interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Interijer inspiriran hrvatskom narodnom baštinom

Interijer inspiriran hrvatskom narodnom baštinom
Dekori, zavjese, dekorativni i odjevni predmeti inspirirani su hrvatskom narodnom baštinom, te je svaki komad ručno dorađen, a ne masovno proizveden proizvod.

14.02.2010.

Petra Abrazar

0

Petra Peharec jedna je od suosnivačica obrta za dizajn "Abrazar" koji se bavi izradom unikatnih predmeta od tkanine odjevnih i dekorativnih.

Završila je trogodišnju stručnu školu modnog dizajna i kostimografije, te interijera u MU "Profokus" pod mentorskim vodstvom Branke Vučetić-Atletić (supervizor u kući visoke mode u Parizu, (Pierre Cardin) i Željka Nosića (kostimograf), te stekla teoretska i praktična znanja iz povijesti kostima, rekonstrukcije i stilizacije, te francuske metode konstrukcije, crtanja i tehnologije šivanja.

Naša želja je da drugima damo proizvode koji nisu neutralni elementi već imaju smisao, podrijetlo i vlastitu povijest, zato nakon dugogodišnjeg iskustva u dekorativnom i odjevnom smislu atelje Abrazar svoj obrt pokreće s jasnom vizijom putovanja kroz povijest i tradiciju Hrvatske.

Svaki dio tkanine ručno je dorađen (apliciran vezom, tkanjem, pletenjem, heklanjem...), te sadrži elemente tradicijskog odjevnog predmeta (horizontalne i vertikalne falde, plise, čipku, zlatovez...) u stiliziranoj verziji.

Zavjese, dekori, dekorativni i odjevni predmeti izrađeni su većinom u prirodnim tkaninama: svila, vuna, hladna vuna, pamuk i lan.

Projektiranje i izrada krojeva temelji se na francuskoj metodi konstrukcije, te znanju i vještini rekonstrukcije iz povijesti kostima.

Tkanina je dominantan faktor u uređenju, te o prostoru treba razmišljati kao o jednoj cjelini.

Zavjese moraju prenositi ideju ujednačeno kroz cijeli prostor, kako u suprotnom ne bi izgledale šokantne i zamorne, jer prostor u kojem živimo i radimo utječe na nas same i bitan je kako bi se osjećali udobno.

  • 0

Odjeća i odijevanje u sebi skrivaju i razotkrivaju mnoga značenja još od mitoloških vremena, pa do danas. Ona je znak moći i vlasti, ali i suprotstavljanja njima, odjeća je i znak razlikovanja među narodima, klasama i zanimanjima, odjeća odražava duh vremena.

Stoga je povijest odijevanja vrlo bliska s poviješću društva i potrebno je znati povijest odijevanja kako bi mogli napraviti, izraditi nešto novo....

  • 0

Zamisao nam nije dizajniranje za publiku konformista, već nadamo se za one koji odbijaju uniformizam!

Abrazar obrt za dizajn

Mob: 091 8925 369

098 1673 397

e-mail: petra.abrazar@hi.t-com.hr

web: www.abrazar.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se