interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kako odabrati keramičke pločice?

Kako odabrati keramičke pločice?
Velike, male ili mozaik, glatke ili hrapave, jednobojne, šarene ili u kombinaciji s bordurom... samo su neka od pitanja, koja se nameću kada na red dođe odabir keramičkih pločica za uređenje kupaonice, kuhinje ili nekog drugog dijela doma. Pri odabiru treba biti vrlo pažljiv kako bi konačan dojam bio upravo onakav kakvim ste ga zamišljali.

17.11.2008.

interijerNET.hr

0

Odabir keramičkih pločica za oblaganje podnih i zidnih ploha vrlo je bitan iz više razloga, a utječe prije svega na vizualne efekte i jednostavnost održavanja. Pogrešan odabir i nekvalitetno postavljene pločice od strane nestručnih osoba, bit će greške koje  ćete skupo platiti, jer zahtjevaju kompletno skidanje položene keramike te kupovinu i postavljanje nove.

Najvažniji korak prije odabira keramičkih pločica je definiranje sredstava kojima raspolažete. Imajte uvijek na umu činjenicu da su najjeftinije pločice privlačne svojom cijenom, ali najčešće ne garantiraju kvalitetu koja je potrebna za što duži vijek trajanja. Njihov nedostatak uglavnom će se primjetiti kroz pukotine na površini, koje se javljaju zbog opterećenja na podnoj plohi. Osim toga, svaka neravnina na podlozi, a savršeno ravnu podlogu je teško postići, izazvat će dodatna pucanja. U vrlo kratkom vremenu pod će biti neugledan, a vi vrlo nesretni!

Keramičke pločice iz srednjeg cijenovnog razreda, dobra priprema podloge i odabir stručne osobe za postavljanje, garantirat će kvalitetu i dugotrajnost koje će vas zadovoljiti. Skupe pločice zasigurno pružaju kvalitetu, ali njihov odabir ovisi isključivo o vašim željama i financijskim mogućnostima. Dopadljiv dizajn prisutan je kod svih vrsta pločica, neovisno o cijeni, ali pri odabiru prednost dajte kvaliteti, koja će biti popraćena dobrim dizajnom.

Nakon definiranja potrebne kvalitete, razmotrite žive li s vama u kućanstvu starije i nemoćne osobe ili mala djeca, kako biste mogli odabrati odgovarajuću faktor protukliznosti. Ukoliko imate posebnih zahtjeva i potreba, o tome se dodatno savjetujte sa stručnjacima u prodajnom centru. Svaka vrsta keramičkih pločica ima određene klase protukliznosti te je kao takva manje ili više preporučljiva za pojedine prostore.

Prije konačnog odabira, razmotrite oznake na keramičkim pločicama kako biste razlučili podne od zidnih. Zidne pločice se preporučuju postavljati isključivo na vertikalne površine dok se podne mogu postavljati  na horizontalne i vertikalne plohe. Ovo je vrlo važno kako ne bi došlo do već spomenutog pucanja keramike postavljene na pod i to isključivo zbog vašeg pogrešnog odabira!

Dizajn tj. oblik i boja trebali bi biti posljednji korak kojim definirate svoj odabir. Nakon što ste odredili potrebnu kvalitetu i prihvatljivu cijenu, klasu protukliznosti i jasno razlučili potrebne količine podne i zidne keramike, zamolite stručne osobe u prodajnim centrima da vam predstave izbor pločica u okviru traženih karakteristika. Raspitajte se o trenutnim zalihama, rokovima isporuke naručene robe kao i veličini pakiranja kako bi osigurali dovoljnu, ali ne i pretjerano veliku zalihu keramike, koja će biti potrebna u slučaju oštećenja pri dostavi, polaganju ili pri upotrebi.

Odabir oblika, boje i načina postavljanja keramičkih pločica ovisi isključivo o vašim željama i sklonostima. Keramičke pločice većih dimenzija bit će izražajnije i efektnije u velikim prostorima. Male keramičke pločice na velikoj podnoj površini vizualno će ga smanjiti. Odabranom bojom pločica možete korigirati dimenzije prostora – tamnijom ga sniziti ili skratiti, a svjetlijom povećati ili povisiti. Postavljanje pločica pod pravim kutem učinit će prostor statičnijim, a pod kutem od 45° dinamičnijim.

Odabir je velik, a nedoumica puno, no sagledavši stvarne potrebe kao i vlastite sklonosti i ukuse, sigurno ćete odabrati keramičke pločice koje će uljepšati vaš dom!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se