interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Eko namještaj – trend i imperativ

Eko namještaj – trend i imperativ
Pojam eko dizajna ulazi u sve pore života, u sve proizvode koje koristimo, u sve planove koje radimo. Može li se odrediti što je točno eko dizajn na način da to bude razumljivo i proizvođačima i korisnicima? Može li se eko dizajn zaista primijeniti na baš svim poljima? Može li se namještaj izrađivati po principima eko dizajna?

16.10.2013.

Piše: Hrvatski interijeri press

0

Izgleda pomalo nevjerojatno, ali namještaj od punog drva štedi prirodu! Pojašnjenje je jednostavno:  dugotrajan je, izrađen je od  drva koje je planski posječeno da bi se napravilo mjesto mladim stablima i  na kraju korištenja proizvoda – može 100% reciklirati, vratiti prirodi bez ikakvih opasnih posljedica. Kako izgleda hrvatski eko dizajn namještaja, koje su misli vodilje i na koji način domaći dizajneri sudjeluju u stvaranju novog branda sa identitetom?

  • 0

Sentio – dizajn Mario Dobrečević


Caffe table Sentio – osnovi princip je minimalno korištenje materijala i jednostavnost – orah daje ovom stoliću mogućnost lansiranja u najluksuznije interijere. (www.lapibus.hr)

Nije jednostavno odrediti prioritete i redoslijed kriterija eko dizajna namještaja, pa kako god tko govori ili promišlja o tome, ti su principi različito poredani.

Ipak, sve počinje u mislima dizajnera, koji osim o potrebi uporabnosti proizvoda, mora voditi računa o porijeklu repromaterijala, o količini korištenja istog, čak i o transportu do tvornice. O utrošku energije i stupnju zagađenja kod transporta repromaterijala, kao i u samom procesu proizvodnje. Gotovo stopostotno iskorištenje materijala – drva, pokazuje koliko se uspjelo u prilagođavanju potrebe eko zahtjevima i na koji način će ta «simbioza» moći opstati kao gotov proizvod.

Barski stol kojem su na nedavno održanom sajmu dizajna Design district u Nizozemskoj posjetioci –dizajneri interijera – pripisali predznak «inovacija jednostavnosti» - izrađen je od materijala koji se u uobičajenim proizvodnim procesima pretvara u otpad. U ovoj liniji postaje dopadljiv, uporaban i «must have» dio interijera.

  • 0

Osim barskog stola, dizajneri su osmislili cijeli program, a dio je i krevet N-10 – oblikovana konstrukcija odaje sigurnost, a vizualni dojam prepušta korisnika sanjarenju o mogućnosti slaganja ili neslaganja ponuđenog. (www.lapibus.hr)

  • 0

Ako je prostoru potrebno konkretno rješenje – u smislu optimalnog iskorištenja, ali i dopadljivosti, kroz ovu vrstu ispunjavanja zidova, može se na većem dijelu interijera primijeniti kriterij eko dizajna vezan za uvođenje multi-funkcionalnosti proizvoda, te smanjenje točaka koje mogu oslabiti životni vijek proizvoda.

  • 0


Pax – dizajn Tamara Rulj

Svaki interijer upravo vapi za komodom koja, osim što je izrađena od punog drva i završno obrađena ekološkim uljima, postaje jamstvo za dugotrajnost upotrebe: radi odabira materijala koji jamče trajnost izuzetno je povećan broj godina jamstva.


  • 0

Varius – dizajn Mario Dobrečević

Kada mladi dizajneri promišljaju ekološki i u suglasju s prirodom, nastaju mogućnosti kojih ni oni sami nisu svjesni. Te mogućnosti postaju stvarnost, tek onda kada se nađu u interijerima i poistovjete s korisnikom – a kroz olakšanu montažu i demontažu – jednostavno slijede još jedan od kriterija eko dizajna.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se