interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Poigrajte se stilovima uređenja

Poigrajte se stilovima uređenja
Smjelost ili izazov – ljubitelji pojedinih stilova će reagirati različito, ali atraktivnost i individualnost prostora, koja se postiže miješanjem stilova, zasigurno će oduševiti i najveće klasičare, koji uvijek ostaju vjerni samo jednoj stilskoj odrednici.

01.11.2009.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

interijerNET.hr

0

Postoje različiti stilovi uređenja interijera, a svaki od njih ima svoje osobitosti i razloge zašto ih neki vole ili ne vole, prihvaćaju ili odbijaju, hvale ili kritiziraju. Odabir stila ponajviše ovisi o ukusu, potrebama, načinu života i financijskim mogućnostima, koje uvjetuju ispunjavanja svih ili samo nekih želja. Stilske odrednice definiraju dizajn i opći ugođaj prostora, koji unutar određenih smjernica može varirati i stvarati ambijente različitih kvaliteta.

  • 0

Miješanje stilova stvara pomak u kreiranju interijerskih ugođaja, jer predstavlja  izazov i igru, koji zahtjevaju istančani ukus i dobar osjećaj za prostor. Iako se mnogi ne usuđuju samostalno krenuti u ovakve zahvate, pravila su jednostavna: bez pretjerivanja u prisutnosti sekundarnog stila nećete pogriješiti!

  • 0

Miješanje stilova se može postići na različite načine. Najjednostavniji je stilska raščlamba po prostorijama. Ukoliko ste ljubitelj različitih stilova, imate želju, ali ne i hrabrost za njihovo direktno miješanje, stvorite različite ugođaje u dnevnom boravku, spavaćoj ili dječjij sobi, kuhinji te kupaonici. Svaka prostorija može biti uređena u konkretnom stilu bez zadiranja drugoga. Stilsku raznolikost ćete osjetiti kroz boravak u različitim prostorijama te tako zadovoljiti potrebu za promjenom i raznovrsnošću.

  • 0

Jednostavan način za sve koji u tragovima žele osjetiti prisutnost drugog stila u prostoru, je ubaciti komad namještaja, koji će se stilski razlikovati od svega ostalog. Ukoliko ste se odlučili za antiknu komodu, postavite iznad nje npr. ogledalo ili sliku s okvirom u istom stilu i upotpunite ugođaj. Ovakvu je komodu idealno postaviti na slobodan zid u prostoru bez kontakta i povezanosti s drugim komadima namještaja. Stilski naglasak u prostoru postaje izrazito dekorativan te ga treba osloboditi kako bi došao do punog izražaja. Jednostavne stilske kombinacije su vrlo interesantne i u kupaonskim prostorima. Naglasak možete učiniti i postavljanjem lustera ili lampi, koje se razlikuju od ostalog namještaja i opreme u prostoru.

  • 0

Vrlo atraktivno, ali nešto kompliciranije i smjelije, je postupno miješanje dvaju stilova, koje će se najbolje osjetiti u prostorima poput «open space-a» dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje. Fini prelazak iz kuhinje, koja može biti npr. rustikalna, preko blagovaonice, koja je apsolutna mješavina stilova, do dnevnog boravka u minimalističkom stilu s tek pokojim, diskretnim detaljem rustike, pravi je izazov. Ovakvo fino nijansiranje stilova može stvarati izuzetno interesantne i unikatne prostore, a nijansirati se mogu različiti stilovi. Ipak, preporuka je da je jedan od njih minimalizam, koga odlikuje čistoća i pravilnost linija namještaja, jer se kao takav odlično kombinira s ostalim stilovima.

  • 0

Zahtjevno, ali izazovno je direktno miješanje stilova unutar iste prostorije u kojima do punog izražaja dolazi njihovo nadopunjavanje i sklad koji tvore svojim implementiranjem jednoga u drugi. Prilikom ovakvih direktnih zahvata, zadržite se na odabiru dva ili maksimalno tri stila kako prostor ne bi postao opterećen prevelikom raznolikošću. Idealno je ovakve kombinacije kreirati u velikim, prozračnim i dobro osvjetljenim prostorijama dok se u manjima preporučuje stilski poigrati samo pojedinim detaljima u prostoru.

  • 0

Iako su ovakve kombinacije do prije nekoliko godina bile vrlo rijetke, danas su omiljene i preporučljive kao trendovske. Stilska raznolikost zasigurno nije odabir svakoga, ali će mnogi baš u ovoj interesantnoj kombinaciji naći ispunjenje svih svojih želja. Iako se minimalizam većini nameće kao najrealniji odabir, usklađen s tempom i načinom suvremenog života, uvođenjem drugog stila, na bilo koji od navedenih načina, obogatit ćete svoje stambeno okruženje.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se