interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Shell house – umjetnost stanovanja

Shell house – umjetnost stanovanja
Ovu neobičnu i nadasve atraktivnu kuću je projektirao Kotaro Ide/ARTechnic architects iz Japana te ponovo pokazao da je arhitektura umjetnost u kojoj treba uživati...

25.05.2009.

interijerNET.hr

0

Ime projekta: Shell House
Lokacija:  Kitasaku, Nagano, Japan
Arhitekti:  Kotaro Ide / ARTechnic architects
Suradnici: Moriyuki Fujihara, Ruri Mitsuyasu, Takashi Mototani, Kenyu Fujii, Manami Ide (projektant metalnih konstrukcija)
Projekt konstrukcije: Naomi Kitayama / NAO
Strojarski projekt: Hiroshi Nakayama / TNA
Projekt elektroinstalacija: Jyunetsu Satou / EPS
Investitor: Kenji Kusunoki / GIKAKU
Površina parcele: 1,711m2
Površina objekta: 329 m2
Godine gradnje: 2008.
Fotografije: Nacasa & Partners Inc.

  • 0

Ovo skulpturalno djelo stambene arhitekture je smješteno u šumi te se svojim školjkastim oblikom drastično razlikuje od svih prirodnih struktura koje ga okružuju. Kuća je predviđena za odmor, iako njena površina, katnost i sadržaji ispunjavaju sve uvjete za stalno stanovanje.

  • 0

Arhitekt je odabrao armirano – betonsku konstrukciju kao primarnu i kontrastnu uobičajenom materijalu, koji se koristi za gradnju u ovom području -drvu. Na ovaj je način osigurao trajnost kao i dobru zaštitu od vanjskih utjecaja u zimskim i ljetnim periodima, koji su vrlo izraženi zbog mikrolokacijskih uvjeta. Osim toga, armiranim betonom je savršeno izveo dvije školjkaste elipse, koje sačinjavaju osnovni korpus objekta. Drvo je iskoristio kao osnovni materijal obloge vanjskih terasa, pojedinih dijelova pročelja i interijerskog uređenja.

  • 0

Iako neobična i moderna, kuća slijedi tradicionalnu japansku organizaciju kuće, koja dvorište stavlja u centralnu poziciju. Povezanost unutarnjeg i vanjskog boravka ostvarena je velikim staklenim stijenama, koje omogućavaju potpunu transparentnost te prožimanje interijera i eksterijera. Zaobljene organske forme dominiraju u stvaranju konačne kompozicije i prostornog doživljaja ove prekrasne kuće.

  • 0

Skulpturalni ugođaj je prisutan kroz forme krovova, terase te oblikovanje vanjskih stepenica. One spiralno i profinjeno uokviruju stablo koje je ishodište cijelog dvorišta. Okviru se pridružuje i bijela traka koja elegantno klizi s krovne površine i slijeva se u zeleni otočić iz koga izrasta to isto stablo. Noću, ova traka jasno povlači granicu između svjetla i tame, koja okružuje kuću, te pojačava kontrast. Ovakvim je detaljima arhitekt izrazio svoj umjetnički senzibilitet i osjećaj za detalje, koji ovaj objekt čine pravim umjetničkim djelom.

  • 0

Izrada projekta ove futurističke kuće, koja savršeno komunicira sa okolinom u kojoj se nalazi, je trajala 18 mjeseci, a sama izvedba dvije i pol godine. Kuća je u potpunosti prirodno ventilirana,  sjedinjena sa šumom koja ju okružuje, a arhitekt interijerski uvodi drvo kao glavni materijal opremanja. Na ovaj način, sjedinjuje futurističko oblikovanje s prirodnim elementima i stvara humanu armirano betonsku strukturu u sred šume.

  • 0

Interijer kuće je fascinantan poput eksterijera. Organske forme stropova i zidova se prenose iz vanjskog oblikovanja i čine ju posebnom. Minimalistički namještaj ne remeti prostornu kompoziciju i ugođaje, koje stvaraju same forme zidova i stropova.

  • 0

Dnevni boravak je izuzetno prostran i orjentiran prema dvorištu. Dugačka garnitura za sjedenje direktno komunicira s vanjskim dvorištem, a rasvjeta postavljena na dnu čini ju „lebdećom“ u prostoru.

  • 0

Kupaonski elementi, poput organski oblikovane ležeće kade, prate osnovne forme kuće, kako u samom oblikovanju tako i u potpunoj transparentnosti prema vanjskom prostoru.

  • 0

Shell kuća predstavlja savršen primjer u kome stanovanje, arhitektura i umjetnost postaju sjedinjene i stvaraju veličanstvene ugođaje svojim stanarima.

  • 0

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se