interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Elegancija crno – bijelih interijera

Elegancija crno – bijelih interijera
Crno - bijele kombinacije su oduvijek bile elegantne, ekstravagantne i dojmljive, kako u interijerima, tako i svijetu mode, fotografije, nakita itd. Svojim kontrastnim izražajima, omogućavaju naglašavanje željenih prostornih elemenata kao i podnih i zidnih obloga.

05.10.2009.

interijerNET.hr

0

Crno – bijeli interijeri su u trendu, a obzirom na učestalost odabira upravo ove kombinacije boja, možemo reći da su bezvremenski te uklopljeni u sve trendove. Kada noviteti na tržištu nametnu kolorit kao trend, crno bijeli interijer se vrlo lako transformira u koloristički, jer dodavanjem jedne ili dvije intenzivnije boje, poprima sasvim novi karakter.

  • 0

Trendovi koji nameću strukturu drva kao primarnu, naći će svoj odaziv i u crno bijelim kombinacijama, obogaćenim elementima, plohama ili detaljima izrađenim u materijalima s naglašenom strukturom drva. Na taj se način ovaj apstraktni prostorni ugođaj oplemenjuje prirodnim te stvara posebno vrijedne odnose u interijeru. Crno – bijela kombinacija, idealna je baza, koja može formirati efekte sasvim neovisno ili se transformirati u željene trendovske izričaje uz sasvim jednostavne zahvate.

  • 0

Upravo iz svih navedenih razloga, ova je kombinacija boja prisutna i uvijek popularna u kreiranju interijera. Ipak, apsolutno crno – bijele ugođaje, odabrat će tek neki! Čistoća i jasnoća linija, izrazita konkretnost, realnost koja graniči s apstraktnim u prostoru, oduševljavaju, ali ponekad i plaše one koji sumnjaju da se kroz kontraste može ostvariti sve što od stambenog prostora očekuju: ležerna elegancija, osjećaj udobnosti i opuštenosti, toplina doma...

  • 0

Crno – bijeli ugođaji mogu ispuniti sve prostore doma: dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, spavaću sobu i kupaonicu. Nisu preporučljivi za dječje sobe, kojima naglasak treba biti na paleti otvorenih toplih boja, koje pobuđuju maštu i razigranost. Kombinacija ovih boja odabir je zrelih osoba kao posljedica njihovog životnog stila, karaktera, shvaćanja i osobnog ukusa.

  • 0

Elegantnost je istaknuta osobina prostora u kome dominira odnos crnog i bijelog. Pri tome treba biti vrlo oprezan pri određivanju omjera kako se preintenzivnom primjenom jedne od njih ne bi poremetile prostorne kvalitete. Prevelikim udjelom crne u malom i slabije osvjetljenom prostoru, stvorit će se efekt prevelike zamračenosti i zagušenosti, a prevelikim udjelom bijele u velikim i osvjetljenim prostorima, blještanje ili nedovoljna izražajnost zbog općeg stapanja bijele boje.

  • 0

Umjeren odnos crnog i bijelog ili dominacije jedne boje popraćena detaljima druge, stvorit će kvalitetne prostorne efekte i naglasiti karakter željene boje. Pri tome je potrebno voditi računa i o bojama podnih i zidnih obloga. Svijetli namještaj na tamnom podu i obrnuto, svojim će se kontrastom međusobno elegantno naglasiti.

  • 0

Primjena crne i bijele na zidovima, kroz boju ili oblogu, mogu dodatno naglasiti željene ugođaje. Kompletno bijela kulisa namještaja može biti elegantna, ali će se oni hrabri rado poigrati i crnim vertikalnim plohama. Površina zida, koju ćete oličiti ili obložiti crnim materijalom, treba biti pažljivo odabrana. Bijela kompozicija nameštaja na crnom zidu bit će uspjela kombinacija, bez obzira na poziciju izvora dnevne ili umjetne rasvjete. Ukoliko se odlučite za crni namještaj na crnom zidu, preporučujemo ga postaviti uzduž jednog dijela duže plohe ili kraćeg zida u prostoriji. Nabavite namještaj od materijala s naglašenom završnom obradom – sjajnom, metaliziranom, istaknutom strukturom ili teksturom, kako bi se plohe namještaja isticale u odnosu na tamnu pozadinu. Obavezno se poigrajte svjetlosnim efektima kroz ugradbenu ili indirektnu rasvjetu. Na taj će način tamni kutak dobiti svoj poseban izražaj kroz različite prikaze crne boje te svjetlost, koja će dodatno naglasiti i osvježiti ovaj dominantan dio interijera.

  • 0

Primjena stakla u crno – bijelim interijerima dodatno će naglasiti elegantnost prostora. Staklo, kao transparentan materijal, zadržat će željeni kolorit, ali uvesti profinjenost, koja će se odlično stopiti s prostornom elegantnošću. Osim stakla, značajnu ulogu odigrat će podne prostirke, tepisi dekorativne tkanine te ukrasni predmeti, koji će svojom strukturom, motivima i oblicima stvoriti dodatnu dinamiku prostora.

  • 0

Crno bijeli svijet interijera uopće nije crno – bijel, on ima neograničenu širinu u dimenzijama koje nisu dio kolorističkog spektra te nas uči promatrati prostor kroz njegove ostale komponente – formu, dinamiku, svjetlost, ravnotežu, harmoniju itd...

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se