interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Uštedite odabirom višenamjenskog namještaja

Uštedite odabirom višenamjenskog namještaja
Moderne koncepcije stanovanja prate transformacije društva i nameću polifunkcionalnost kao odgovor na sve potrebe suvremenog življenja, u kome se zbog viška obaveza i manjka vremena često preklapaju funkcije pojedinih grupa stambenog prostora.

22.11.2009.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

interijerNET.hr

0

Mnogi su razlozi za prihvaćanje višenamjenskog namještaja, koji omogućava izrazitu  funkcionalnost i maksimalnu iskoristivost svakog stambenog kvadrata. Ovakva su rješenja osobito praktična u slučajevima stambenih prostora koji nisu proporcionalni broju članova obitelji, stanova za iznajmljivanje u kojima se redovito izmjenjuju stanari s različitim potrebama, ali i u svim ostalim slučajevima kada se želi dobiti maksimalan omjer uloženog i dobivenog kroz iskoristivost prostora.

 • 0
 

Polifunkcionalnost je stil života koga rado prihvaćaju svi oni koje prati užurbani tempo, posvećenost različitim aktivnostima, a u domu žele maksimalan komoditet i puno sadržaja u okviru zadane kvadrature. Razlozi mogu biti popraćeni i financijskim faktorom, jer će višenamjenski prostor namještajem nadoknaditi nedostatak određene zone ili grupe te će se unutar postojećeg stambenog prostora zadovoljiti potrebe za svim željenim sadržajima.

 • 0

Namještaj, koji će svojom transformacijom ili samim dizajnom omogućiti zadovoljavanje različitih potreba, može biti sastavni dio bilo koje prostorije. Prije svega je potrebno definirati željene sadržaje i analizirati prostorne mogućnosti kako bi se odredile najbolje pozicije za višenamjenski namještaj i njegovu iskoristivost. Prostorna analiza se odnosi na položaj vrata i prozora, izvor prirodnog svjetla, poziciju grijaćih tijela te položaj instalacijskih priključaka.

 • 0

Praktična i polifunkcionalna rješenja u dnevnom boravku se postižu omogućavanjem njegove transformacije u radnu, hobi ili spavaću zonu. Odabir grupe za sjedenje uvelike će omogućiti ovakve izmjene prostora. Garniture i fotelje, koje se izvlačenjem, u željenom trenutku pretvaraju u udoban krevet, ležaljku za popodnevno opuštanje ili načinom postave i slaganjem elemenata omogućavaju kreiranje većeg ili manjeg broja sjedećih mjesta, odličan su odabir.

 • 0

 • 0

Potrebu za dodatnim ležajem, koji najčešće nije u stalnoj upotrebi, jednostavno ćete riješiti krevetima koji se s lakoćom sklapaju pod kutem od 90 stupnjeva uz zid te tako postaju nevidljivi i ne zauzimaju dragocjeni prostor. Sklapanjem kreveta, stvara se slobodna vertikalna ploha, koja može biti izrazito dekorativna u prostoru, a u tlocrtu se oslobađa pozicija za smeštaj drugog potrebnog namještaja.

 • 0

Ostali elementi dnevnog boravka svojim dizajnom mogu uspješno nadograditi priču o polifunkcionalnosti. Primjenom fotelja ili garnitura za sjedenje, koje sa svoje stražnje ili bočne strane imaju ugrađene police za knjige ili druge predmete, nadomjestit će potrebu za dodatnom policom u prostoru. Ukrasne komode, modernih i atraktivnih oblika, mogu biti izvedene na način da svojim konzolnim dijelom posluže kao dodatna ploha, koja se koristiti za rad na računalu ili druge aktivnosti.

 • 0

 • 0

Kuhinjski je prostor vrlo prilagodljiv ispunjavanju različitih potreba. Oblikovanjem kuhinjskih elemenata na način koji omogućava integraciju s dnevnim boravkom, možete stvoriti dodatne police kao sastavni dio pulta koji dijeli ove prostore, oblikovati komodu, koja je zapravo monolitni kuhinjski element s integriranom pećnicom ili u nastavku radne plohe postaviti nižu policu, koja će biti postolje za TV uređaj vidljiv iz dnevnog boravka. Na ovaj se način postiže kvalitetno prožimanje i nadopunjavanje funkcija ovih prostora.

 • 0

 • 0

Polifunkcionalnost je izrazita potreba u dječjim sobama, zbog različitih aktivnosti – spavanje, učenje, igra, koje se u njima odvijaju. Postavljanjem raznobojnih nepravilnih polica na zidove, osigurat ćete prostor za smještaj knjiga i igračaka, ali i dati izrazito dinamičan, dekorativan ugođaj cijelom prostoru. Primjenom sklopivih kreveta ili onih na izvlačenje, povećava se tlocrtna površina u dijelu dana kada je potrebno osigurati veći prostor za igru djece.

 • 0

Ograničene prostorne mogućnosti, povećan broj funkcionalnih zahtjeva te kreativnost pri dizajniranju namještaja, stvaraju genijalna rješenja u kojima je u «manjem» moguće stvoriti «više»!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se