interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

“Retro” za moderno stanovanje

“Retro” za moderno stanovanje
Spruce house je originalno sagrađena 1959.godine, a projektirao ju je arhitekt Ted Smith za svoju obitelj. Danas je preuređena s jakim naglaskom na «retro» i predstavlja modernu kuću za život dvadeset i prvog stoljeća!

14.04.2008.

interijerNET.hr

0

Bila je dio trenda, koji se u to vrijeme nametnuo u oblikovanju obiteljskih kuća u okolici Michiganskog univerziteta. James Biber ju je obnovio i preuredio nakon gotovo 50 godina postojanja. Danas je to moderna kuća smještena u prigradskom naselju, a njezina fasada otkriva beton kao materijal od koga je napravljena baza kuće i kvadratičnu formu koja se ističe u oblikovanju.                                                            

 • 0

Ted Smith ju je projektirao kao jednostavnu, s ravnim krovom, ostakljenim plohama, te drvetom kao dominantnim materijalom. Drvene grede istaknut su element u interijeru. Dnevni boravak je opremljen namještajem iz sredine prošlog stoljeća, a zadržan je i originalni kamin.

 • 0

James Biber je s ciljem modernizacije stambenog prostora, reorganizirao tlocrt kuće. Ona je dobila dva dodatna ureda i terasu na ravnom krovu. Dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja i spavaonica su smješteni na prvom katu. Nekadašnja garaža i radionica su postali veliki apartman sa spavaćom sobom, velikom kupaonicom i teretanom u prizemlju. Otvoreno stubište je projektirano prema originalnom tlocrtu kuće.

 • 0

Velika i prozračna kupaonica odraz je potreba suvremenog stanovanja.

 • 0

Sam Biber je izjavio da je uživao u adaptaciji ove kuće. Njeni prostori, velike drvene grede i stupovi te čvrsti drveni stropovi bili su dobro izvedeni i jednostavni za adaptaciju. Njihova originalna struktura utjecala je na dugotrajnu čvrstoću i estetiku kuće.

 • 0

Kuća je zahtijevala temeljito renoviranje uz izmjenu svih instalacija. Kako bi se omogućilo stanovanje za vrijeme radova, oni su podijeljeni u četiri faze. U prvoj su se dovršile dvije stambene etaže kako bi se novi vlasnici kuće mogli useliti. Zatim se dovršavao treći kat s uredima i krovnom terasom te nekadašnja garaža s dodatkom hobi prostora za dijete.

 • 0

 • 0

Četvrta faza je bila gradnja potpuno novog izdvojenog prostora prema želji vlasnika, koji se bavi pisanjem. «Spisateljska kućica» je smještena u dvorištu i okružena u potpunosti zelenilom. Projektirana je u stilu Spruce house i čini se kao da je oduvijek dio originalne kuće. Poveznica u oblikovanju je naglašena i jasno vidljiva.

 • 0

 • 0

Novi prostori, koji su dodani originalnom objektu, su isprojektirani s ciljem da omoguće privatnost i izolacija pojedinim članovima obitelji. Svi prostori su prenijeli i sačuvali originalnu ljepotu i izražaj kuće, jer su korišteni identični materijali kao i način promišljanja. Cilj Bibera je bio u potpunosti se stopiti s idejama T. Smitha kako bi se činilo da je cijeli novonastali kompleks djelo istog arhitekta.

 • 0

U opremanju interijera se poštovala simpatija vlasnika prema razdoblju u kome je kuća prvobitno sagrađena te su sačuvani mnogi originalni elementi poput kamina i identične nijanse crvene boje na zidovima. Namještaj je iz sredine prošlog stoljeća s originalnim komadima namještaja poznatih imena kao što su George Nelson, Eero Saarinen i Harry Bertoia.

 • 0

Konačni rezultat je kuća optimalnih dimenzija, praktično luksuzna, s privatnim prostorima za svakog člana obitelji i mogućnošću izolacije. Ukratko, ovo je kuća iz sredine prošlog stoljeća redizajnirana za život dvadeset i prvog stoljeća!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se