interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Rasvjeta za funkcionalan i dekorativan interijer

 Rasvjeta za funkcionalan i dekorativan interijer
Zahvaljujući svojoj estetskoj, ali i funkcionalnoj ulozi, rasvjeta je jedan od ključnih elemenata dizajna interijera. Dok će maštovita i kvalitetna rasvjeta učiniti zanimljivijim i najskromnije uređen prostor, ona loše raspoređena i jednolična umanjiti će ljepotu boja, oblika i tekstura koje se nalaze u njemu. Naime, o prirodnoj ili umjetnoj svjetlosti najviše i ovisi kako će pojedini elementi dizajna izgledati ljudskom oku.

16.12.2008.

Autor: Danica Maričić a.d'i., dizajnerica interijera
Foto: Interijer centar SOLIDUM

0

Primjerice, upravo je igra svjetla i sjene najbolji način isticanja najatraktivnijih crta prostora pomoću svjetlosti, te sakrivanja onih manje zanimljivih u sjeni.

  • 0

Jami - IC SOLIDUM

Usmjereni izvori svjetlosti stvaraju više sjene od onih koji zrake svjetlosti ravnomjerno raspršuju po cijelom prostoru. Stoga, želite li naglasiti linije neke reljefne površine, poput zidnih štukatura, osvijetlite je pomoću ukoso usmjerenog snopa svjetlosti iz, primjerice, reflektora na stropu.

  • 0

Jami - IC SOLIDUM

  • 0

Jami - IC SOLIDUM

Kut pod kojim svjetlost 'pada' na određenu površinu mijenja teksturu te površine, a jačina svjetlosti i vrsta žarulje utječu na njenu boju. Ako u prostoru prevladava jaka rasvjeta, nije idealno koristiti bijelu boju ili sjajne premaze na zidovima, kao ni namještaj od materijala koji se sjaje jer reflektiraju svjetlost koja stoga djeluje još jača. S druge strane, prostori s tamnim, mat zidovima 'upijaju' svjetlost te je u tom slučaju potrebno koristiti jače žarulje ili veći broj rasvjetnih tijela.

  • 0

Pe-Ni Casa - IC SOLIDUM

  • 0

Jami - IC SOLIDUM

Svjetlosni izvori koji osvjetljavaju zidove i strop, vizualno će povećati prostoriju. Također, ako postavite lampe koje zrake svjetlosti usmjeravaju prema podu, dok strop i zidovi ostaju u polumraku, prostorija će izgledati manja. Naime, svako područje u sjeni vizualno nestaje.

  • 0

Jami - IC SOLIDUM

Rasvjeta u svakoj prostoriji bi trebala biti fleksibilna, kako bi je mogli prilagoditi raznim aktivnostima i kreiranju različitih ugođaja. Stoga je preporučljivo kombinirati nekoliko različitih izvora svjetlosti, kako bi paljenjem i gašenjem istih prilagodili osvjetljenje trenutnim potrebama. Tu su i prigušivači svjetla, pomoću kojih se jačina svjetlosti jednostavno smanjuje i povećava.

  • 0

Pe-Ni Casa - IC SOLIDUM

Shemu rasvjete u svakoj prostoriji potrebno je pažljivo osmisliti, kako bi raspored rasvjetnih tijela donio maksimalnu funkcionalnost i dekorativnost prostorije. Planiranje sheme rasvjete počinje sa izvorom općeg svjetla postavljenim na stropu, najčešće u obliku svjetiljki prekrivenih sjenilom od mliječnog stakla ili nekog sličnog materijala koje svjetlost ujednačeno šire po cijeloj prostoriji. Nadopuna centralnom izvoru svjetlosti dolazi u raznim oblicima, ovisno o aktivnostima čije obavljanje želimo olakšati pomoću rasvjetnih tijela. Primjerice, prilikom čitanja, preporučljivo je da se izvor svjetlosti smjesti iza čitaoca, te da usmjerena svjetlost pada na knjigu čitaocu preko ramena, a ne u oči. Optimalna pozicija rasvjete za šminkanje, brijanje i ostale kozmetičke radnje je s obje strane ogledala. Na taj način lice je ravnomjerno osvijetljeno.

  • 0

Jami - IC SOLIDUM

U blagovaonici, glavni izvor svjetlosti usmjeren je na stol (viseća lampa ili više njih – ovisno o dimenzijama stola), a u pozadini se svečani ili romantični ugođaj kreira pomoću prigušene i indirektne (odražavajuće) rasvjete koja dolazi iz izvora što osvjetljavaju zidove, slike, police, itd. Radna ploha i sudoper u kuhinji bi također trebali biti dobro osvijetljeni radi lakše pripreme hrane i pranja posuđa, a to se može postići postavljanjem nekoliko halogenih lampica ili fluorescentne cijevi ispod gornjih elemenata.

  • 0

DEKOLUX - IC SOLIDUM

Kao što je već rečeno, planiranje sheme rasvjete ima vrlo važnu ulogu u dizajnu interijera budući da pravilan raspored izvora svjetlosti donosi funkcionalnost, kao i dekorativnost u interijer. Dakle, slobodno možemo reći da je rasvjeta – „uvjet bez kojeg se ne može“.

  • 0

Jami - IC SOLIDUM

 www.SOLIDUM.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se