interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Zavjese – ukras svakog prostora

Zavjese – ukras svakog prostora
Trendovi zastarijevaju i ponovo se vraćaju. To ne vrijedi samo za modu. Jednake promjene se događaju i u svijetu zavjesa i dekora. Načini prekrivanja prozora su se mijenjali kroz povijest i taj se proces nastavlja. Trendovi diktiraju čiste i jednostavne linije izvedene u prirodnim materijalima i retro look, pa su motivi cvijeća i apstraktnih biljnih ornamenata vrlo popularni.

22.11.2007.

interijerNET.hr

0

 • 0

Materijali od koji se proizvode zavjese i zastori su različiti - pamučne, lanene, baršunaste, svilene, satenske, polusintetičke tkanine itd. Upotreba zavjesa i zastora pruža velike mogućnosti u oblikovanju i definiranju prostora. Ovisno o odabranoj vrsti, stvorit ćete različite ugođaje - moderne, klasične , retro, intimne , prozračne, razigrane...

 • 0

 • 0

Odabir će biti još kvalitetniji ukoliko njihovu boju ili uzorak povežete s drugim elementima interijera. Pripazite, ako dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite cvjetne motive i obrnuto. Odabir zavjesa će ovisiti o veličini prostora, dimenziji prozorskih otvora, osvjetljenju, rasporedu namještaja i već prisutnim bojama. Potrebno je znati da njihov oblik, uzorak i boja mogu prozore učiniti vizualno većim, manjim, širim ili užim. U manjim i slabije osvijetljenim prostorima, treba odabrati svjetlije i prozračnije zavjese. One sa velikim uzorcima su preporučljive za otvore manjih dimenzija. Jednostavne zavjese bez previše uzoraka, ovješene na metalne ili drvene karniše, odlično će se uklopiti u svaki prostor.

 • 0

Upotreba zastora od prirodnih materijala kao što su bambus, konoplja ili drvo sve je češća i to stoga što stvaraju izrazito ugodnu i opuštajuću atmosferu u prostoru. Zavjese i zastori se mogu činiti kao periferni elementi uređenja interijera, ali njihova je uloga vrlo bitna, jer između ostalog utječu na prolaz svjetlosti u prostor, a time i na refleksiju njihove vlastite boje te na stvaranje ugođaja. Osim toga, definiraju i uokviruju plohe zidova i prozora i tako čine prostornu kompoziciju sjedinjenu s ostalim elementima.

 • 0

Bitna karakteristika zavjesa je omogućavanje što jasnijeg pogled prema van, a istovremeno što bolje zaklanjanje unutrašnjosti od vanjskih pogleda. Oblikom i bojom zavjesa, možete korigirati, naglasiti ili povezati određene dijelove prostora.

 • 0

U posljednje vrijeme se puno više pozornosti posvećuje kvaliteti zavjesa i njihovoj praktičnosti za održavanje nego prije. Osim zavjesa od tkanina, posebno su popularni i zastori od gusto postavljenih resa koje se sastoje od nanizanih elemenata ili karika od različitih vrsta materijala, boja i uzoraka. Na tržištu su sve više prisutne zavjese s diskretnijim uzorcima, mekše, podatnije i prirodnijeg izgleda. Nastojte da odabrana boja zavjese izgleda atraktivno u prostoru pri dnevnoj i umjetnoj rasvjeti.

 • 0

 • 0

Karniše kao i različiti ukrasni nastavci se izrađuju od drveta, metala, kovanog željeza, plastike, inoksa itd. One se kupuju kao gotovi elementi ili izrađuju prema dimenziji otvora. Materijal karniše bi se trebao uklopiti s materijalom ostalih elemenata namještaja, a pogotovo kade se radi o drvu. Klasična izvedba karniše je s prstenima, ali postoje i druga rješenja. Teleskopska izvedba omogućava fleksibilnost, jer se karniša  može razvlačiti. Iznad balkonskih vrata je preporučljivo postaviti preklopnu karnišu. Dužina karniše i zavjese uvijek treba biti duža 20-ak cm od otvora kako bi se postigla efikasna toplinska zaštita i pojačao estetski efekt.

 • 0

 • 0

Dobro uređen prostor predstavlja harmoniju svih elemenata sjedinjenih sa zavjesama i zastorima. Unesite harmoniju i u Vaš dom!

 • 0

Više informacija:
DUT d.o.o.
Vlaška 101
10000 Zagreb
01/2304-800, 2304-803
fax: 01/2304-801
mob: 098/517-614
098/1898-085
prodaja@dut.hr 
 www.dut.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se