interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Dekorativne tkanine u interijeru

Dekorativne tkanine u interijeru
Prostorne ugođaje u stambenim interijerima uvelike definiraju dekorativne tkanine, koje se primjenjuju u obliku zavjesa, zastora, prekrivača, presvlaka, dekorativnih jastučića, stolnih prostirki, obloga sjedećih garnitura, fotelja, stolica itd.

17.01.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Vrsta tkanine, boje, uzorak te način tkanja, određuju kvalitetu i ljepotu dekorativnih tkanina. Prirodni ili umjetni materijali, nalaze svoju primjenu ovisno o potrebama kućanstva, intenzitetu korištenja tkanina, izloženosti habanju i prljanju te potrebnom intenzitetu održavanja. Primjena dekorativnih tkanina je odličan način za brze i efektne promjene u prostoru kao i sezonska osvježenja, koja oslikavaju karakteristike godišnjih doba.

  • 0

Pamučne, lanene, svilene, vunene ili jutene - tkanine su prirodnog podrijetla, a na tržištu se pojavljuju i u miješanim sastavima. Sintetičke tkanine, kao umjetni materijali, nailaze na čestu primjenu zbog lakog održavanja i trajnosti. Odabir tkanine treba biti prilagođen budućoj namjeni, koja može imati isključivo dekorativnu ili dekorativno – funkcionalnu ulogu.

  • 0

Tkanine primjenjene u obliku zavjesa, zastora ili presvlaka za jastučiće, imaju isključivo dekorativnu ulogu. Odabir zavjesa treba biti takav da propuštaju što veću količinu prirodne svjetlosti dok zastori mogu biti puniji u svom sastavu te tamniji ili s izraženijim uzorkom. Presvlake dekorativnih jastučića treba izabrati u skladu s postojećim bojama interijera ili njima svjesno napraviti naglaske intenzivnijom ili kontrastnom bojom te uzorkom materijala.

  • 0

Funkcionalno dekorativna uloga tkanina nameće odabir u kome je osim estetskih kriterija bitan i onaj koji se javlja uz osjet dodira. Dekorativne tkanine, koje se u prostoru pojavljuju kao obloge stolica, garnitura za sjedenje ili prekrivače, u direktnom su kontaktu s kožom te je osjet ugode, koji se u ovom kontaktu javlja, jedan od ključnih faktora konačnog odabira.

  • 0

Dekorativne tkanine čestu primjenu imaju u dnevnim boravcima, a mogućnosti kvalitetnog kombiniranja uzoraka i materijala postižu se primjenom tkanina sa srodnim bojama i uzorcima na zastorima, garniturama za sjedenje, stolcima, stolnim prostirkama itd. Provlačenje teme nametnute dekorativnim tkaninama, može postati dominantan element interijera te tako u prostornom doživljaju prikriti komade namještaja, koje želite, ali još niste u prilici zamijeniti. Vrsta odabrane tkanine, učinit će prostor prozračnijim, otvorenijim, razigranijim, svečanijim, rustikalnijim, svečanijim, elegantnijim, tj. baš onakvim kakvim ga u konačnom doživljaju želite učiniti.

  • 0

Dječje sobe su idealne za primjenu dekorativnih tkanina u obliku zastora, obloga radnih stolica, prekrivača za krevete, fotelje, itd. U ovim prostorima se preporučuju tkanine toplih i otvorenih boja, cvjetnih ili geometrijskih oblika i prirodnih sastava. Dječje sobe trebaju biti tople i temperamentne, pa se odabir dekorativnih tkanina treba prilagoditi ovom zahtjevu.

  • 0

Spavaća soba je mjesto za opuštanje. Tkanine, koje definiraju konačan ugođaj, trebaju biti ugodne na dodir i pogled. Nježne boje i sitniji uzorci primjereni su ovom prostoru, koji već na prvi pogled mora ostavljati opuštajući dojam. Osim za zastore, prekrivače za krevete i dekorativne jastučiće, tkanina se može upotrijebiti i kao obloga visokog dominantnog uzglavlja kreveta. Jednobojne tkanine na uzglavlju, naglašavaju se različitim vrstama štepova, koji stvaraju dodatne dekoracije.

  • 0

Dodatni šarm kuhinja, a osobito rustikalnih, postiže se primjenom dekorativnih tkanina kao stoljnjaka, zavjesica na elementima sa staklenim vratima, dekorativnih jastučića na stolcima, primjenom dekorativnih kuhinjskih krpa itd. Odabir materijala treba biti prilagođen pojačanoj potrebi održavanja tj. pranja i lakog peglanja.

  • 0

Mogućnosti odabira dekorativnih tkanina i stvaranja raznovrsnih prostornih ugođaja njihovom primjenom, gotovo su neograničene. Stilski, rustikalni ili ultramoderni interijeri, rado prihvaćaju dekorativne tkanine, koje ih obogaćuju, naglašavaju i čine osobitim. Poigrajte se tkaninama, bojama i uzorcima te dajte novi identitet svom domu!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se