interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Vila Amelie – savršen spoj tradicije i suvremenog

Vila Amelie – savršen spoj tradicije i suvremenog
Ovo je vila iznimne ljepote i harmonije koja se jednostavno i nenametljivo uklapa u okoliš zelenila i maslinika, kojima ovaj kraj obiluje. Nalazi se u gradiću Vodnjanu kraj Pule, u naselju San Antonio, na terenu koji se blago spušta prema moru, sa otvorenim panoramskim pogledom na otočje Brijuni i grad Pulu, a projektirao ju je arhitekt Šime Babin.

12.10.2009.

Vesna Skala

0

Pozicija je mirna i idilična,  svega 4 km od mora i lučice u Fažani, a svi sadržaji potrebni za svakodnevni život su na dohvat ruke. Atraktivno prirodno okruženje, blizina mora i otočja Brijuni, blizina grada Pule, Rovinja, kao i trgovačkih centara, blizina autohtonih ugostiteljskih sadržaja:konoba i agroturizama po kojima je Istra već poznata, svrstava ovu lokaciju u posebno atraktivne.

 • 0

Vila Amelie dio je kompleksa od četiri izuzetne vile (dvije su još na prodaju) tek izgrađene na ovom području koje znatno odskaču od uobičajene gradnje koja se može vidjeti na ovim prostorima. Napetost i snaga ove arhitekture ostvarena je suptilnom poveznicom između tradicije i suvremenog na način da je tradicionalna gradnja kamenim suhozidom, koja još od davnina dominira ovim podnebljem, uspješno sljubljena sa estetikom i funkcionalnošću koje definiraju suvremenu urbanu arhitekturu.

 • 0

 • 0

Kameni suhozid upotrijebljen na sjevernom pročelju, kao i na ogradnim zidovima, jasno upućuje na tradiciju istarske gradnje, međutim cijela arhitektura vile je unatoč tome potpuno suvremena. Južno je pročelje je širom otvoreno prema jugu i moru - sa velikim staklenim stijenama i prostranim terasama sa kojih se pruža prekrasan pogled na Pulu i otočje Brijuni. Dio fasade obložen je drvenom deckom, što je neobičan i vrlo zanimljiv detalj na ovoj vili.

 • 0

Vila je izvedena sa velikom brižljivošću i to se jasno vidi već na prvi pogled. Cijeli ugođaj interijera i eksterijera odiše elegancijom, ali i toplinom koja nedvojbeno označava pojam tradicije i doma. O svakom je detalju vođena iznimna briga, zato je i cijeli ugođaj vrlo profinjen, kao stvoren za uživanje i opuštanje.

 • 0

Okućnica je minimalistički koncipirana. U vrtu ćemo naći promišljeno odabrano mediteransko raslinje: masline, lovor, palme, oleandre. Prekrasna maslina u vrtu stara je preko 300 godina. Osobitost vrta čini i ogromna kamelija raskošnog crvenog cvijeta.

 • 0

Rasvjeta je posebno dizajnirana kako unutra, tako i vani u vrtu. Svaka biljka je posebno osvjetljena. U dvorištu je smješten i bazen uz kojeg je postavljen drveni deck, što daje posebnu draž u trenucima opuštanja i sunčanja.

 • 0

Vila ima i vanjski grill sa krušnom peći, te ljetnu kuhinju uz koju je smješten stol za blagovanje natkriven pergolom za objedovanje tijekom ljetnih mjeseci.

 • 0

Unutrašnjost vile pažljivo je dizajnirana. Prostrani dnevni boravak sa blagovaonicom i kuhinjom,  tri spavaće sobe - svaka sa svojom kupaonicom, mali wellness, garderoba, podrum u funkciji vinoteke, sve odmjereno, nenametljivo, suvremeno, ali ne i hladno, nego naprotiv, toplo i opuštajuće. Podovi su najvećim dijelom u parketu - vrlo elegantan teak, vrata u staklu od poda do stropa, kupaonska oprema (hidromasažna kada, parna kupelj, tuševi i sl.) suvremenog dizajna.

 • 0

Južne terase su iznimno prostrane, naročito ona na katu sa koje se pruža prekrasan pogled na more i Brijunsko otočje.

Vila Amelie je po svojoj arhitekturi i dizajnu zaista jedinstvena na ovim prostorima. Ona je nešto sasvim drugo od onoga što podrazumijeva pojam tzv “istarske vile“. Ovo je sintagma koja upućuje na pretenciozne kamene građevine koje svojim izgledom asociraju na  tradicionalne istarske kuće, često sa utjecajima različitih stilova  od Španjolske do Toscane, što se sve ugrađuje u pojam i atrefakt novokomponirane „istarske vile“. Ovakvih se pojava treba čuvati, investitore treba educirati, jer nije sve što se gradi arhitektura, nego često tek puka (loša) kopija nečega što bi trebala biti graditeljska baština Istre.

 • 0

Velika odgovornost leži na urbanistima, projektantima i graditeljima u smislu očuvanja prirodnog okruženja, kojeg smo dužni oplemeniti smislenim i dobrim građevinama, pa tako i kućama, koje će odisati finim poveznicama između tradicije i suvremenog, koje će oplemeniti prostor i doprinijeti promociji suvremene arhitekture. Naravno da je poželjno da se u graditeljstvu osjete elementi tradicije, ali na način da se ona spretno (i sretno) uklopi, ali ne i da se tradiciji robuje.

 • 0

 • 0

Upravo ovakav sretan spoj dogodio se na vili Amelie, koju je projektirao arhitekt Šime Babin, a izvela tvrtka Skala Babin iz Pule.

kontakt i informacije:  098 967 999 7 

 www.skalababin.hr

 

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se