interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Sajam namještaja Milano 2010 – najnoviji trendovi u uređenju doma!

Sajam namještaja Milano 2010 – najnoviji trendovi u uređenju doma!
Međunarodni sajam namještaja u Milanu je od 14-19.04.2010. godine po 49. put pokazao najnovija dizajnerska i tehnološka dostignuća na području namještaja i opreme s preko 10.000 novih proizvoda, 2.500 izlagača, na površini preko 209.000 m2.

19.04.2010.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.

0

Sajam je obuhvatio sljedeće grupacije:

Međunarodni sajam namještaja, kuhinje i tehnologija za kuhinje, kupaonice, opremanje te "Salone Satellite" posvećenog kreativnosti mladih.

Ove je godine po prvi put na sajmu izlagala i jedna hrvatska tvrtka, Ancona iz Đakova. Na površini od 60 m2 izložena je kuninja iz njihovog najnovijeg asortimana, a izlaganje je ostvareno uz potporu HGK i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Na sajmu je iskazan velik međunarodni interes za ovaj hrvatski proizvod, što može biti veliki poticaj hrvatskoj proizvodnji za uključivanje na međunarodno tržište namještaja i opreme.

 • 0

U odnosu na prijašnje godine, opći je dojam dizajnerske zadrške u konačnom oblikovanju. Naglasak je na načinu obrade i kombiniranju materijala te uvođenju živih boja, dok je oblikovni izražaj sličan prošlogodišnjem. Oblikovno i dalje prevladava minimalizam uz uvođenje ovalnih oblika u detaljima.

 • 0

Višegodišnja dominacija crne i bijele boje je u padu, ali je i dalje prisutna, ali sve je češća kombinacija smeđe boje u svim nijansama, a osobito krem. Pravo osvježenje u recesiji je korištenje vrlo živih boja - roza, ljubičaste, boje šljive, plave u svim nijansama, žute, nježnozelene, koje na postojeće oblikovanje unose pravo osvježenje i optimizam, a često su upotpunjene i cvjetnim uzorcima. Printovi s različitim uzorcima se pojavljuju na svim elementima namještaja.

 • 0

Među materijalima dominira kamen i imitacija kamena, osobito mramora. Od kupaonica do spavaćih soba, neizostavan je element prostora, a odlično je intergriran u moderni i klasični namještaj. Kombinira se s drvom, staklom, metalom, laminatima. Korištenje različitih materijala i njihove neobične kombinacije ove su godine jako važne. Osim samih materijala, važna je i tekstura pa je uvođenje reljefnih, grubih površina u kombinaciji s glatkima sve češće.

 • 0

Način rasvjete kao i oblici rasvjetnih tijela i dalje su važni. Lusteri velikih dimenzija se uvode u sve prostore - kupaonice, kuhinje, dnevne boravke, spavaće i dječje sobe. Sveprisutna je i LED rasvjeta koja pruža veliku kreativnost u svom izražaju. Rasvjeta je jedan od dominantnijih elemenata u ukupnom izražaju prostora.

 • 0

Usprkos dizajnerskoj zadršci, svaki od prostora dobio je nove zanimljive detalje koji će svakako biti zanimljivi krajnim korisnicima.

U dnevnim boravcima se najveća promjena osjeća u oblikovanju sjedećih garnitura koje postaju vizualno mekše i zaobljenjije,dok se geometričnosti i minimalizam gube. Od materijala prevladava koža, koja se kombinira s drugim materijalima i bojama, a uvođenje cvjetnih uzoraka u detaljima postaje obavezno. Klub stolići također postaju ovalni, najčešće dominira kamen, a tepisi su i dalje izražajni. Prevladavaju oni dugih niti, jednobojni te vrlo šareni i dinamični, kao suprotnost. Krupni uzorci su i dalje prisutni.

 • 0

Regali su i dalje veliki - dnevni je boravak često upotpunjen zidnom pregradom obogaćenom policama i elementima duž cijele svoje površine, dok su komode za TV uređaje manje, jednostavne i upotpunjene LED rasvjetom.

 • 0

Spavaće sobe su postale vrlo jednostavne u svom izražaju. Uzglavlja kreveta su i dalje povišena, ali jednostavna i bezizražajna, osim led rasvjete koja je obavezan element dekoracije. Noćni ormarići su ovalni ili pravokutni, ali također vrlo neutralni. Na isti način su kreirane i fronte garderobnih ormara - površine su glatke, jednostavne, bez previše kombinacja boja ili materijala. Ipak, odaju dojam elegancije i profinjenosti, a ne dosade. Čest element spavaće sobe je biblioteka. Luster je obavezan element dekoracije.

 • 0

Dječje sobe su, kao i svake godine, temperamentne, vesele i vrlo kreativne. Kao novitet se mogu izdvojiti tematske dječje sobe, inspirirane sportom poput odbojke, tenisa, automobilizma do inspiracije astronautima. I ovdje je prisutno korištenje velikih lustera i led rasvjete, kao i trendovskih boja.

 • 0

Kuhinje su oblikovno zadržale već postojeće principe, a novost je u načinu korištenja materijala. Fronte se često rade u kombinaciji dva različita materijala, a primjećuje se veća prisutnost stakla. Fronte od lakiranog stakla ili stakla s dekorativnim folijama daju kuhinjama novu dimenziju u kreativnom izražavanju. Kamen se koristi kao baza radne plohe, šanka i blagovaonskih stolova. Rasvjeta je i u kuhinji dominantna - LED rasvjeta je integritana u police, ladice, rubove elemenata, a prostorom dominira luster. Sve se češće elementi kuhinje skrivaju iza kliznih stijena, kako bi postala neutralan element prostora u vrijeme kada se ne koristi.

 • 0

Uz kuhinje su prikazana i najnovija tehnološka i dizajnerska dostignuća na području kuhinjskih uređaja. Ergonomija, jednostavnost korištenja i pozornost na veličinu proizvoda jedne su od najvažnijih elemenata u stvaranju uređaja, kako današnjice, tako i budućnosti.

 • 0

Blagovaonski prostori su oplemenjeni kamenom ili kombinacijom drva i stakla. Ukoliko se staklo koristi kao samostalan element na površini stola, često je lakirano. Stolice su i dalje niskih naslona, vrlo kreativne, a česta je kombinacija drva i tkanine.

 • 0

Izložba kupaonica je ponudila kupaonski namještaj, ormare, tuševe i saune, radijatore i whirpool. Od svih izložbi na sajmu, kupaonice su pokazale najmanje dizajnerskih promjena. Opći je dojam minimalizma koji je upotpunjen materijalima poput kamena, drva ili laminata. Umivaonici su i dalje oblikovno izražajni, kao i armatura.

 • 0

Najveći dizajnerski napredak se vidi na području radijatora koji postaju prava umjetnička djela i elementi koji će zauzeti istaknutu poziciju u prostoru. Svojim izražajem postaju važniji od samih kupaonskih elemenata. Dizajn i tehnologija radijatora zaslužuju sve pohvale kao izlošci na ovom sajmu!

 • 0

 • 0

Brojke i izlošci na ovogodišnjem milanskom sajmu pokazuju da svijet proizvodnje namještaja i opreme osjeća recesiju, razum je prisutan kako u dizajnu, tako i u tehnologiji. Ipak, broj izlagača, tek nešto manji od prošlogodišnjeg, pokazuje da kreativni razvoj ne poznaje granice i da je spreman za nove izazove u budućnosti, koji će neopterećeni krizom pokazati u potpunosti svoje dosege.

Veselimo se sljedećem sajmu!

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se