interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Trendovi u rasvjeti - Euroluce

Trendovi u rasvjeti - Euroluce
U Milanu je ove godine održan sajam rasvjete, Euroluce koji je pokazao najnovije trendove u rasvjeti.

08.09.2015.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Svjetlo je jedna od vodećih ovogodišnjih tema. UNESCO je proglasio 2015. „Internacionalnom godinom svjetla“. Svjetlo je fizički i metafizički fenomen kojim su se bavili brojni filozofi i teolozi, a tako je i danas.

  • 0

Carola Merello

 

Najnoviji trendovi se poigravaju odnosom materijalnog i nematerijanog, oblikovanja i svjetla kao funkcije, vidljivog i nevidljivog.

Brzi razvoj led tehnologije je doveo do pomicanja klasičnog shvaćanja rasvjete i njene funkcije. Led rasvjeta je dugotrajna, često dugotrajnija od same armature pa je pitanje oblikovanja postalo beznačajno. Ova činjenica je utjecala na promjenu pristupa u dizajnu rasvjetnih tijela.

  • 0

Carola Merello

 

Dva su osnovna smjera u trendovima oblikovanja rasvjethih tijela:

Prvi se odnosi na maksimalno minimiziranje žarulja i njihovu asimilaciju u arhitekturu. 

  • 0

Carola Merello

 

Žarulja postaje izvor svjetla i oblik. Kombiniranjem različitih veličina, boja i oblika, stvaraju se kreativni oblici koji daju novu dimenziju samoj žarulji. Ono što je nekada bio predmet skrivanja u kalup, sada izlazi na površinu i postaje dekoracija. Kuhinje, blagovaonice, dnevni boravci ili spavaće sobe postaju prostor za isticanje ljepote upravo ovakvih dizajnerskih oblika. Osim isticanja same žarulje, ona se smještava u konkretne oblike, koji su više dekorativni predmeti, negoli rasvjetna tijela, ali sa obaveznim ekološkim prizvukom.

  • 0

“Astolfo”  Lumencenter  

 

Drugi smjer u trendovima se odnosi na ponovno otkrivanje oblika koji postaju važniji od same funkcije i rekonstrukciju povijesnih oblika.

  • 0

Carola Merello

 

Postoji određena nostalgija prema građanskom stilu ranih 20-ih godina 20. stoljeća. Lampe sa nabranim abažurom i lusteri sa kuglama od puhanog stakla su najbolji podsjetnici ovoga vremena. Ovakva rasvjeta se odlično kombinira sa retro stilom namještaja, a može se postaviti u bilo koju prostoriju.

  • 0

Barovier&Toso “Lincoln” chandelier

 

Sa jednakom romantičnom nostalgijom se javlja i futuristički pristup, stvarajući i bogatstvo sjene, ne samo svjetla. Ovakvi se oblici kombiniraju sa jednostavnim komadima namještaja, jer već samim svojim izgledom dominiraju u prostoru. Velikih su dimenzija, što dodatni pojačava vizualni dojam.

  • 0

Carola Merello

 

U konačnici, moglo bi se reći da su dizajneri rasvjete počeli pričati svjetlosne priče, a rasvjeta je daleko nadmašila svoju osnovnu funkciju.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se