interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kako maksimalno iskoristiti prostor

Kako maksimalno iskoristiti prostor
Dobra iskoristivost stambenih kvadrata povećat će kvalitetu stanovanja. Različite dispozicije pojedinih prostorija te položaj vrata, prozora i ogrjevnih tijela, stvorit će veće ili manje mogućnosti za ostvarenje maksimalne iskoristivosti.

15.03.2009.

interijerNET.hr

0

Za kvalitetu stambenog prostora nije bitna kvadratura već njegova dobra organiziranost. Često su manji stanovi puno funkcionalniji i iskoristiviji od nekih znatno većih. Razlog tome je pravilna raspodjela prostora kao i odnos pojedinih elemenata, koji će znatno utjecati na mogućnost smještaja namještaja i opreme. Ovakve elemente je potrebno posebno proučiti prilikom kupovine ili adaptacije stana ili kuće.

  • 0

Preporučljiva minimalna širina ulaznog prostora je 130 – 140cm. Ovakva dimenzija će omogućiti postavljanje ormara ili komode širine 40-50cm te svih ostalih potrebnih elemenata i osigurati širinu komunikacijskog puta od minimalno 90cm. Na taj način ulazni prostor u stan ili kuću dobiva svoje sadržaje i uporabljivost, a ne služi samo za odlaganje cipela i prolazak prema ostalim prostorijama. Ukoliko je ulazni prostor manje širine, npr. 100 – 120cm, osim vješalica i ormarića za odlaganje obuće, prostor iskoristite postavljanjem polica širine 20 – 30cm, koje će uvijek dobro doći za odlaganje različitih predmeta ili knjiga.

  • 0

Kuhinja je specifičan prostor, koji je najčešće unaprijed definiran položajem instalacijskih priključaka. No unatoč tomu, vrsne tvrtke, koje izrađuju kuhinje, će izmjerom na  licu mjesta sagledati sve nedostatke i prednosti izvedenog stanja te vam preporučiti najoptimalniji smještaj elemenata i uređaja. Mogućnosti postave kuhinje u slovo L, U, I ili II nude različita rješenja.

  • 0

Odabir najoptimalnijeg oblika kuhinje definirat će i potrebni razmak između nasuprotno postavljenih elemenata, koji treba biti minimalno 90cm. Primjena visokih elemenata stvorit će više prostora za odlaganje posuđa i namirnica te je preporučljiva za male kuhinje. Standardna širina kuhinjskih elemenata je 60cm, ali je preporučljivo iskoristiti sav raspoloživi prostor i slobodne površine zidova te po potrebi ugraditi i dodatne elemente ili police manjih širina.

  • 0

Spavaća je soba rezervirana za smještaj kreveta i ormara većih dimenzija. Najbolje rješenje smještaja sobnih vrata je ono koje stvara dovoljno slobodnog prostora iza vrata, minimalno 65 – 70cm, kako bi se mogao postaviti klasični ili ugradbeni ormar. Ovakva dispozicija otvara mogućnost postave ormara na dvije suprotne ili okomite strane sobe te stvaranja velikog garderobnog prostora. Ukoliko u ovakvo rješenje uklopite krevet s ugrađenom kutijom za odlaganje posteljine, dobit ćete maksimalnu iskoristivost spavaće sobe.

  • 0

Dnevni boravak je najfrekventniji prostor i obično je opterećen s najvećim brojem vrata, prozora i ogrijevnih tijela. Raspored ovih elemenata može ponekad biti toliko loš da veliki prostor dnevnog boravka u konačnici ima vrlo lošu iskoristivost. Bar jedna, u potpunosti slobodna površina zida, omogućit će smještaj željenih elemenata namještaja u kompozicijskom i dimenzionalnom smislu.

  • 0

Smještajem kutne garniture i taburea umjesto dvosjeda, trosjeda i fotelje, stvorit ćete iste kapacitete za sjedenje, ali olakšati vizualno prostor i stvoriti mogućnost postavljenja dodatnih elemenata, npr. komode ili polica. Kutnu garnituru je preporučljivo odabrati na razvlačenje, s kutijom za posteljinu i to iz dva razloga: jedan su povremeni gosti će prespavati kod vas, a drugi je dodatni prostor za odlaganje stvari.

  • 0

Svaki stambeni prostor je specifičan i pruža različite mogućnosti za maksimalnu iskoristivost. Zahtjevi ovise ponajviše o samim stanarima i njihovom načinu života. Prilikom kupovine ili adaptacije stambenog prostor, sami ili uz pomić stručnjaka, napravite sve analize vlastitih potreba te mogućnosti koje pruža prostor te nakon toga načinite konačan odabir!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se