interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Štedljivi kućanski uređaji

Štedljivi kućanski uređaji
Razmišljanje o uštedi energije postalo je jedna od značajnih tema i načina kako možete popraviti kućni budžet, tj. ušteđene novce oko potrošnje električne ili bilo koje druge vrste energije, korisno upotrijebiti za podmirivanje drugih troškova. Ušteda u potrošnji počinje već pri odabiru i načinu korištenja kućanskih uređaja, koji su svakodnevno u upotrebi u svakom kućanstvu.

26.06.2011.

Monika Galović, dipl. ing. arh.

0

Kućanski uređaji imaju izuzetno važnu ulogu u opremanju doma zbog svoje funkcionalne uloge u svakodnevnom životu, ali i mogućnosti uštede energije, koju im omogućavaju najnovije tehnologije izrade. Ovi uređaji utroše oko 20% ukupne energije potrebne za održavanje kućanstva. Upravo iz tog razloga, pojedini uređaji imaju veću kupovnu cijenu, ali su u konačnici isplativiji od onih jeftinijih, jer postižu znatne uštede uz istu ili još bolju učinkovitost.

  • 0

Omjer uloženog i dobivenog ne mjeri se samo kroz trenutno ulaganje u kućanski uređaj već kroz cijeli njegov vijek trajanja i potrošnju energije. Kućanski uređaji moraju imati oznaku energetske klase, koja govori o njihovoj energetskoj učinkovitosti. Klase su označene slovima A+, A, B i C. U klasama B i C postižu se znatno manje uštede od onih u klasi A ili A+, pa je stoga preporučljivo kupovati uređaje u ovim klasama.

  • 0

Perilicu posuđa odaberite na način da ispitate funkcioniranje hidrauličkog sustava, kojem nove tehnologije omogućavaju višestruko iskorištavanje vode boljim filtriranjem, brže zagrijavanje te usmjereni mlaz vode. Na taj način štedite potrošnju električne energije kao i količinu utrošene vode. Ovakva perilica posuđa će biti nešto skuplja u odnosu na klasičnu, no u konačnici ćete ostvariti znatne uštede.

  • 0

Kombinirani hladnjak (hlađenje/zamrzavanje) troši više električne energije od hladnjaka bez zamrzivača. No, obzirom na potrebe, kombinirani su najčešći odabir i tada je poželjno kupiti model s automatskim odmrzivačem. Energetski štedljivi hladnjaci nude znatne uštede u potrošnji energije ukoliko ih se pravilno koristi i održava, što je detaljno navedeno u uputstvima za upotrebu. Hladnjak nemojte nikada postavljati u blizinu štednjaka ili ogrijevnih tijela, a udaljite ga minimalno 5cm od zida kako bi se omogućilo nesmetano cirkuliranje hladnog zraka oko kondenzatora. Idealna temperatura hladnjaka je 5°C, (svako snižavanje temperature predstavlja dodatni energetski trošak), a zamrzivača - 18°C. Potrebno ga je odlediti dva puta godišnje, jer sloj leda od 5mm povećava potrošnju električne energije oko 30%.

  • 0

Prilikom kupovine perilice za rublje obratite pažnju na podatke koji govore o učinkovitosti perilice, a to su cijena troška po pojedinačnom pranju, energetska učinkovitost, broj okretaja pri centrifugiranju, učinak centrifuge te utrošak vode i električne energije. Energetska učinkovitost je kategorizirana energetskim klasama, kao i kod svih ostalih kućanskih uređaja, pa nemojte nikako zaboraviti provjeriti taj podatak. Ako nije vidljivo istaknut ili vam je bilo što nejasno, konzultirajte se s trgovcem ili proizvođačem. Prilikom pranja, koristite programe za štednju vode, kojima ćete smanjiti utrošak 20-40 litara.

  • 0

Kupovinom energetski štedljivih uređaja, možete znatno uštedjeti i u kuhinji. Ploča za kuhanje, pećnica i napa, značajni su potrošači energije. Indukcijska ploča za kuhanje troši manje energije za zagrijavanje hrane od staklo keramičke ili plinske ploče. Toplina se isijava samo ispod dna posude, a snaga se u trenutku uklanjanja posude spušta na najniži stupanj i tako troši minimalno električne energije. Kod pećnica je vrlo važan sustav izvedbe kao i izolacija, a kod napa da uz što bolju energetsku klasu dobijete što kvalitetniji kapacitet usisa i manju razinu buke.

  • 0

Razmišljanje o energetskoj učinkovitosti jedna je od najvažnijih tema suvremenog doba, pa postanite dio globalnog trenda - odaberite štedljive kućanske uređaje za svoj dom!

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se