interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

DUT savjetuje: Tekstil u ugostiteljstvu

DUT savjetuje: Tekstil u ugostiteljstvu
U hotelijersko ugostiteljskom svijetu nije više bitna samo usluga već i uređenje, te ugođaj unutar prostora. Velika se važnost pridaje detaljima koji ustvari imaju značajnu ulogu u općem dojmu, kao što su : stolnjaci, nadstolnjaci, stolne trake, salvete i zavjese. U posljednje vrijeme sve veću popularnost imaju i takozvane haljinice za stolice, jer su praktične, te upotpunjuju prostor i unose toplinu. 'Haljinice' mogu biti univerzalne ili šivane po mjeri.

01.07.2009.

Mirela Pracovnik
Dut d.o.o.

0

Detalji čine promjenu

Osnovna ponuda

U hoteljersko ugostiteljskom svijetu nije više bitna samo usluga već i uređenje, te ugođaj unutar prostora. Velika se važnost pridaje detaljima koji ustvari imaju značajnu ulogu u općem dojmu, kao što su : stolnjaci, nadstolnjaci, stolne trake, salvete i zavjese. U posljednje vrijeme sve veću popularnost imaju i takozvane haljinice za stolice, jer su praktične, te upotpunjuju prostor i unose toplinu. 'Haljinice' mogu biti univerzalne ili šivane po mjeri. Univerzalne su brzo i efektni rješenje za preobrazbu prostora, blagovaone, terase, vrta...

  • 0

Najčešće se izrađuju od pamučnog platna, ali i drugih tkanina koje se lako održavaju i perive su u preilici za rublje poput mikrofibre, alkantare, jute, žanila i sl. Varijanta krojenih i šivanih točno za određenu stolicu imaju prednost jer poštuju želje i potrebe kupca. Po pitanju boja, dezena i materijala, izbor je veliki, no prevladavaju lako održive tkanine u nježnim ružičastim ili zelenim tonovima boja i naravno natur i zemljane poput bež, smeđe i terakote. Za one 'hrabrije' česti su odabir ljubičasta i narančasta.

Za svakog ponešto

Stolnjaci, nadstolnjaci, stolne trake i salvete najčešće se izrađuju od materijala visoke kvalitete , kao što su pamučno platno ili damast, radi održavanja i učestalog pranja na visokim temperaturama. Ipak, na tržištu je sve veća potražnja i za mnogim drugim tkaninama lana u boji, lan-pamuka  zatim prirodne sirove tkanine poput žutice i sirovog kepera, negorive tkanine, mikrofibra, organza...

Za zavjese se koriste mnogi materijali, ovisno o željama i izgledu objekta, od poliesterskih zavjesa koje su praktične za održavanje, pa do pamučnih zavjesa koje su prikladne za seoska gospodarstva i planinarske domove.

Povodeći se za europskim tržištem i u Hrvatskoj se sve više traže negorive zavjese kao što su blackout i linen look, te blockout i sunscreen materijali koji propuštaju svjetlost ali opet štite prostor od znatiželjnih pogleda.

Velika je potražnja i za tkaninama s uzorcima, bilo da se radi o cvjetnim uzorcima koji su diskretno zastupljeni na tkanini ili o velikim upadljivim uzorcima. Ako se osvrnemo i na namještaj koji je sad u trendu, a to je namještaj sa oštrim crtama, uz njega pretežno preporučujemo i tkanine s prugama, okomitim ili vodoravnim, ovisno o željama.

Svježini određenog prostora uvelike pridonose stolnjaci i stolne trake. Dostupni su u raznim vrstama materijala, dezena i boja. Po pitanju izbora ovdje ne postoje pravila; dopušteno je igrati se sa bojama i vrstom materijala. Praktični su iz razloga što se svakodnevno mogu mijenjati , a time se mijenja i i ugođaj ambijenta, a zbog nevelikog financijskog ulaganja dostupni su svima. Mogu se kombinirati s drugim dekoracijama poput svijeća, svježeg ili suhog cvijeća, ukrasnih staklenih ili keramičkih posuda. Investicija u stolnjake i stolne trake je i više nego isplativa jer ulaganja nisu velika, a rezultati su itekako vidljivi u reakcijama posjetitelja.

Trendovi

Budući da je konkurencija velika, ugostitelji imaju specifične potrebe uređenja interijera; žele da njihov objekt ima dozu posebnosti, da bude drugačiji. Stoga se sve više kupuju proizvodi šivani po mjeri, sa štikanim ili utisnutim logom, a sve manje gotovi proizvodi.

  • 0

Po pitanju boja u trendu su ljubičasta i natur boje, kao i vječna crno-bijela kombinacija.

Zelena dolazi kao osvježenje prostora, dok siva nameće dojam otmjenosti.

Popularni su i jako traženi dezeni s nepravilnim oblicima kao spoj modernog i klasičnog.

Potražnja na hrvatskom tržištu približna je europskoj, te ujedno prati europske standarde po pitanju trenda i kvalitete.

Hrvatska prednjači s velikom ponudom malih proizvođača koji se bave uređenjem interijera, te na vlastitom lageru imaju tkanine koje se koriste u hotelijersko-ugostiteljskom svijetu, te šivaju po željama i u etapama. Mali proizvođači proizvode i artikle šivane po mjeri i vlastitom dizajnu, tako da pri uređenju objekta uvijek mogu raditi izmjene i nadopune, ovisno o preferancijama samog ugostitelja/hotelijera.

Ugostiteljima je sve očitija činjenica da uz  kvalitetan savjet i promišljenu investiciju u konačnici mogu uštedjeti. Iz iskustva se može reći da kupci sve manje štede u startu, već se radije odlučuju za kvalitetu tj. kvalitetne materijale, koji su dugoročno isplativiji.

Bitno je, dakle, uz kvalitetu biti i drugačiji od konkurencije. 

Mirela Pracovnik

Dut d.o.o.

Donje Svetice 10

Zagreb

www.dut.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se