interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Hladni materijali za topao ugođaj doma

Hladni materijali za topao ugođaj doma
Kombinacija betona, opeke i drveta u interijeru rijetka je, zbog asocijacija na neprivlačne i hladne prostore. Uvjerite se kako pravilnom primjenom ovih materijala može nastati prostor sasvim suprotnog ugođaja.

12.03.2008.

interijerNET.hr

0

Kuću je projektirao poznati danski arhitekt Jorn Utzon, koji je između ostalog projektirao i poznatu Sidnejsku operu, a nalazi se u Harpendenu u Velikoj Britaniji. Unutarnji prostor se sastoji od šest spavaćih soba, velikog otvorenog dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice i kupaonice. Oko kuće je veliko dvorište s uređenim zelenim površinama, kao sastavnim dijelom stanovanja.

 • 0

Kuća je napravljena od betona, stakla i opeke, koja joj daje specifičnu toplinu i šarm, a okarakterizirana je kao "posebna s prekrasnim detaljima". Velike staklene površine integriraju vanjski i unutarnji prostor u ugodnu cjelinu. Ulazni prostor u kuću je prostran s istaknutim zidovima od opeke. Podovi su obloženi keramičkim pločicama, koje su identične onima u Sidnejskoj operi. Ova hladna podna obloga naglašava povezanost vanjskog i unutarnjeg prostora, koju pojačava  i uvođenje betona i opeke u interijer. Materijali interijera i eksterijera se prožimaju u skladnoj cjelini, čime se gubi granica zatvorenog i otvorenog prostora pa se "stanovanje" širi na cijelu parcelu i daje osjećaj slobode i prostornosti.

 • 0

Glavni prostor kuće – dnevni boravak, je nešto povišen. Lagana denivelacija podova daje dinamičnost interijeru i dijeli ga u dvije grupe. Jedna je organizirana za sjedenje i odmaranje, a druga za čitanje i opuštanje s pogledom prema kaminu, koji je izrađen od opeke.

 • 0

Pogled se otvara na dvije strane prema prekrasnom dvorištu, koje je zatvoreno prema ulici te tako pruža potpunu izolaciju i intimnosti stanarima ove kuće.

 • 0

Sjedeći u dnevnom boravku, stvara se osjećaj boravka na otvorenom. Tek prodor betonske grede u interijer naglašava da je prostor omeđen. Betonske grede su potpuno istaknute i predstavljaju dekorativni element svojom jednostavnošću i elegantnošću. Uz njih dominiraju zidovi od opeke, koji su prisutni u gotovo svim prostorijama kuće.

 • 0

Veliki dnevni boravak, povšine 50-ak m2 je prostorno povezan s blagovaonicom, koja je povišena u odnosu na nivo boravka. Igra nivoima ponovo obogaćuje interijer i imitira vanjsku površinu koja je također blago denivelirana. Glavni prostori su popločani keramičkim pločicama, a grijanje je podno.

 • 0

Kombinacija drveta i opeke u kuhinji daje toplinu kakva se može osjetiti u ladanjskim kućama, iako se ovdje radi o modernom interijeru u čistim geometrijskim linijama. Prostor kuhinje je povezan s vanjskom terasom.

 • 0

 • 0

U komunikacijskim prostorima je skrivena indirektna rasvjeta iza betonskih greda. Igra svjetlosti i primijenjenih materijala kuću doista čini "posebnom s prekrasnim detaljima".

 • 0

U spavaćoj sobi je prisutan minimalizam s dominantnošću konstruktivnih materijala. Zid dopire samo do donje visine betonskih greda, kako bi naglasio otvaranje prema vanjskom prostoru i neformalnost granica unutarnjeg i vanjskog.

 • 0

Pozicija kade u kupaonici je naglašena postavljanjem nadsvjetla u stropu, a zidovi su kompletno u opeci. Čak se i u vrlo intimnim i zatvorenim dijelovima kuće arhitekt poigrao ulaskom vanjskih elemanata, a to je ovaj put svjetlost.

 • 0

 • 0

Uz ovakve ugođaje interijera, potrebno se još samo opustiti, poslušati poneku ariju već otpjevanu u Sidnejskoj operi, i jednostavno uživati... To je sigurno i bila namjera arhitekta...

 • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se