interijer

NAMJEŠTAJ I OPREMA

OBAVIJESTI

Park po mjeri

Park po mjeri
Predstavljamo prvonagrađeni rad na otvorenom urbanističko-arhitektonskom natječaju za uređenje javnog perivoja u naselju Špansko u Zagrebu, čiji je investitor Grad Zagreb, a provoditelj Društvo arhitekata Zagreba(DAZ). U konkurenciji od 37 radova pobijedio je prijedlog studija DVAPLUS.

02.07.2008.

interijerNET.hr

0

Osnovni podaci:

Projekt:                                             Urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje javnog perivoja u naselju Špansko

                                                         u Zagrebu

Investitor:                                         Grad Zagreb

Investicijska vrijednost

po proračunu:                                   40.000.000,00 kn

Provoditelj:                                       Društvo arhitekata Zagreba(DAZ)

Registarski broj natječaja:                31-08-ZG-AU

Datum raspisa:                                 06. Ožujak 2008

Završetak natječaja:                         13. svibanj 2008

Broj pristiglih radova:                        37

Autor prve nagrada:                         Studio DVA PLUS   (www.dvaplus.hr)

           Autorski tim:                                     Ana Dana Beroš,dia

                                                                    Iskra Filipović

                                                                    Damir Ljutić,dia               

                                                                    Judita Ljutić,dia

  • 0

Autori su pošli od načela inverzije brišući jasnu granicu između dekorativnih i uporabnih površina parka. Kvaliteta natječajnog rada ocrtava se u suvremenom pristupu projektiranju koji podrazumijeva polifunkcionalnost, te potiče promjene. Stanari naselja pozvani su da aktivno sudjeluju u završnom oblikovanju parka, a njihov kreativni doprinos nije samo formalne prirode već uistinu domestificira zadanu površinu u park po mjeri.

  • 0

Novi perivoj u Španskom obuhvatit će površinu 2,20ha (dimenzija 190 x 120 metara), a nalazi  se između Doma zdravlja na zapadu i Gučetićeve ulice na istoku, te između pješačke staze na sjeveru (Trg Ivana Kukuljevića) i Šoljanove ulice na jugu.Trenutno je taj prostor većim dijelom zauzima travnjak, a pješačka staza do autobusne stanice na Šoljanovoj ulici samo je popločani najkraći put od autobusne stanice do sjevernoga dijela Trga. Na ovom prostoru zasađeno je svega nekoliko samostalnih stabala. Prostor ove livade veći se dio godine koristi samo kao neformalno povremeno sportsko i dječje igralište, a jednom godišnje na njemu se organizira tradicionalna višednevna manifestacija Dani piva kada se na ovom prostoru podižu šatori i pozornice i prostor služi za okupljanje većeg broja ljudi, koji ovu manifestaciju posjećuju i iz drugih dijelova grada.

  • 0

Natječajni rad 'Park po mjeri' igra se topografijom terena, podizanjem brjegova i upuštanjem udolina, te brisanjem granica između zelenih (dekorativnih) i uporabnih (opločenih) površina. Arhitektura se pojaljuje samo kao podrška – minimalno, u obliku vidikovca, otvorenog utilitarnog paviljona te doživljajne skulpture spomen-obilježja palim braniteljima u Domovinskom ratu.

  • 0

Spomenuti brjegovi služe kao zaštićeni vanjski boravak vrtićkih jedinica (14 vrtićkih jedinica nalazi se u visokim prizemljima zgrada oko sjevrnog Trga Ivana Kukuljevića), koji zimi postaju sanjkališta, ili  'zelene' kulise za vrijeme održavanja festivala na manifestacijskoj površini koja se nalazi podno njih. Utilitarni paviljon – kao izvor vode i struje nalazi se na rubu manifestacijaske površine, okružen pokretnim roštiljima , i ping-pong stolovima koji ujedno služe i za objedovanje. Sportski teren za košarku i mali nogomet nalazi se u udolini, stvarajući tribine na jednoj strani i neformalni 'ležeći' pokos za gledatelje na drugoj. Na zapadu se formira dio parka 'Jesen, proljeće, ljeto park' koji je meditativne prirode okružen poljima lavande. Biljne vrste bujaju u purpurnim bojama. Tu se nalaze i sunčališta s priručnim tuševima. Psi također imaju svoj osigurani, zaštićeni prostor sa spravama za treniranje.  

  • 0

Spomen obilježje kao kontemplativna točka, izolirano od okoline i vanjskih utjecaja, mimikrirano  je u raslinju visokih vlati trava, osiguravajući mir i potičući  prisjećanje trenutaka koji su obilježili vrijeme jedne generacije. Na istočnoj strani, tik uz spomen-obilježje, nalazi se 'Zimski' vrt koji obilježava srebrnkasto petrolejski kolorit - sade se samo zimzelene vrste - dolazi do potpunog izražaja zimi uz ogoljenju ostalu prirodu. U blizini je i asfaltirana konkavna površina koja ljeti služi za rolanje i skejtanje, a zimi ispunjenja pravim ledom ili silkonom kao malo kvartovsko klizalište. U ovom, dostupnijem dijelu parka, mješa se i višeosjetilni park namijenjem osobama s invaliditetom, koje pozitivno reagiraju na rad s biljem razvijajući svoja osjetila.

  • 0

Predviđena urbana oprema osmišljava se kao elementi individualne mikroklime koji zadovoljavaju cjelodnevne aktivnosti stanovnika. Parkovni mobilijar odgovara mjerilu kućnog namještaja, što pridonosi familijarizaciji, emotivnoj aproprijaciji javnog parka.

  • 0

  www.dvaplus.hr

PROJEKTIRANJE I SAVJETOVANJE

Pogledajte više u fotogaleriji

Pronađite više proizvoda u NAMJEŠTAJ I OPREMA

Portal interijerNET.hr koristi cookies (kolačiće) za prikazivanje stranica. Nastavkom pregleda ovih stranica pristajete na to da ih koristimo. Ukoliko to ne želite, postavke možete promijeniti u svojem pregledniku. Za nastavak kliknite gumb "Slažem se".

Slažem se