interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Kamini – toplina sa stilom

Kamini – toplina sa stilom
Odabirom vrste kamina, dajete karakter prostoru u kome se on nalazi. Poznata je izreka da kamin čini kuću domom. I zaista, gotovo niti jedan element uređenja prostora ne može stvoriti osjećaj zadovoljstva kakav se javlja dok sjedite uz kamin.

16.10.2007.

interijerNET.hr

0

Povijest razvoja kamina

Razvoj kamina je započeo u 14. st., iako je otvoreno ložište kod nekih naroda već ranije predstavljalo centralni dio i «srce» kuće. Kamini srednjeg vijeka su bili jako veliki i široki. U ranom 16. st. su se počeli pojavljivati zatvoreni kamini. Oblikovani su kao dio zida, ali uskoro postaju samostalni element, koji dominira u prostoru. Renesansom kamin dobiva posebno značenje, a zvuk pucketanja  vatre koji se javlja postaje inspirativan. Oblikovanju i ukrašavanju kamina se posvećuje posebna pažnja. Na njegovom pročelju se formiraju ukrasi iz drveta i kamena inspirirani motivima i elementima klasične grčke i rimske arhitekture.Tijekom stoljeća kamin je doživio mnogobrojne tehničke i dekorativne izmjene. Smanjena mu je i dimenzija u prostoru. U 17. st. na oblikovanje kamina je utjecao barok, zatim rokoko i klasicizam. Fronta kamina se ukrašava mramorom i željeznim ukrasima, a iznad njega se redovito vješa slika ili veliko ogledalo. Viktorijansko doba je donijelo niz izmjena u stilsko oblikovanje kamina. U 19. st. kamini počinju dobivati i jednostavnije oblike kao suprotnost kičenim kaminima. Sve do danas možemo susreti različite stilove u oblikovanju kamina, od modernih, koji su u čistim i jednostavnim linijama do onih koji i dalje prate smjernice velikih povijesnih razdoblja.

Kamini Hoyan Vam predstavljaju i savjetuju...

STIL: da bi se kamin uskladio s osobnošću prostora, tvrtka Kamini Hoyan nudi različite stilove kamina: moderni, klasični, rustikalni ili stilski kamin.

MATERIJALI: svaki odabrani model može se izvesti od više različitih vrsta materijala.

LOŽIŠTE: kamini mogu biti otvorenog ili zatvorenog ložišta. U svaki model kamina moguće je ugraditi jedno od pedesetak različitih modela gusnatih ložišta koja se međusobno razlikuju veličinom, snagom, načinom otvaranja vrata, brojem vrata i stakala… Osim ložišta na kruta goriva, moguće je odabrati električno ili plinsko ložište.

Kako biste pravilno ugradili i kvalitetno koristili Vaš kamin s ložištem na drva, trebali biste uzeti u obzir nekoliko potrebnih preduvjeta:

1. DIMNJAK

Predvidite dovoljan promjer dimnjaka – za otvorene kamine Ø 250 -300 mm, a za kamine sa zatvorenim ložištima Ø 200 – 250 mm. Otvor, odnosno priključak za kamin ostavite na visini od 180 cm od gotovog poda pod kutom od 45 °. Većina ložišta koje nude Kamini Hoyan ima otvor Ø 250 mm, što ne znači da se to ložište neće moći montirati na dimnjak promjera Ø 200, jer u tom se slučaju napravi jednostavna redukcija bez straha da ložište neće normalno funkcionirati. Za manje promjere dimnjaka njihovi stručnjaci će Vam savjetovati odgovarajuće ložište i stil kamina koji možete sigurno ugraditi.

2. DOVOD SVJEŽEG ZRAKA

Predvidite dovod svježeg zraka min. Ø 160 mm (2 x Ø 75 mm ili 3 x Ø 50 mm), najbolje izvana. Za dovod je dovoljna vodovodna plastična cijev. Dovod zraka je posebno važan zbog kisika za gorenje, ali i za zagrijavanje prostorije.


3. ČVRSTA PODLOGA

Nužno je da podloga na koju se postavlja kamin ne sadrži mekane materijale, npr. toplinsku izolaciju – stiropor i dr. Zbog težine kamina koji je u najviše slučajeva građen od kamena, postoji mogućnost da vremenom stiropor popusti pod težinom, te u tom slučaju cijeli kamin 'sjeda' za nekoliko milimetara što će se ružno odraziti u obliku rascjepa spojeva na zidu.

Kako biste već u početku stvorili uvjete za ugradnju kamina, najbolje da se već pri projektiranju savjetujete sa stručnjacima. Ako želite ugraditi kamin u već postojeći objekt, a ne zadovoljavate gore navedene uvjete, ne očajavajte. Zatražite savjet stručnjaka koji će Vam pomoći u odabiru kamina koji će odgovarati uvjetima koje imate. Ukoliko u svoj kamin želite ugraditi plinsko ili električno ložište, kontaktirajte tvrtku Kamini Hoyan za potrebne uvjete i pripreme.

Tvrtka Kamini Hoyan je nastala na temelju malog obiteljskog obrta te je tijekom radnog vijeka dugog 35 godina prerasla u veliku i cijenjenu tvrtku, koja se profesionalno bavi proizvodnjom kamina, roštilja i krušnih peći. Godine iskustva, vrhunsko znanje i tehnologija, te praktična primjena najnovijih svjetskih trendova učinili su je neizostavnim imenom na tržištu kamina i roštilja u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Pedesetak članova tima i uvaženi partneri stoje na usluzi svojim znanjem, sposobnostima i dugogodišnjim iskustvom.

Stručnjaci iz tvrtke su na raspolaganju za sva pitanja i dvojbe oko ugradnje kamina, kao i sugestije oko izbora najboljeg modela u skladu s interijerom i pozicijom kamina u prostoru. Zadatak je vrhunsku europsku tehnologiju u proizvodnji kamina i višedesetljetno iskustvo i znanje njihovih stručnjaka, staviti u potpunosti na raspolaganje klijentima i obogatiti njihov životni stil novim vrijednostima. Najveća prednost je široka mogućnost izbora. Ovisno o dizajnu i dimenzijama budućeg ili postojećeg prostora, klijent može odabrati jednu od 250 različitih izvedbi modela sobnih kamina.

Kamini Hoyan Vam nude mogućnost da na Vašu lokaciju izađu njihovi stručnjaci koji će razriješiti nedoumice oko kupnje i ugradnje proizvoda, a kao posebnu uslugu nude Vam izradu 3D modela kamina i roštilja prema dimenzijama Vašeg prostora. Odaberite stil koji Vam se sviđa, pošaljite poštom ili e-mailom potrebne mjere, visinu i profil priključka na dimnjak i očekujte uskoro idejnu skicu odabranog proizvoda s pogledom iz Vašeg dnevnog boravka ili terase.

 

Kontakt:

Kamini Hoyan d.o.o.
Zagrebačka 62
42 222 Ljubešćica
centrala: ++385 42 623 800
fax: ++385 42 623 320

info@kaminihoyan.hr

www.kaminihoyan.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se