interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Povežite prostor u funkcionalnu cjelinu

Povežite prostor u funkcionalnu cjelinu
Prilikom adaptacije prostora prednost dajte funkcionalnosti, a estetskom komponentom povećajte kvalitetu prostora!

25.11.2008.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

U privitku vam šaljem svoj tlocrt kata kuće, koji namjeravamo preurediti za stanovanje.

Kat se sastoji od pet soba i dugog hodnika. Stepenice vode u prizemlje, ali mislimo da bi bilo najbolje pregraditi i napravit ulazna vrata, kako stepenice završavaju (bez zajedničkog ulaza).

Zanima nas koji bi bio najbolji raspored prostorija za kupaonu/wc, dnevni boravak (možda ugradnja kamina) / kuhinja te spavaću sobu, dječju sobu i možda maleni prostor za recimo perilicu rublja te sušilicu. Takodjer razmišljamo o ugradbenim ormarima ali problem nam predstavlja kako sve namjestiti tj. napraviti raspored.

Po našem mišlljenu spojili bi sobu br. 1(u sobi br. 1 nalaze se cijevi za vodovod desno od vrata) i sobu br. 2 te ovdje napravili kuhinju sa dnevnim boravkom.

Ispod sobe br. 5 u prizemlju nalazi se kupaonica a ispod sobe br. 4 kuhinja.

Znači temeljni problem nam predstavlja kako preurediti kat kuće za život, gdje točno napraviti ulazna vrata? Prostora je više nego dosta, samo kako to najbolje iskoristiti? Nemamo baš previše ideja te Vas molim da mi pomognete oko rasporeda koji bi po vama najbolje odgovarao. 

Unaprijed zahvaljujem, D.B.


Postojeće stanje


Rješenje arhitekta

Poštovani,
kako ne biste izvodili previše zahvata u prostoru, predlažemo rješenje koje je najjednostavnije prilagoditi već postojećem, ali na način da svi funkcionalni zahtjevi budu zadovoljeni. Nisu nam poznate strane svijeta pa je rješenje u skladu sa Vašim zahtjevom za organizacijom dnevnog trakta, što kao posljedicu ima loše iskorištenu terasu.

Predlažemo da ulaz ostavite na postojećoj poziciji (situacija je nejasna pa ju nismo detaljnije riješili), a dugi ulazni hodnik skratite manjim predprostorum u koji ćete smjestiti manji garderobni prostor, a koji će biti povezan sa kompleksom kupaonice, WC-a te malog prostora za perilicu i sušilicu rublja.

Hodnik vodi u spavaći i dnevni trakt, na čijem je kraju ostava ili možda manji hobi prostor, ovisno o potrebama i navikama ukućana.

U dnevni trakt vode samo jedna, klizna vrata, iz kojih se prostor šiti prema kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku. Položaj kamina predlažemo u zoni između blagovaonice i dnevnog boravka, kako bi ugođaj iz oba prostora bio potpun.

Kuhinja je vrlo prostrana, omogućuje i smještaj većeg broja ventiliranih ormara pa predlažemo da prostor iskoristite i za potrebe ostave.

Dječja i spavaća soba omogućuju smještaj većeg garderobnog prostora.

Budući da je Vaš dnevni prostor vrlo komotan, možete se poigrati i nešto življim bojama u interijeru te  krupnim uzorcima na tkaninama.

U hodnik smjestite ogledalo većeg formata, kako bi prostor izgledao šire, a upotreba nadsvjetla nad vratima je obavezna, kako bi hodnik bio svjetliji.

 Projekt je izrađen u programu ArCon 12 Hr Pro

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se