interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Rasvjeta za ugodno ljetno ozračje doma

Rasvjeta za ugodno ljetno ozračje doma
Rasvjeta je sastavni dio interijera i jedan od najznačajnijih kreatora ugođaja prostora. Uživajte u ljetnim večerima uz ugodnu rasvjetu i atraktivna rasvjetna tijela, koja će vašem domu u večernjim satima dati sasvim novu dimenziju.

17.08.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Uloga svjetlosti u prostoru je funkcionalna i dekorativna. Kada govorimo o ugođaju ljetnih večeri, primarna uloga svest će se na dekorativnu, jer su to obično trenuci druženja i opuštanja, kada svjetlost ne treba biti naglašena niti strogo usmjerena. Dekorativnom ulogom svjetlosti, kreirat ćete ugođaje prema želji, potrebi ili stilu uređenja.

  • 0

Kuću ili apartman na moru ili planini, uređene u rustikalnom stilu, možete osvijetliti modernim rasvjetnim tijelima, postavljenim na različite pozicije u prostoru. Odaberite jednostavne geometrijske oblike kako bi se što manje suprotstavljali rustikalnom ugođaju interijera. Zbog općeg ugođaja, preporuka je odabrati bijela ili staklena - prozirna rasvjetna tijela. Opći ugođaj kreirajte centralnom rasvjetom, a one specijalne rasvjetnim tijelima postavljenim na određene pozicije. Pravilno odabrana moderna rasvjeta, ponekad će više naglasiti ambijentalni karakter prostora od bilo koje drugog tipa.

  • 0

Poseban kutak prostora, koga karakterizira atraktivan pogled prema prirodi ili naglašenim dijelovima interijera, poput kamina – ognjišta, naglasite osobitim rasvjetnim tijelom, koje će naglasiti veličanstvenost ugođaja i pogleda koji se pruža. Koliko god veliko i naglašeno ono bilo, mogućnost reguliranja jačine rasvjete, učinit će ga fleksibilnim za kreiranje različitih ugođaja – od intimnih do naglašenih.

  • 0

Kamene kuće, koje su obitavališta mnogih za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, pružaju izuzetne izazove kada se govori o načinu osvjetljenja. Kamen, kao moćan materijal, traži uvođenje atraktivne rasvjete i vizualno naglašenih rasvjetnih tijela. Sinergijom materijala i rasvjete, postižu se izvanredni prostorni efekti. Dovoljna visina prostora, pruža mogućnost postavljanja naglašenih lustera, koji će svojom dekorativnošću dodatno obogatiti prostor i ugođaj.

  • 0

Spavaća soba je prostor za spavanje, ali i opuštanje, pa su svjetlosni efekti značajan faktor pri uređenju ovog prostora. Osim nužne centralne rasvjete, koja se koristi prema potrebi, postoje različiti načini poigravanja svjetlošću, koji će stvoriti ugodno ozračje za razgovor, čitanje ili druženje s partnerom. Osim klasične postave lampi na noćne ormariće, rasvjetu možete ugraditi uz uzglavlje kreveta kao indirektnu, ugradbenu ili postavom atraktivnih visilica, koje će plohu iznad uzglavlja kreveta učiniti atraktivnom i dekorativnom čak i kad je rasvjeta isključena.

  • 0

Ukoliko vašu spavaću sobu formiraju dodatne prostorne cjeline, poput prostrane kupaonice i garderobe, pružaju vam se i dodatne mogućnosti poigravanja rasvjetnim tijelima i svjetlošću, koju šalju u prostor. Oslobodite čitavu plohu zida za stvaranje dojmljivih svjetlosnih efekata, koji su produkt spacijalno dizajniranih rasvjetnih tijela. Specifičnim načinom i oblikom širenja svjetlosti te kombinacijama postave takvih rasvjetnih tijela, stvarat ćete svjetlosne figure na zidu, koje mogu biti istih ili različitih jačina i boja. Stvorite unikatno umjetničko djelo kreirano rasvjetom!

  • 0

Rasvjeta potkrovlja mnogima predstavlja problem zbog kosih krovnih ploha. No, poput ravnih, pružaju raznolike mogućnosti postavljanja rasvjete i kreiranja svjetlosnih efekata. Obzirom na dinamičnost krovnih ploha, koje su često najdominantniji element prostora, preporučuje s postava smirenijih i jednostavnijih oblika rasvjetnih tijela, koja mogu biti na različite načine postavljena u prostor. Visilice na kosom krovu izgledaju šarmantno, a ovisno o odabranom modelu, postavljaju se u većem ili manjem broju.

  • 0

Večernji ugođaj dnevnog boravka kreirajte isključivo rasvjetom. Neka boje, oblici i materijali namještaja postanu siluete, koje naglašavaju kontrastne odnose svjetlosti i sjene. Uživajte u ljepoti skulpturalnih rasvjetnih tijela i svjetlosnih efekata koje proizvode. Učinite ljetne večeri posebnim...

  • 0

Atraktivna rasvjetna tijela te sve savjete oko postave i kreiranja svjetlosnih efekata potražite u:

JAMI - SALON RASVJETE

Solidum

Škorpikova 11

10 000 Zagreb

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se