interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

AMBIENTA 2008. - Trend report

AMBIENTA 2008. - Trend report
Svojom ponudom hrvatsko tržište ne zaostaje za ostalima, ali je blještavilo i sjaj koje nameću trendovi izostalo.

19.10.2008.

interijerNET.hr

0

Ovogodišnji sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće opreme pokazao je kako Hrvatska ni malo ne zaostaje za najnovijim trendovima uređenja interijera u svijetu. Moglo bi se reći da su oni prilagođeni potrebama hrvatskoga standarda pa je blještavilo i sjaj, kao sastavni dio trenda, ovdje izostao. Srebrna, zlatna i bakrena boja bile su prisutne u dekorativnim tkaninama i zavjesama, a tek najhrabriji izložili su i pojedine elemente namještaja u ovim bojama, dok su sveprisutne boje bile: bijela, crna te paleta od ružičaste do ljubičaste.

 • 0

Zelena, narančasta i crvena nazirale su se samo u detaljima. Dominirala je raznolikost i veličina rasvjetnih tijela, najčešće u obliku samostojećih lampi koje su postale sastavni dio uređenja svih prostorija, a obavezni elementi svakog prostora također su i dekorativne zdjele, vaze i ćupovi popraćeni neobičnim aranžmanima, velikih dimenzija i boja koje prate ostale elemente u prostoru.

 • 0

Od dekorativnih elemenata tu su i velika ogledala naglašenih okvira, čija je funkcionalnost manje važna od estetskog dojma.

 • 0

Dnevni boravci su opremljeni udobnim sjedećim garniturama u crnoj, bijeloj ili ciklama boji. Tkanine su jednobojne ili izvedene sa biljnim ili geometrijskim motivima, tek ponegdje je utkana srebrna ili zlatna nit.

 • 0

 • 0

Klub stolići su velikih dimenzija, ali vrlo jednostavne izvedbe, a na podu je obavezno tepih dugih niti, od patchworka ili sa vrlo izraženim detaljima. Komoda za TV je baza iznad koje se nalaze zatvorene ili otvorene police, a veliki elementi, nalik biblioteci koje nameću trendovi su kod nas potpuno izostali. Otkačene foteljice, kao završni element uređenja je također izostao.

 • 0

Spavaće sobe obavezno sadrže ugradbeni ormar, a klizna vrata su izvedena od samo jednog materijala, ili iskombinirana sa ogledalom. Površine su perforirane, bilo da je riječ o drvu, tkanini (koži), mdf-u ili iverici.

 • 0

Kreveti imaju naglašeno uzglavlje i tapacirani su, što im daje dojam otmjenosti, a prekrivači i dekorativni jastučići mogu biti obogaćeni srebrnim ili zlatnim nijansama. Neobične lampe su u ovoj prostoriji vrlo važne.

 • 0

Dječje sobe su i dalje razigrane i vesele iako je ponude bilo vrlo malo.

Ponuda kuhinja bila je velika i raznovrsna, a trendovi su primjenjeni doslovno, ali u manjim mjerilima. Trendovska kuhinja je vrlo velikih dimenzija, obuhvaća i blagovaonicu i mini dnevni boravak, što je u većini hrvatskih domova neprimjenjivo. Većina izložaka bila je manjih dimenzija, ali ne i manje atraktivna zbog toga. Zanimljivi materijali, izraženi tehnički uređaji, a osobito nape, krasile su izloške.

 • 0

Nape postaju prava umjetnička djela, a svojom ljepotom prate ih i armature. Otok je obavezan element kuhinje uz koji je integriran blagovaonski stol, a bogatija rješenja nude i radne plohe koje se pomiču, ovisno o potrebama.

 • 0

Stolice u blagovaovici su niskog naslona, najčešće od pvc-a ili drveta, vrlo jednostavnog dizajna.

Dekorativni elemeti i aranžmani su obavezan element kuhinje koji pojačavaju njenu novu funkciju produženog dnevnog boravka.

 • 0

Bijela boja je naprisutnija, a često je kombinirana sa drvetom. Površine su lakirane ili mat, glatke ili reljefne, a obavezan materijal je i staklo. Uz minimalistički stil bilo je i rustikalnog, koji je kompozicijski i bojama prilagođen trendu (bijelo, ciklama) pa je i on zasjao novim sjajem i pokazao zašto je vječan.

 • 0

Kupaonice su pokazale trendovsku skulpturalnost. Minimalistički umivaonici popraćeni su profinjenom i elegantnom armaturom, a tuš kabine postaju važnije od kade.

 • 0

Izvedene su od prozirnog stakla, pa će svi ljubitelji trenda imati problema sa održavanjem istih.

 • 0

Ove je godine ovaj dio asortimana obogaćen i ponudom sauna, koje postaju važan dio ovog funkcionalnog sklopa.

 • 0

Izbor pločica bio je vrlo neobičan, od mozaika od kamena, do pločica od drveta, školjki, stakla i kokosa.

 • 0

Oduševio nas je i izbor zidnih obloga od ekspandiranog aluminija, pvc-a, te reljefnih obrada mdf-a i drveta.

 • 0

Ambienta 2008 je ponovo popraćena akcijom «Drvo je prvo» koja promovira korištenje drveta kao obnovljivog materijala. A da je Hrvatima drvo drag materijal, moglo se vidjeti i po količini izložaka izrađenih od ovog materijala, što najnoviji trendovi zanemaruju.

 • 0

 • 0

Uređenje većeg broja štandova bilo je zadovoljavajuće, iako je bilo i nekoliko za svaku pohvalu. Svjesnost o kvaliteti izlaganja vrlo je važna, jer većina posjetitelja pravilno doživljava elemente uređenja tek kada su složeni ambijentalno.

 • 0


Trend prilagođen hrvatskim potrebama najbolji je pokazatelj da ga se ne može i ne treba slijediti doslovno već povezati sa vlastitim potrebama i sklonostima, a u bogatoj ponudi namještaja i opreme svatko će naći put do vlastitog izražaja.

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se