interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kreirajte ugođaje doma rasvjetom

Kreirajte ugođaje doma rasvjetom
Svjetlosni efekti su neizostavan element kreiranja prostornih ugođaja. Primjenom različitih vrsta i načina osvjetljenja, prostor mijenja svoj karakter i doživljaje. Igre svjetlom, koje uzrokuju transformacije prostora, izazovne su i u konačnom rezultatu stvaraju atraktivne interijerske ugođaje.

31.01.2010.

Monika Galović Dumendžić, dipl. ing. arh.

0

Svjetlost je jedan od najvažnijih čimbenika definiranja prostornih odnosa. Vrsta izvora svjetlosti, sjene, boje, kut i jačina rasprostiranja, samo su neki od elemenata koji ju karakteriziraju i određuju način na koji definira ugođaje u prostoru. Ovisno o njima, prostor će biti intiman, naglašen, temperamentan, romantičan, svečan, raskošan, itd. Primjenom različitih vrsta rasvjete, moguće je ostvariti sve nabrojene ugođaje i na taj način istom prostoru dodijeliti različite karaktere.

  • 0

Ovo je posebno interesantno svima koji imaju potrebu za čestim promjenama unutar stambenog prostora, jer će ih igrom svjetlosti postići na najjednostavniji i najjeftiniji način. Umjesto izmjene komada namještaja ili ličenja zidova, prostor obogatite novim rasvjetnim tijelima, koja će biti dekoracija u vrijeme kad se ne koriste kao rasvjeta, a moćno sredstvo ispunjavanja i definiranja prostora u večernjim satima. Bojom svjetlosti možete nadomjestiti željenu boju zidova. Primjenom lampi s usmjerenim obojanim snopom svjetlosti prema gore, dobit ćete projekciju željene boje na segment ili kompletan zid. Na taj će način bijeli zid u večernjim satima imati novi kolorit, pa će i prostor poprimiti drugi karakter. Varijacije na ovu temu su nebrojene, kao i efekti koji se mogu postići.

  • 0

Osim primjene rasvjetnih tijela poput stolnih i stojećih lampi, koji su mobilni u prostoru, interesantna rješenja se mogu postići primjenom zglobnih reflektora, s reguliranjem jačine i kuta rasprostiranja svjetlosti. Na ovaj način možete svjetlom naglasiti bitne elemente u prostoru poput umjetničkih slika i skulptura, antiknih komoda, kutaka oplemenjenih zelenilom i vodom itd. Stvaranje naglasaka u interijeru, pojačanih svjetlosnim efektima, odličan je način kreiranja različitih ugođaja, jer naglaske prema želji možete mijenjati.

  • 0

Svjetlost, kao dekorativni i funkcionalni element prostora, može u potpunosti biti integrirana u vertikalnu zidnu ili horizontalnu podnu plohu. Ovo su osobito efektna rješenja, čiji se izražaj pojačava bojama ploha u koje se ugrađuju. Bijela svijetlost, koja se raspršuje iz obojane podloge, stvara dinamične ugođaje, a ona iz bijele, izuzetno elegantne i svečane.

  • 0

Jednostavna, ali u krajnjem doživljaju egzibicionistička rješenja, postižu se indirektnom rasvjetom, koja može biti ugrađena dijelom ili duž cijelog dominantnog zida u prostoru. Poseban efekt stvara ugradnja mutnog stakla ili pleksiglasa, koji propušta indirektnu rasvjetu usmjerenu gore ili dolje, te tako cijeli zid ili određeni segment, postaju svjetleća ploha u prostoru. Priča ide dalje primjenom svjetlosti u određenim bojama, koje možete regulitati prema željama.

  • 0

Izuzetni svjetlosni efekti postižu se primjenom LED rasvjete, koja gotovo nema ograničenja u svojoj primjeni. Integrirana je u rasvjetna tijela, ugrađuje se u podove, zidove, stropove, namještaj, primjenjuje se u eksterijerskim rješenjima, a dobro nadomješta prirodnu svjetlost u prostorima gdje je smanjena ili je uopće nema. Preporučuje se njena primjena svim ljubiteljima sobnog bilja, kojima zbog nedostatka sunčeve svjetlosti ono ne uspjeva.

  • 0

Igru svjetlosti možete ostvariti njenom ugradnjom u pojedine elemente namještaja ili dijelove kupaonske opreme. Kupaonica obogaćena svjetlosnim efektima, pojačat će doživljaje dok se opuštate ležeći u kadi ili masirajući pod tušem. Integrirana rasvjeta mora biti popraćena osnovnom, najčešće centralnom -  iz funkcionalnih razloga, no u trenucima opuštanja, uživajte isključivo u ovoj dekorativnoj, koja je tu samo iz jednog razloga – pojačavanje kvalitetnih prostornih doživljaja.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se