interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Trend report – sajam namještaja IMM Koeln 2012.

Trend report – sajam namještaja IMM Koeln 2012.
Veliki svjetski sajmovi vezani uz uređenje i opremanje interijera, poput IMM Koelna, koji je ove godine održan od 16 - 22. 01. 2012. pod sloganom „Kreiraj. Opremi. Živi.“, postavljaju aktualne trendove i izlažu nove filozofije u stvaranju koncepcije modernog stanovanja.

25.01.2012.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

IMM Koeln je jedan od najvećih svjetskih sajmova namještaja. Izložbeni prostori organizirani su u 11 izložbenih hala na površini od 250.000m2 . Sudjelovalo je 1.200 izlagača iz cijelog svijeta. Zapažen uspjeh na ovom prestižnom sajmu ostvarila je hrvatska tvrtka Modo, čija je kompletna proizvodnja drvenog namještaja okrenuta izvozu i koju nakon sajma muče „slatki“ problemi – kako postojećim kapacitetom zadovoljiti sve potrebe proizvodnje.

  • 0

Hrvatska tvrtka Kvadra također je postigla uspjeh svojom prezentacijom, kako samim štandom tako i dizajnom sjedećih garnitura i fotelja, koje su privukle strane investitore. Direktor tvrtke Tomislav Knezović, ispričao nam je kratko o 6-mjesečnom postojanju tvrtke, o suradnji s hrvatskim dizajnerima od samog početka kao i smjelosti da samostalno izlažu na ovom velikom sajmu, unatoč strahu da hrvatski dizajn možda neće biti prepoznat na međunarodnom tržištu. No, pokazalo se upravo suprotno, naše stvaralačke dizajnerske snage u suradnji s kvalitetnim i osvještenim proizvođačima, imaju otvoren put i svoje mjesto na europskom tržištu namještaja.

  • 0

Tvrtka Rukotvorine, iz Bosne i Hercegovine, u suradnji s dizajnericom Jasnom Mujkić nagrađena je i ove godine prestižnom nagradom "Interior Innovation Award 2012“ za stol „Umbra“. Specifičnost dizajna, koji im je i prošle godine donio nagradu za stol „Daisy“, sastoji se u interpretaciji tradicionalnih motiva primjenjenih na moderan način.

  • 0

Sajam IMM je promovirao nove trendove u opremanju stambenih prostora. Osnovna ideja svodi se na individualnost prostora, koji će biti organiziran po mjeri pojedinca. Razvija se i novo shvaćanje kupaonice, ne više kao prostora u kome se održava osobna higijena, već relax prostora u kome se boravi, druži, opušta. Sastavni elementi kupaonice su hidromasažne kade, saune, svjetlosni efekti... Moramo naglasiti da ovakva koncepcija kupaonice nije prilagođena hrvatskom standardu, ali će ga oni, kojima prostorne i financijske mogućnosti dozvoljavaju, sigurno rado prihvatiti!

  • 0

Drvo je i dalje u trendu. Apsolutni hit je prirodni izgled drva. Najčešće se koristi izbijeljeni, svijetli hrast, čija je površina pomalo hrapava. Ukoliko se koriste druge vrste drva, trendovi preferiraju one svjetlijih boja, eventualno šatirane s tamnim i svijetlim nijansama. Uz drvo, kao prirodni materijal namještaja, omiljena dekoracija postaju jelenji rogovi u prirodnom ili stiliziranom izdanju. Ukoliko ne možete nabaviti jelenje, poslužit će rogovi drugih životinja. Ovaj detalj je toliko prisutan u prostoru da ga s pravom možemo nazvati „Must have“!

  • 0

Tkanine imaju značajnu ulogu, a trendovski motivi su prvenstveno karirani i prugasti. Cvjetni se pojavljuju samo u detaljima. Osim toga, popularni su i printevi u krupnom mjerilu. Ovakve tkanine su osobito preporučljive za tapecirani namještaj dječjih i mladenačkih soba. Sjedeće garniture moraju zadovoljiti ulogu sjedenja i ležanja – opuštanja pa su redovito većih dimenzija ili s dodacima koji ih pretvaraju u ugodan ležaj. Modularnost im omogućava različite načine slaganja u prostoru. Uz njih se postavljaju čupavi ili kožni tepisi te oni koji izgledaju pomalo „isprano“ i staro.

  • 0

Omiljene boje su i dalje bijela, u mat i sjajnoj verziji, siva – u svim nijansama, zagasito smeđa – od nijansi bijele kave do tamnijih, plava – pogotovo u petrolej nijansi te ljubičasta, a prilično smjelo se pojavljuju nijanse ružičaste, narančaste i zelene, koje stvaraju jake naglaske svojom prisutnošću. Moderne su izvedbe u sjajnim i mat verzijama.

  • 0

Zidne obloge su popularne. Različite vrste kamena i tapeta su i dalje u modi, ali apsolutni hit su obloge s 3D efektom, koje zidovima daju novu dimenziju. Ove obloge se mogu postavljati u svim prostorima – od ulaza do spavaće sobe ili kupaonice, a efekti se pojačavaju rasvjetom. Velika rasvjetna tijela su i dalje trend kao i LED rasvjeta u namještaju.

  • 0

Trendovi su ostavili priličnu slobodu u odabiru stila, boja i materijala te tako ostali dosljedni ideji koju promiču, a to je mogućnost kreiranja prostora prema individualnim potrebama. Ovo je svakako najveća vrijednost novih trendova!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se