interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2009. godini

Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2009. godini
Povodom pedesetdevete godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Borisa Šprema dodjeljuje Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolju izložbu u 2009. godini te, ove godine po prvi puta, Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

14.12.2009.

interijerNET.hr

0

Upravni odbor i Umjetnički savjet ULUPUH-a donio je odluku da se:

Velika nagrada za životno djelo dodijeli fotografu Nikoli (Nini) Vraniću;

Nagrada za najbolju izložbu u 2009. godini dodjeli izložbi 43. zagrebački salon / primijenjene umjetnosti i dizajn;

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodijeli Zdenku Bašiću.

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u utorak, 15. prosinca 2009. u 14 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5).

Pored dodjele nagrada uručiti će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge ilustratoru Tomislavu Zlatiću, članu ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, primijenjeno slikarstvo i animirani film, za njegov izniman angažman na pripremi Festivala ilustracije u Fužinama u lipnju ove godine http://www.festivalilustracijefuzine.com/hr/info .

Počasnim članovima ULUPUH-a ove će se godine proglasiti: Vesna Jurić-Bulatović, doravnateljica MUO i voditeljica marketinga; Marina Bagarić, kustosica za keramiku u MUO; Branko Franceschi, ravnatelj HDLU-a; Stanko Abadžić, fotograf.

Obrazloženje nagrada:

Velika nagrada za životno djelo

Nikola (Nino) Vranić (rođen 1933. godine u Bileći, BIH) obilježava ove godine pet desetljeća kontinuiranog bavljenja fotografijom (od 1949. godine). Gotovo čitav svoj radni vijek (od 1954. do 1989. godine) bio je zaposlen kao fotograf Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, gdje je stvorio impozantan opus dokumentarnih fotografija na visokoj umjetničkoj razini, a koje danas „ostaju trajnim kulturnim dobrom i nemjerljiva su vrijednost za brojne programe obnove i istraživanja spomeničke baštine.“ (mr.sc. Branka Šulc, ravnateljica Uprave za kulturni razvitak Ministarstva kulture RH). Odlaskom iz Zavoda djeluje kao samostalni umjetnik te izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, gdje osvaja mnoga priznanja i nagrade (odlikovan je Redom Danice hrvatske te počasnim zvanjem EFIAP-a). Ovom mu prigodom njegovo strukovno udruženje ULUPUH, kojega je članom od 1963. godine, dodjeljuje Nagradu za životno djelo, za njegov dokumentaristički, kao i umjetnički opus kojim je suvereno dokazao kako razlike između „primijenjene“ i „umjetničke“ fotografije u rukama vrsnih stvaralaca postaju tek pitanje nominalne prirode.

Nagrada za najbolju izložbu u 2009. godini

43. zagrebački salon / primijenjene umjetnosti i dizajn - Zagrebački salon je reprezentativna godišnja izložba suvremenog likovnog stvaralaštva Republike Hrvatske koju je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba, a na kojoj se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline. ULUPUH organizira izdanja Salona posvećena primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Ovogodišnji, 43. zagrebački salon udruga je organizirala u prostorima Javne garaže Kvaternikov trg u Zagrebu, pod nazivom „Anti-dizajn/Trajne alternative“, u autorskoj koncepciji i selekciji kustosice Silve Kalčić. Salon je bio usmjeren ka preispitivanju društvene odgovornosti autora/umjetnika koji kroz bavljenje odnosom oblika i sadržaja (forme i funkcije) radikalno preispituju društveni kontekst te kreativno reagiraju na njega iznalaženjem alternative mainstreamu u oblikovanju. Na Salonu je prezentirano više od osamdeset radova hrvatskih umjetnika uz gostovanje nekoliko svjetski poznatih imena: Hussein Chalayan, Vikor&Rolf, Rem Koolhaas, Arhitektonski studio MAD, Zbigniew Libera...

Svojom selekcijom, sudionicima, izložbenim postavom i vizualnim identitetom 43. Zagrebački salon nametnuo se kao platforma za promoviranje novih ili preispitivanje postojećih koncepata u području primijenjenih umjetnosti i dizajna, izazvavši pozornost stručne javnosti i iznimnu posjećenost.

Autorica koncepcije, selektorica i kustosica: Silva Kalčić

Ravnateljica Salona: Ivana Bakal

Vizualni identitet: Damir Bralić i Nikola Đurek

Likovni postav izložbe: Darko Fritz

http://www.43zagrebackisalon.com/

 

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika

Zdenko Bašić rođen je 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10-minutnim lutka filmom „Priča o snijegu – Anđeli u snijegu“. U lipnju ove godine u zagrebačkom je kinu Movieplex premijerno prikazan njegov drugi animirani film „Guliver“ (www.guliver2009.com ) Riječ je o 12-minutnom animiranom filmu, kombinaciji nekoliko različitih animatorskih pristupa, od fotografske obrade do kompjuterske i 3-D animacije, koji je nastajao pune tri godine. Najavljivan kao „prvi autorski film diplomiranog animatora u povijesti hrvatske kinematografije“, obzirom da u nas do prije 1999. godine nije postojao studij animacije, film je polučio velik interes stručne i šire javnosti zbog odlične tehničke realizacije i impresivne vizualnosti. Uz animirani film, autor se podjednako uspješno bavi i ilustracijom za koju je 2008. godine, za ilustracije u knjigama za djecu „Priče iz davnina“ i „Novela od stanca“ nagrađen prestižnom nagradom Grigor Vitez. Od 2006. godine član je ULUPUH-ove Sekcije za primijenjeno slikarstvo, karikaturu, ilustraciju, strip i crtani film. Više o autoru na: http://www.ulupuh.hr/hr/straniceclanova.asp?idsekcije=16&idclana=876

Nagrade će uručiti predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba gospodin Boris Šprem.

Godišnja priznanja i proglašenje počasnih članova ULUPUH-a obaviti će predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal.

Nagrade i priznanja bit će uručeni dobitnicima na  prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici  (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb), u utorak, 15. prosinca 2009. u 14 sati.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti želi Vam sretan Božić i Novu 2010. godinu!

Fotografije su preuzete sa Internet portala Hrvatska kulturna baština (http://www.kultura.hr/hr ), a nastale su za potrebe službe zaštite spomenika te danas predstavljaju vlasništvo Ministarstva kulture.

Osoba za kontakt (za sve detaljnije informacije):

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH – mob. 091 3587 596

ULUPUH, Preradovićeva 44/1, Zagreb,

Tel/Fax: (01) 4813 - 746, E-mail: galerija-ulupuh@zg.t-com.hr 

web: www.ulupuh.hr 

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se