interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Niskoenergetske kuće

Niskoenergetske kuće
Iako su troškovi gradnje niskoenergetske kuće povećani oko 10% u odnosu na klasično građenu kuću, dugoročne i stalne uštede pri potrošnji energije, učinit će ju u konačnici puno kvalitetnijim i isplativijim odabirom.

30.11.2008.

interijerNET.hr

0

Gradnja vlastite kuće velik je i važan korak u život svakog pojedinca i to ne samo zbog njene veličine, lokacije ili atraktivnosti već i zbog načina gradnje, koji će uvjetovati troškove njenog korištenja i održavanja. Financijski faktor odlučujući je pri većini ponuđenih odabira, ali njegovo značenje treba sagledati za dugoročno razdoblje, jer su trenutna jeftinija rješenja u končnici često najskuplja. Odabir niskoeneretske kuće tipičan je primjer ovakvog slijeda razmišljanja.

  • 0

Svjedoci smo globalnog porasta potrošnje energije kao i težnje da se ona smanji. Ovakvo smanjenje potrošnje pozitivno će se odraziti na svako kućanstvo, jer će smanjiti financijske izdatke i pojednostavniti održavanje. Niskoenergetske kuće pravi su odovor na svjetske trendove i potrebe suvremenog stanovanja u kome svaki pojedinac postaje svjestan posljedica velike energetske potrošnje kao i njenog nepovoljnog utjecaja na očuvanje okoliša.

  • 0

Više je razloga koji upućuju na odabir niskoenergetske kuće. Gradnja ovakvog tipa kuće puno je brža od klasične gradnje, a materijali koji se upotrebljavaju su ekološki prihvatljivi. Važno je istaknuti da čvrstoća, stabilnost kao i otpornost na potres ispunjavaju sve zakonski postavljene parametre. Zidovi imaju odličnu zvučnu i toplinsku izolaciju, kojom se postižu dobre toplinske karakteristike, što je vrlo bitno, jer se gotovo 70% ukupne potrošnje energije koristi za zagrijavanje prostora. Dobra toplinska izoliranost kuće će uvjetovati smanjenu potrošnju tj. dobar omjer utrošene i ušteđene energije, smanjit će štetna zračenja ugljičnog dioksida u okoliš i troškove održavanja te garantirati dugotrajnost.

  • 0

Kako bi se slikovitije izrazile prednosti i uštede u niskoenergetskoj kući, potrebno je istaknuti da kao takva, prema privaćenoj stručnoj definiciji niskoenergetskog standarda građevine, koristi samo 40kWh/m2 godišnje tj. 2,7l loživog ulja, pa se zbog toga poplarno naziva i „trolitarska“. Niskoenergetski način gradnje je primjenjiv za sve vrste objekata i tipova namjena, pa se koristi u gradnji stambenih, javnih, sportskih, odgojno-obrazovnhih i ostalih objekata. Važno je napomenuti da se i postojeći klasično građeni objekti mogu naknadno pretvoriti u niskoenergetske.

  • 0

Kako bi ideja o maksimalnoj racionalizaciji potrošnje energije bila što bolje ispunjena, pri projektiranju kuće je potrebno voditi računa o što optimalnijem rasporedu prostorija, orijentaciji kuće te položju i veličini staklenih stijena. Prostore poput dnevnog boravka i blagovaonice, u kojima se provodi najviše vremena, poželjno je orijentirati i otvoriti na južnu stranu kako bi se kroz staklene stijene stvarao efekt staklenika i dodatno prirodnim putem zagrijavao prostor. Osim toga, primjenom sustava za uporabu sunčeve energije, koji ju iskorištavaju za zagrijavanje tople vode i stvaranje električne energije, ide se korak dalje pasivnoj kući u kojoj su uštede energije još veće.

  • 0

Niskoenergetske kuće se izrađuju kao drvene, u Ytong sustavima, kao zidane s pojačanom toplinskom izolacijama itd. Za sve savjete obratite se specijalizirnim tvrtkama, koje će vam s timom svojih stručnjaka pomoći da uživate u svim blagodatima niskoenergetske kuće!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se