interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Izložba: "Crteži i skulpture 2007."

Izložba: "Crteži i skulpture 2007."
ZAGREB - Izložbom "Crteži i skulpture 2007.", otvorenoj sinoć u zagrebačkoj Galeriji Forum, jedan od najuglednijih hrvatskih kipara Dušan Džamonja proslavio je 80. rođendan.

01.02.2008.

0

  • 0
Kipar Dušan Džamonja, poznat po monumentalnim skulpturama, na izložbi u Galeriji Forum predstavio je deset novijih skulptura manjeg formata u bronci i 23 crteža u tehnici tuša, sepije i uljnog pastela u kartonu. Na otvorenju su, među okupljenim predstavnicima hrvatskoga kulturnoga i političkog života, bili i predsjednik Republike Stjepan Mesić, ministar kulture Božo Biškupić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Obljetničku godinu Džamonja će u svibnju obilježiti i u svom Parku skulptura u istarskom Vrsaru te najesen velikom retrospektivom u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Na toj izložbi trebala bi se izložiti autorova kolekcija oko 300 najboljih radova, koju bi Džamonja donirao Gradu Zagrebu, a za koju više od 20 godina pokušava naći odgovarajući prostor. Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da bi gradske i državne vlasti zajedno trebale ove godine odrediti gdje će ta donacija biti smještena, jer, kazao je, "Džamonjino djelo na to obvezuje".

  • 0

Voditelj Galerije Forum, Milan Bešlić, podsjetio je da je kipa Dušan Džamonja u suvremenoj hrvatskoj i europskoj umjetnosti prisutan više od pola stoljeća. "To ne govori samo o dugom razdoblju i golemom opusu, već i o jedinstvenom stvaralačkom činu kojim je obilježio vrijeme u kojem su mu djela nastajala", ocijenio je Bešlić.

  • 0

Dušan Džamonja, rođen 1928. u Makedoniji, studirao je na zagrebačkoj Likovnoj akademiji u klasi Vanje Radauša te Frane Kršinića, a diplomirao je 1951. u majstorskoj radionici Antuna Augustinčića. Njegova su djela izlagana diljem svijeta. Dobitnik je prestižnih nagrada i priznanja, a predsjednik Mesić jučer mu je uručio odlikovanje Kneza Branimira s ogrlicom.

Izložba u Galeriji Forum ostaje otvorena do 22. veljače.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se