interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Online trgovina

Online trgovina
Svi koji su već nešto kupili ili obavili kakvo plaćanje putem interneta, uvjerili su se u jednostavnost i praktičnost online trgovine. Nekoliko klikova mišem i gotovo! No, još je uvijek daleko veći broj onih potencijalnih kupaca koji zaziru od shoppinga u virtualnom svijetu. Zabrinjava ih sigurnost, može li netko zloporabiti povjerljive podatke, "ukrasti" broj kreditne kartice poslan preko interneta, postoji li uopće web trgovina i kako biti siguran da u nju možemo imati povjerenja?

16.07.2008.

Portal Žena.hr

0

Zaštita privatnosti 

U hrvatskom web prostoru danas djeluje oko 300 web trgovina. U svijetu je elektronička trgovina jedna od najbrže rastućih grana, čije su prednosti prepoznali i kupci i tvrtke. Internetska trgovina nema radno vrijeme, možete kupovati bilo kad i bilo gdje, na jednostavan način usporediti cijene i popuste, pa osim vremena uštedjeti i novac.  

Pri kupnji preko interneta budite oprezni!

Donosimo nekoliko uputa koje vam mogu koristiti kad kreditnom karticom odlučite platiti ljetovanje, hotelski smještaj ili naručiti knjigu iz web shopa. Detaljne informacije obavezno potražite na službenoj stranici web trgovine, a posebice one koje se odnose na zaštitu privatnosti na internetu.

Prvi važan korak zaštite, koji savjetuju stručnjaci – podrazumijeva da na svom računalu morate imati najnoviju verziju nekog antivirusnog programa, koji će vas upozoriti ako online kupnja nije sigurna. Većina korisnika ima potrebne antivirusne zaštite, ali s vremenom zanemare nadogradnju softvera.

Prije nego počnete kupovati, a posebice prije nego kakav povjerljiv podatak ili broj kreditne kartice upišete u online obrasce plaćanja, provjerite web trgovinu.

Sigurnost online plaćanja jamče posebni protokoli i standardi za zaštitu osobnih podataka

Kad stranica web trgovine počinje s https://, to znači da koristi enkripcijsku tehnologiju, ali stručnjaci upozoravaju – to ne mora nužno biti jamstvo autentičnosti te web stranice. Autentičnost dokazuje certifikat koji je publiciran na istoj web stranici, obično je to ikona ili mali znak lokota, koji se nalazi na desnom donjem dijelu stranice. To su radnje koje od vas zahtijevaju određeno razumijevanje informacije koju treba pročitati. Kod iduće online kupnje, takvu provjeru ponovite,
morate imati povjerenja u web trgovinu kojoj ćete internetom poslati povjerljive osobne informacije. Nove tehnologije omogućuju da se stalno poboljšava sustav zaštite korisnika, no ne možete se osloniti samo na to. Od neznanja ili nemara internetskih kupaca, nema prave zaštite.

U suradnji sa portalom  

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se