalaze se po privatnim zbirkama. Procjenjuje se da postav vrijedi preko 100.000 €.

Osim carskih uskrsnih jaja po kojoj je ova zbirka zadobila svjetsku slavu, među izlošcima će se naći i ostali vrlo atraktivni draguljarski predmeti poput: medaljona, broševa, tabakera, okvira za slike, pečata i drugih. Za transport i osiguranje izložbe zadužen je uigran stručni tim Fondacije „the Link of Times“ koji brine o adekvatnom i sigurnom prijevozu i izlaganju izložbe diljem svijeta.

Dubrovački turistički subjekti, agencije i hoteli pripremaju posebne paket aranžmane za sve zainteresirane koji požele posjetiti izložbu u trajanju od 01. listopada do 11. studenoga ove godine.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se