interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Mramor, kamen i željezo...

Mramor, kamen i željezo...
Materijali, opjevani u nekoć popularnoj pjesmi, bude asocijacije na čvrstoću i izdržljivost, no bitna kvaliteta, koja ih krasi, su estetske vrijednosti, koje obogaćuju interijerske i eksterijerske izražaje, kako stambenih tako i poslovnih i javnih prostora.

30.08.2009.

interijerNET.hr

0

Iako se o kamenu i željezu, kao pojedinačnim materijalima, može mnogo toga ispričati, sinergija koju stvaraju svojom međusobnom kombinacijom, rezultira izuzetnim interijerskim rješenjima, koji lako prate mnoge stilove uređenja. Različite vrste kamena i željezo, u svojim vizualno oplemenjenim izvedbama, omiljena su kombinacija mnogih arhitekata i dizajnera, ali i krajnjih korisnika prostora, koji redovito prepoznaju estetske vrijednosti ovih važnih građevinskih materijala.

  • 0

Osnovne vrste kamena su:  

-         sedimentni ili taložni kamen – vapnenac, pješčenjak, masnik, fosilni kamen, travertin

-         metamorfni kamen – mramor, škriljevac, serpentin

-         eruptivni kamen - granit

-         umjetni kamen – teraco, anglomerati, umjetni mramor itd.

  • 0

Odabir kamena bi trebao biti prilagođen namjeni i podneblju u kome se koristi. Vapnenci i mramori spadaju u osjetljivije vrste, pa su kao takvi preporučljivi za unutarnje prostore dok se ostale vrste koriste za unutarnje i vanjske prostore. Kamen se može primjenom oštetiti i to zbog neprimjerenog održavanja, upotrebe kemikalija ili nepažnje. Odabir pribora i sredstava za čišćenje uvjetovan je tvrdoćom i poroznošću kamena.

  • 0

Kamen se u svijetu arhitekture i dizajna najčešće koristi za popločavanje unutarnjih i vanjskih podnih i zidnih površina, izradu namještaja i ukrasnih predmeta, obloge stubišta i fasada, izradu ograda, fontana te kao građevinski materijal za zidanje. Svojom trajnošću, kvalitetom i estetikom, zauzima istaknuto mjesto u povijesti te je kao takav i danas sveprisutan i nezamjenjiv.

  • 0

Željezo je najvažniji konstruktivni i tehnološki materijal, koji se najčešće koristi u obliku čelika ili legura čelika, od kojih su u građevinarstvu najpopularniji bakar i aluminij. Željezo se može lako kovati, variti i ispolirati do visokog sjaja. Kovano željezo, zaštićeno pocinčavanjem od korozije, popularan je materijal kako u modernoj tako i u tradicionalnoj arhitekturi.

  • 0

Željezo, čelik i njegove legure sastavni su dio suvremene arhitekture. Primjenjuju se za različite nosive konstrukcije objekata, paviljona i nadstrešnica, obloge zidnih i krovnih površina, ograde, izradu namještaja,rasvjetnih tijela, a primjena u svijetu građevinarstva i ostalih grana seže još dalje. U svakom slučaju, suvremeni život nezamisliv je bez ovog dragocjenog materijala.

  • 0

Kombinacija kamena i željeza u interijeru doista je efektna i raskošna. Raskoš se proteže od tradicionalnih do minimalističkih stilova uređenja prostora. Karakteristika ovih materijala je njihovo jednostavno oblikovanje i uklapanje u raznovrsne stilove tako da svaki pojedinac može pronaći sebe u ekspresiji kamena i željeza.

  • 0

Iako se prvotno doživljavaju kao hladni materijali, načinom oblikovanja, bojom, količinom prisutnosti u prostoru te odnosom s drugim materijalima i rasvjetom, mogu stvarati nadasve toplu i ugodnu atmosferu, potpuno različitu početnoj asocijaciji. Plemenitost prostora, koja se postiže primjenom kamena i kovanog željeza, teško je dostižna drugim materijalima. Iako se ovakve kombinacije često vežu uz podneblje Jadrana, omiljene su i u kontinentalnom dijelu zemlje.

  • 0

Kamen i željezo redovito su u združenom obliku prisutni pri uređenju okućnica, vrtova, terasa ili balkona. Željezne ograde u različitim dizajnerskim rješenjima, modernim ili rustikalnim, te primjena kamena kroz zidna ili podna popločenja, dekoracije u vrtu ili fontane, pretvorit će vaš vanjski prostor u željenu destinaciju za odmor i opuštanje. Biljke i travnate površine pojačavaju doživljaj, koji stvara kombinacija dvaju materijala.

  • 0

Mogućnosti za poigravanje stilovima i efektima kamena i željeza su mnogobrojni. Ovisno o vlastitim sklonostima, svaki će pojedinac definirati ono što u vlastitom stambenom okruženju očekuje od ovih materijala. Način obrade željeza, čelika ili njegovih legura te odabir vrste i boje kamena, načina slaganja i njegovog formata, stvarat će stilske ili nadasve moderne trendovske ugođaje. Prepustite se mašti i uživajte u sinergiji ovih čudesnih materijala!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se